Beykoz Çankırılılar Derneği, Çankırı Valiliği ve Çankırı Belediyesi`nin işbirliği ile şehirdeki 5 bin yıllık tarihi tuz mağarasına basın gezisi düzenlendi. Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip olan tuz mağarası, bölgedeki önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Yerin 150 metre altında, 1 buçuk kilometre uzunluğa ve 24 galeriye sahip mağara, astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisi için bölgeye gelen vatandaşların ilgisiyle karşılaşıyor. Tuz mağarasının turizme kazandırılması için Çankırı Valiliğince yürütülen çeşitli projeler ve yapılan düzenlemelerle her geçen gün vatandaşların ilgisi artarken, galeriler halinde düzenlenmiş mağaranın içerisinde tuzdan yapılmış çeşitli heykellerle mağarada ölmüş hayvanların çürümemiş bedenleri sergileniyor.
Türkiye'nin kaya tuzu üretiminin yüzde 95'inin Çankırı'da gerçekleştiğini söyleyen Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, üretimin yapıldığı şehrin en büyük tuz mağarasını ilk etapta 5 milyon lira harcayarak turizme kazandıracaklarını belirtti. Özel sektörde olan bu mağaranın kullanım hakkını aldıklarını vurgulayan Özcan, "Tuz mağarasına giden stabilize yolu ziyaretçilerin daha rahat ulaşımlarını sağlamak için Karayolları Genel Müdürlüğü asfalt yola dönüştürecek. Bu mağaradaki 24 galerinin 16'sını turizme açıyoruz. Birkaç galeriyi yatakahane olarak düzenliyoruz. Aynen Nahçivan'da olduğu gibi doktor kontrolünde insanlarımızın sağlığına katkı sunacak tuz terapi merkezi olarak hizmet verecek. Ayrıca bir yaren odası, spor merkezi, mescit, konferans salonu ve restoran da projede yer alacak" dedi.
Çankırı tuzunu İstanbul'a ve Türkiye geneline tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Beykoz Çankırılılar Derneği Başkanı Bilal Karabacak, "Çankırı tuzu bir marka olarak ülkemizde ve dünyada bilinsin ve markamıza, şehrimize sahip çıkılsın istiyoruz. Çankırı tuzunu dünya markası yapacağız" şeklinde konuştu.
Yerin 150 metre altından çıkarılan Çankırı kaya tuzunun faydaları saymakla bitmiyor. Tuz mağarasında antibakteriyel bir ortam olduğu için herhangi bir çürüme olmuyor. Antibakteriyel ortam sayesinde bakteri ve mikroplar üreme yapmıyor. İnsan vücudunda 84 element bulunmasına karşılık Çankırı tuzu da içerisinde 84 element barındırıyor. İçerisindeki 84 elementle vücutta oluşan bakteri oluşumunu engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudun zararlı toksinlerden temizlenmesine yardımcı olan Çankırı tuzu, solunum hastalıkları, astım,nefes darlığı, bronşit akciğer hastalıkları, soğuk algınlık,grip, egzama, uykusuluk ve eklem ağrıları gibi hastalıklara da iyi geliyor.
Çankırı Tuz Mağarası`nın en dikkat çeken noktalarından bir tanesi,mağara içerisindeki 200 yıldan beri hiç bozulmadan kalan eşek cesedi ziyaretçileri şaşırtıyor. Mumyalanmış gibi duran eşek bedeni mağara içerisindeki özel camlı bölmede ziyaretçilere sergilenirken, 7 yıllık çürümemiş tavşan bedeni de mağara içerisinde sergileniyor.