Yaşar Kemal'in romanından uyarlanan Çakırcalı Mehmet Efe Balesi, doğu batı sentezi bir gösterim sunuyor.
Mersin Devlet Opera ve Balesi, ünlü yazar Yaşar Kemal'in romanından uyarlanan, librettosunu İhsan K. Bengier'in kaleme aldığı Çakırcalı Mehmet Efe Balesi'nin hazırlıklarını tamamladı.
23 Ocak Cumartesi günü saat 20.00'de sahnelenecek olan Çakırcalı Mehmet Efe Balesi'nin provaları son aşamaya geldi. Müziğini Cem İdiz'in bestelediği, orkestra yönetmenliğini Hakan Kalkan'ın üstlendiği eserin libretto, koreografi ve rejisini de İhsan K. Bengier yapıyor. Serhat Elat'ın sahneye koyduğu balenin, dekor ve kostüm tasarımlarını Gürcan Kubilay, ışık tasarımını Tarı Deniz gerçekleştirdi. Eserde başlıca rolleri Ozan Demirbaş, Mahmut Akyol, Bleda Özlem, Tutku Tümen, Meltem Baydar, Özge Hoşer, Miray Boyacıoğlu, Tugay Ak, İsrail Şereflioğlu, Ender Üçdemir, Murat Koman, Hasan Akyol, Tarkan Günal, Tuba Şennalbant, Pınar Humar, Berna İleri ve İzzet Güllü dönüşümlü olarak paylaşıyor.
Eserin Rejisörü İhsan K. Bengier, Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan balenin İzmir ve Ankara'da sahnelendiğini söyledi. Mersin'de bir ilke imza attıklarını ifade eden Bengier, şöyle konuştu:
"Eseri Yaşar Kemal'in romanından uyarlamamıza rağmen sosyal yönü ile kalkıp sosyolojik yapısıyla kaçakçılık ve politik yönünü işleyip baleye dönüştürdük. Eser, İzmir'de halen dans tiyatrosu olarak oynuyor. Bu Eserde Albay Rüştü Kobaş'ın ağzında, Yaşar Kemal'i de sahneye getirerek, oyunumuzu kurguladık. İngilizlerle olan ilişkisini kurmak içinde Vitol Paşa'nın yaptığı baloda Çakırcalı'nın onun kızını kaçırmasını konu edip, yapılan kaçakçılığı ele aldık. Bunu yaparken de o dönem Osmanlı'nın içinde bulunduğu politik oyunları, İngilizleri ve diğer devletlerin yaptığı iç ve dip oyunları ortaya çıkarmak için Arnavutları ve Yunanlılar gibi sahneye koyduk."
Çakırcalı Efe'nin bir kaçakçı olmasına rağmen toplumda sosyal yönünün ağır bastığını da kaydeden Bengier, "Tabi Çakırcalı Mehmet Efe sonuçta bir eşkıya, bir tütün kaçakçısıdır. Aynı zamanda da bir Robin Hood yönü var, zenginden aldığını fakire veriyor. Bir köprü yaptırmak için 40 rekat namaz kılabiliyor. Ağadan aldığı paraları dağıtarak, insanları nişanlayıp, evlendiriyor. Bu nedenle Çakırcalı Mehmet Efe, bizim epik tarihimizden bir mitostur. Bu mitosu her tarafta yaşıyor olarak görüyoruz. Karısı poposundaki benini görene kadar Çakırcalı yaşıyordu ama o da hala bir mit olarak duruyor" diye konuştu.