İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dini Musikisi ve Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla değerli bir çalışmaya imza attı.
Saraybosna, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’u uzun yıllardır ziyaret eden Sezikli, ziyaret ettiği tekke ve medreselerden, konuştuğunu insanlardan derlediği Osmanlı ilahilerini ‘Evlad-ı Fatihandan Kadim Sesler Balkan İlahileri’ isimli eser ile kayıt altına aldı.
2002 yılından beri Balkanlar’da Osmanlı ilahilerinin izini süren Sezikli,
Bunların bir kısmını daha önce Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle yayınlamıştık. Şimdi yine Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle 150 tanesini daha yayınlamış olduk” şekliden konuştu.
Balkanlar’da Osmanlı’ya çok büyük bir özlem duyulduğunu söyleyen Sezikli, “İnsanların tarihi özlemleri insanı çok etkiliyor. Sürekli Osmanlı’nın gittiğini ama geri geleceğini söylüyorlar” diyerek Ezan-ı Muhammedi ile ilgili yaşadığı bir anısını şöyle anlattı:
“Saraybosna’ya NATO bombardıman yaptığı zaman mecburen orada kalmıştım. Sınırı kapatmışlardı. Bombardıman Makedonya’dan yapılıyordu. Bu tarz olaylar olduğunda her dine mensup insanlar kendi mabetlerine sığınıyor, nöbet tutuyorlar.
Bu insanı çok etkiliyor. Türkiye’de okunan ezana hasret var oralarda.”
Türkiye’de bugün hala ezanın Türkçe okunulması gerektiğini savunanlarla ilgili konuşan Sezikli, “Biz de bugün ne kadar Ezan-ı Muhammedî Türkçe okunsun denilse de öyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu yanlışı tekrar getirmek akıl karı bir şey değil. Bu ülke artık onu kaldırmaz. Ülke olarak bunu çoktan aştık. İsteniyorsa bir kere denensin ve olacakları hep birlikte görelim. İktidarları getiren ve iktidarları götüren bir şey üzerinde hala ısrar etmemek lazım. Israr edenin zaten aklı yok. Geçmişte yaşananlar bugüne örnek olmalı” dedi.