Romanlarını okuduğumuz, şiirlerini ezberlediğimiz, öykü ve hikayeleriyle bizi kendi dünyalarına çağıran yazar ve şairleri birer okur olarak nasıl yazmaya başladıklarını, neler okuduklarını, eserleriyle ilgili neler düşündüklerini merak ederiz. Ama onlarla ilgili bu tür bilgilere ulaşmak her zaman kolay değildir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nin iki cilt olarak yayınladığı “Yüz Yüze Konuşmalar-Yaşayan Edebiyat 1 ve 2” işte okur olarak bugünün yazar ve şairleriyle bu tür ilişkiyi kurmamız için iyi bir çalışma. Türk edebiyatına gönül vermiş 50 yazarla, 50 yazarın oturup edebiyat ve şiiri konuştuğu kitap bir emeğin ürünü.
Kitapta konuşan akademisyen ve eleştirmenler de var. Bu da edebiyatımızı daha geniş bir açıdan görmemizi sağlıyor. Projenin yayın kurulundan Prof. Dr. Alaattin Karaca yaşayan önemli yazarların hepsini buluşturmak için yola çıktıklarını ancak bazı isimlerin farklı mazeretlerle projede yer almak istemediğini söyledi. Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni ise proje çerçevesinde 15-20 dakikalık 50 belgesel film üretildiğini ve ilerde bu prowenin diğer sanat dallarında da devam etmesini arzu ettiklerini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy: “Biz bu simya sayesinde Türk milletiyiz. Bu simya sayesinde dünyanın en uzak köşelerinde en garip kalplerinde silinmez izler bıraktık ve bırakıyoruz. Biz bakanlık olarak dün ve bugün kültürün iktidar olduğu bir Türkiye hayaliyle çalıştık, çalışıyoruz. Bütün renklerin ve fikirlerin, bizi biz yapan değerlerin hakkını vermeye, onları gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz.”