Bediüzzaman Said Nursi'nin kendi hayatında 'Eski Said' olarak nitelediği döneme ait eşyaların yer aldığı 'Birinci Said Dönemi' sergisi açıldı.
Türk İslam Eserleri Müzesi'ndeki sergide, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatının ilk dönemine ait eserleri ve kişisel eşyaları da yer alıyor. Seginin açılışına katkı sağlayan Barla Platformu adına Bediüzzaman'ın dönemine ilişkin bilgi veren Said Yüce, Said Nursi'nin bir taraftan savaşırken bir taraftan da Kur'an tefsiri yaparak, esaret hayatı yaşayarak, işgalci güçlere karşı meydan okuyarak hayatını geçirdiğini anlattı.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından hazırlanan serginin açılışına Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdülkadir Badıllı, Mehmet Fırıncı, Said Özdemir, Mustafa Sungur, Barla Platformu Başkanı Said Yüce, eski bakanlardan Abdülkadir Aksu, ilgililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Bediüzzaman'ın doğumundan 1925 yılına kadar geçen zaman dilimi içindeki bazı eşyaları ve eserlerinin yer aldığı sergiyi değerlendiren Abdülkadir Aksu, serginin hazırlanışında emeği geçenleri kutlayarak Bediüzzaman'ın zor geçen hayatının örnek alınacak gelişmelerle dolu olduğunu anlattı. Aksu, “Zor hayatını, çalkantılı hayatını ta Bitlis'in Nurs köyünden başlayan hayatını, daha sonra Rus işgaline karşı elinde kılıcı ile mücadele eden bir alim…Benim en önemli olarak gördüğüm, kendisinin 'Medresetüs Zehra' dedikleri doğuda fen ve İslami ilimlerin birlikte okutulduğu bir üniversite hayali...Çok ileri bir görüş.” ifadelerini kullandı.
Serginlin mimarlarından olan Barla Platformu adına konuşan Said Yüce ise birinci Said dönemini “Bediüzzaman'ı ortaya çıkaran dönem” olarak niteledi.Bu dönemin doğum sancılarına sahne olduğunu ve bütün dünyada buhranların gerçekleştiği bir dönemi kapsadığını anlattı.
Serginin temsili olarak açılışını yapan Bediüzzaman'ın talebelerinin dillendirdiği görüşler, o döneme ilişkin ilginç bir portre ortaya koydu. Abdülkadir Badıllı, Mehmet Fırıncı ve Mustafa Sungur sırasıyla konuşarak Bediüzzaman'ın hangi şartlar altında risaleleri yazdığı ve ruh haline ilişkin tespitleri katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi.
Açılışı yapılan sergide Bediüzzaman'ın hayatının ilk yıllarında kullandığı kişisel eşyaları, el yazması eserler ve savaş sırasındaki kahramanlıkları karşılığında kendisine verilen madalya da yer alıyor.