Bu toprağın bienalini yapıyoruz

Yeni Şafak
Harun Karaburç
04:0017/01/2018, Çarşamba
G: 17/01/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Bienalde yer alacak bazı sanatçılar ise şöyle: Hikmet Barutçugil, İlhami Atalay, Zeynep Çilek, Garip Ay, Ali Toy, Hasan Çelebi, Alparslan Babaoğlu, Semih İrteş, Ali Rıza Özkan...
Bienalde yer alacak bazı sanatçılar ise şöyle: Hikmet Barutçugil, İlhami Atalay, Zeynep Çilek, Garip Ay, Ali Toy, Hasan Çelebi, Alparslan Babaoğlu, Semih İrteş, Ali Rıza Özkan...

İlk geleneksel sanatlar bienali Mart'ta başlıyor. 600’ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı bir araya getirecek Yeditepe Bienali'nin küratörü Serhat Kula, yerel kodlarla bir bienal düzenlediklerini kaydediyor.

Ülkemizin ilk geleneksel sanatlar bienali yola çıktı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Klasik Türk Sanatları Vakfı tarafından düzenlenecek bienale Fatih Belediyesi ev sahipliği yapacak. Yeditepe Bienali’nin küratörü Serhat Kula ile bir araya geldik ve bienalin ayrıntılarını konuştuk. Mart ayında başlayacak bienal iki ay sürecek ve Mayıs ayında son bulacak. Toplamda 600’ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçının yer alacağı bienalin ana teması Ehl-i Hiref (sanat erbabı). Bu ana temanın etrafında mekandan taşanlar, kuş misali ve çiçeğin retrospektifi gibi konseptler var. Sirkeci Garı, Tekfur, Ayasofya ve Topkapı Sarayı, Sultanahmet Medreseleri, Hünkar Kasrı gibi mekanlar kullanılacak.

TEŞHİR SORUNU VAR

Klasik sanatların teşhir noktasında yeterli olmadığına ve yerel bir bienalle teşhir sorununa çözüm yolu sunacaklarına dikkat çeken Kula, “Hazırdaki geleneksel sanatların çok fazla tekrara düşmüşlüğü var. Belirli bir çalışma tipi benimseniyor ve on beş, yirmi yıl öyle ilerliyor. Kadim bir sanat kültürümüz var ama teşhir noktasında handikaplarımız var. Klasik sergileme, artık kabak tadı veriyor. Birinci amacımız bambaşka sergileme teknikleri ortaya koymak” diyor.


İKSV'YE RAKİP DEĞİLİZ

Yeditepe Bienali’nin amacını “Derdimiz çağdaş sanatları eleştirmek veya geleneksel sanatları yüceltmek değil. İkisinin çarpışmasından doğacak olanı merak ediyoruz” şeklinde özetleyen Kula, bu bienalin İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Bienali'nden farkını “Bütün bienaller halka açılır ama halka dokunmaz. İstanbul Bienali de öyle. 'İyi bir komşu' temasında bize dair neredeyse hiçbir şey yoktu. Gelenek dokusu hiçbir şekilde işlenmemişti. Yeditepe Bienali'nin belirgin farkı yerel dokular kullanıyor olması. Biz İKSV’nin düzenlediği bienalle yarışmak, İKSV ile rekabete girmek istemiyoruz" şeklinde anlatıyor.

Otur da sanata bak
Bienal çerçevesinde çeşitli sergiler, atölyeler ve canlı performanslar olacağını söyleyen Kula, şunları söyledi: "Konusu 'Gelecekteki Gelenek‘ olan büyük bir sempozyum hazırladık. Bienal bitince yayına dönüştüreceğiz. Bunun yanı sıra 'Otur da Sanata Bak’ mottosuyla şehrin çeşitli noktalarına modern banklar yerleştireceğiz.Mesela Üçüncü Ahmet Çeşmesi’nin tam karşısına bir tane konumlandıracağız. Hep önünden görüp geçtiğimiz yapıları dikkatle inceleyelim istiyoruz. Birazcık da sanat için vakit ayıralım. Bienalden sonra da muhkem olarak kalacak. Bienal bitince gaz buluta dönmeyecek" diyor.

#Kültür
#Bienal
#Sanat