Bir nesli kitaplarıyla besleyen ve yetiştiren, ilim ve fikir adamı, yazarımız Mehmed Niyazi Özdemir hayatını kaybetti. Uzun yıllardır Yeni Şafak Pazar ekinde köşe yazarlığı yapan 76 yaşındaki Niyazi bir süredir Acıbadem Koşuyolu Hastanesi’nde akciğer yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Mehmed Niyazi’nin cenazesi bugün Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toğrağa verilecek.
1967’den beri tarih alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Mehmed Niyazi, edebiyat dünyasına birçok eser kazandırdı. Ötüken Neşriyat’ın kurucularından olan Niyazi, “Çanakkale Mahşeri”, “Yemen Ah Yemen”, “Varolmak Kavgası”, “Dahiler ve Deliler” gibi romanlara imza attı. Çanakkale savaşlarını anlattığı “Çanakkale Mahşeri” eseri büyük beğeni topladı.
8 Nisan 1942’de Adapazarı’nda doğan Niyazi, 1953’te Akyazı İlkokulu, 1957’de Haydarpaşa Lisesi, 1964’te ise İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İlk makalesi 1967’de Milli Hareket dergisinde yayınlanan yazar, Türkiye, Sabah, Gündüz, Muhalif ve Tercüman gazetelerinde yazdı. 1982 yılında “Ölüm Daha Güzeldi” romanıyla Türkiye Milli Kültür Vakfının “Yılın Romanı Ödülü”nü, 1999’da ise “Çanakkale Mahşeri” eseriyle “Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü”nü kazandı.
Mehmed Niyazi’nin yakın dostu Mehmet Şeker, hayatı boyunca tarihin iyi bilinmesi için çaba sarfettiğini dile getirdi. Şeker şöyle konuştu: “Çok değerli bir insandı. Kitapları ciddi araştırmalara dayanan kitaplardı. Yazmadan önce tüm vaktini belge araştırmakla geçirirdi, incelemeler ve görüşmeler yapardı. Bildiği her şeyi gençlere aktarma çabası içindeydi. Tarihin iyi ve doğru bilinmesini istiyordu. Sohbetleri edebiyat, sanat, tarih üzerineydi. Hatıralara da çok önem verirdi. Eski yazarları, Küllük Kahvesi’ni, Marmara Kıraathanesi’ni çok iyi bilen birisiydi.”
Mehmed Niyazi ile birlikte Ötüken Yayınları’nın kurucularından olan Ahmet İyioldu ise “50 yıllık hukukumuz var. Vatanını, milletini seven milliyetçi ve muhafazakar bir insandı. Gençliğinde vatanı kurtarmanın en iyi yolu kitap yayımlamaktır diyerek yayınevi fikrinin doğmasına vesile oldu. Memleketine hizmet etmeye çalışan, siyaset dışında hemen her alanda faaliyet gösteren birisiydi. Çanakkale Mahşeri kitabının derin etkileri oldu. Çanakkele bu kadar çok ziyaret ediliyorsa bunda etkisi çok büyüktür” diye konuştu.
Niyazi’nin eski dostlarından yazarımız Osman Akkuşak ise şunları kaydetti: “Dostluğumuz çok eskidir bizim. Beyazıt Kütüphanesi’nde ömrümüz beraber geçti. Onun yazılarını kontrol ederdim, devamlı olarak fikirlerimi bildirdiğim insandı. O kütüphanenin salonunda 20-30 yılımız beraber geçti. Çok hatıralarımız var. Çok inançlı birisiydi. Allah rahmet eylesin.”