Araştırma şirketi Areda Survey, Türk halkının ideal çocuk sayısı düşüncesini ve çocukların sosyal hayata katılımlarıyla ilgili değerlendirmelerini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 35’i, bir ailenin sahip olması gereken çocuk sayısının 2, yüzde 31,6’sı ise 3 olduğu görüşünde birleşti.
Günümüzde sahip olunmak istenen çocuk sayısı ailenin yapısına, aile ilişkilerinin yoğunluğuna, kadının çalışma durumuna, eşlerin eğitim düzeyine ve ailenin ekonomik imkânlarına bağlı olarak değişiyor. Ailenin eğitim düzeyinin artışına ve kadının çalışma durumuna bağlı olarak çocuk sayısı da düşüyor.
KATILIMCILARIN YÜZDE 32’Sİ 3 ÇOCUK GÖRÜŞÜNDE BİRLEŞTİ
Araştırma şirketi Areda Survey, Türk halkının ideal çocuk sayısı düşüncesini ve çocukların sosyal hayata katılımlarıyla ilgili değerlendirmelerini gözler önüne serdi.
Kadınlarda bir veya 2 çocuğa sahip olma isteği erkeklerden daha fazla iken, ileri yaştaki katılımcıların ise gençlere göre daha fazla oranda tek çocuğa sahip olmak istedikleri belirlendi.
- Öte yandan ilköğretim eğitimi olanlar, diğer eğitim düzeyine sahip olanlara göre daha fazla oranda tek çocuk sahibi olmayı istediğini ifade etti.
“ÇOCUKLAR DERS VE SINAV YOĞUNLUĞU NEDENİYLE SOSYALLEŞEMİYOR”
Türkiye’de çocukların yaşadığı en büyük zorluk, eğitimin başlangıç kademelerinden itibaren kendilerini buldukları sınav maratonu olmakla birlikte, yoğun sınav maratonları çocuklarda asosyal bir kişiliğin yanı sıra, yalnızlık duygusuna ve psiko-sosyal sorunlara yol açıyor.
Araştırmaya katılan dört kişiden üçüne yakın kesim, çocukların arkadaşlarıyla yeterince vakit geçirerek sosyalleşemediğini düşündüğünü belirtti.
- Erkekler yüzde 65’lik oranla, kadınlardan daha fazla bu konudan şikayetçi olduğunu belirtirken, orta yaştaki katılımcılar da diğerlerine göre daha fazla oranda çocukların arkadaşlarıyla yeterince vakit geçirerek sosyalleşemediklerini söyledi.
Kadınlar erkeklere göre daha fazla oranda internetin zararlarından şikayetçi olurken, gençler ise diğer kuşaktaki katılımcılara göre internete daha olumlu yaklaştı.