EDISYON:

Çizerler Filistin’i çizmeli yazarlar Filistin’i yazmalı

Sevda Dursun
04:008/11/2023, Çarşamba
G: 8/11/2023, Çarşamba
Yeni Şafak
Hasan Aycın.
Hasan Aycın.

2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Yeni Şafak çizeri Hasan Aycın “Bir tavır gösterilmesinden yanayım. Bugün çizerlerin Filistin konusunda çizmesini, yazarların da bu konuda yazmasını bekliyorum” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” sahiplerinden biri de gazetemiz çizerlerinden Hasan Aycın’dı. 45 yıllık sanat hayatında 23 albüm ve 34 kitap çıkartan Aycın’a aldığı ödülle ilgili duygularını sorduk. Değer verdiklerince takdir edilmenin önemli olduğunu söyleyen Aycın, ülkemizdeki en büyük ödülü kendisine takdir edenlere teşekkür etti. Albümlerinin besmeleyle başladığını ifade eden Aycın, karikatürün önemini şu ifadelerle anlattı:

KARİKATÜR SİZİNLE İLGİLENİYOR

“Zaman zaman bana ‘Müslümanlar karikatürle ilgilenmeli mi?’ şeklinde soru geliyor. Ben de onlara ‘Karikatür onlarla ilgileniyor, cevabı siz verin’ diyorum. Hem insanlık hem de Müslümanlık olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Gazze’deki durum güncelliğini artırarak sürdürüyor. Bu günleri yaşarken lay lay lom karikatürler çizemem. Kaldı ki ben gözümü açtım açalı İslam coğrafyasında acılar devam ediyor. Bu acılardan bağımsız olarak benim bir sanat hayatım olamaz. Olmamalı da. Dolayısyla benimle aynı duyguları aynı hisleri paylaşan birilerinin takdir edişini teşekkürle karşılıyorum. Müslümanların bu hassasiyetlerine karşı olanlara da zaten ben karşıyım. Onların ödüllerine iltifatlarına da karşıyım. Karikatür camiasında dünyada karikatür krizi diye bilinen Charlie Hebdo örneği var. O zaman herkes Charlie Hebdo’cu oldu tabiri caizse. Orada saldırılan değerler kimsenin umurunda olmadı. Oysa ben o değerlerin savunucusu olmak zorundayım. Hem Türkiye’de hem dünyada başka karikatüristler var mı, omuzlarım kimlerin omuzlarına değiyor diye bakmam lazım. Baktığım zaman da omuzlarımın boşta kaldığını görüyorum. Kimsenin tavrına söyleyecek sözüm yok. Ama ben bir tavır gösterilmesinden yanayım. Bugün çizerlerin Filistin konusunda çizmesini, yazarların da bu konuda yazmasını bekliyorum.”



#Filistin
#Aktüel
#Sanat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.