Covid-19 salgını süresince büyük bir ivme kazanan e-ticaret, pandeminin ikinci yılında bir alışveriş alışkanlığı olarak tüketicinin vazgeçilmezi oldu. Yapılan araştırmalara göre e-ticaret sektörünün bir numaralı tüketicileri kadınlar olurken en fazla alışveriş yapılan kategori giyim üzerine.
Giyimden mutfak alışverişine, mobilyadan elektroniğe aranan her ürün, artık e-ticaret siteleri depolarında yer alıyor. Çoğu markanın ürünlerini kendi web sitesinin yanı sıra farklı alışveriş platformlarında da satışa çıkardığını görmek mümkün. Platformların birçoğu, tüketicinin neredeyse her gün ziyaret ettiği ve gün aşırı alışveriş yaptığı uygulamalar. E-ticaret sektörünü yakın takibe alan araştırma şirketlerinden Twentify’nin yaptığı araştırmaya göre e-ticaret alışkanlıkları cinsiyete ve yaşa bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor ve n11, e-ticaret platformları arasında zirveti paylaşan isimler olarak araştırmada öne çıkıyor. Trendyol kadınlar arasında daha fazla bilinirliğe sahipken (yüzde 93) erkeklerde bu isim n11 (yüzde 88) olarak değişkenlik gösteriyor. Hepsiburada ve Gittigidiyor 35 ve üzerine hitap ederken gençlerin tercihi Trendyol oluyor.
HIZLI TESLİMAT TERCİH SEBEBİ
- Günlük gıda alışverişinin de e-ticaret üzerinde yaygınlaşması ile hızlı teslimat en etkili tercih kriteri oluyor. İndirimlerle ve ödeme ile ilgili konular ise yine müşteri memnuniyetinde önem taşıyor. Yapılan araştırmaya göre, alışveriş sitelerinin çalıştığı kargo şirketleri tüketicilerin satıcı/platform seçimlerinde rol oynayabiliyor. Özellikle gençlerin ve kadınların kargo şirketi tercihlerinin farklı nedenlerle birbirlerinden farklılaştığı görülüyor. Kadınlar, teslimat hızı ile birlikte kargo çalışanlarından duydukları memnuniyeti de önemsiyor.
ZİRVEDEKİ KATEGORİ GİYİM
E-ticaretin en çok tercih edilen kategorisi yüzde 68’lik bir pay ile giyim ve aksesuar oluyor. Tüketicinin büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bu kategoride her 2 günde 1 ürün araştırması yapılıyor. Araştırma sonuçlarına göre giyim kategorisinde de alışveriş sıklığı artarak her ay tüketici başına 2,4 alışveriş gerçekleştiği görülüyor. Kozmetik - kişisel bakım ve elektronik kategorileri 2. ve 3. sırada yer alırken kadın ve erkeklerin yoğunluklu alışveriş yaptığı kategorilerin birbirlerinden ayrıştığı gözüküyor.
E-İHRACAT DA YÜKSELİŞTE
Yerli e-ticaret markaları yalnızca ülke içerisinde sınırlı kalmıyor. Amazon, Ebay ve Etsy gibi global çaptaki e-ticaret markalarına alternatif olarak yurt dışına ürün satan Türk şirketleri de son bir yılda %40’lık bir büyüme elde etti. Yerli e-ticaret markaları için en büyük potansiyel Avrupa ve Ortadoğu’da. Yoğun olarak giyim alışverişi yapan Ortadoğulu tüketiciler, normal sepet ortalamasının 3 kat üzerine çıkıyor. Toplam cirosu içinde ihracat payını yüzde 80’e yükselten Modanisa, son 3 yıldır Türkiye’de e-ihracatın zirvesindeki isim olarak öne çıkıyor.
İbrahim Bedioğlu-Yazar
E-ticaret kolay pratik ve hızlı ulaşılabilirlik Hizmetleri açısından tercihimdir. Her alışveriş sitesinde her hafta ürün eklerim yeterli kotaya ulaşınca sipariş veririm. Kitap ve teknoloji kategorilerinde daha sık alışveriş yapıyorum.
Hümeyra Zorlu-Editör
E-ticareti tercih etme sebebim zamandan tasarruf etmek. Neredeyse ayda bir sepetime ürün eklerim. Genellikle ayakkabı ve giyim ürünleri satın alıyorum.
Nisa Ertaş-Sosyal Medya Uzmanı
İstediğim ürüne kolay ulaşabilmek benim için önemli, e-ticaret büyük rahatlık. Belirli bir rutinim yok ne zaman ihtiyacım varsa o zaman ürün satın alırım. En fazla kıyafet siparişi veririm.
Şamil Yıldırım-Bankacı
Online alışveriş ile fiyatları saniyeler içinde karşılaştırıp vakitten tasarruf edebiliyor olmak benim için önemli bir etken. Ayrıca yüz yüze alışverişte ekstra vakit isteyen iade imkanı da e-ticarette bize yine kolaylıkla sunuluyor. Günlük alışveriş ihtiyacımın neredeyse tümünü e-ticaretten sağlıyorum. En sık yaptığım alışveriş gıda oluyor.