Dünya Bilek Güreşi Şampiyonu olan Ümit Can Kaya, “Bileğine güvenen herkes bu sporu yapabilir” diyor.Engeline rağmen engelsiz rakiplerini eleyerek 45 kiloda altın madalyayı alan Kaya, hayatının bu sporla değiştirğini söylüyor ve ekliyor: “Bir gün İstiklal Marşımızı herkese dinleteceğimi, bayrağımızı dalgalandıracağımı aklıma bile getiremezdim.”
Pendik Koca Yusuf Anadolu İmam Hatip Lisesi spor proje okulu 9.sınıf öğrencisi Ümit Can Kaya, 2019 Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Gençler 45 kilo sol kolda kazandığı başarı ile Ümit Can, 1’cilik kürsüsünde bayrağımızı dalgalandırdı. Üstelik Ümit Can’ın şampiyonluğunun arkasında büyük bir azmin ve çabanın hikâyesi de var. Çünkü o doğuştan yürüme engeli olmasına rağmen engelsiz sporculara karşı mücadele ediyordu. Onu bu yola yönlendiren, teşvik eden ve çalıştıran ise ortaokuldaki beden eğitimi öğretmeni Barbaros Akdoğan. İkili birlikte çalışmaya başladıktan bir süre sonra madalyalar da gelmeye başlamış. İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları da olan Kaya, 14-22 Mayıs tarihlerinde Atina’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etmiş ve Avrupa Şampiyonu da olmuştu. Ümit Can Kaya ve sporcunun hala antrenörlüğüne devam eden eski öğretmeni Barbaros Akdoğan ile bu başarıyı ve bugünlere nasıl geldiklerini konuştuk. Ümit Can bu maceranın başlamasından ötürü mutlu olduğunu söylüyor. Akdoğan ise, “Ümit okulumuzda diğer öğrenciler için fark edilmeyen, görülmeyen bir öğrenciyken önce şampiyon, sonra Ümit abi oldu.Yetenek ve azim bazen görünmeyeni görünür hale getirir” diyor.
- ***
Ümit Can Kaya: Kısaca beden eğitimi öğretmenimizin, ‘bilek güreşi sporu yapmak ister misin’ sorusuna ‘isterim hocam’ demem üzerine başladım.
Barbaros Akdoğan: İki yıl önce Ümit Can’ın da bulunduğu okula tayin oldum. Ümit Can’ı göreve başladıktan yaklaşık bir ay sonra okul bahçesinde bir arkadaşının elinden tutarak yürümeye çalışırken gördüm. Dikkatimi çekince ders öğretmenine sordum. Bizim okulun öğrencisi olduğunu, bedensel engelli nedeniyle tekerlekli sandalyede olduğunu ama az da olsa birkaç adım atabildiğini söyledi. Ancak Ümit Can bu engeli nedeniyle beden eğitimi derslerine pek çıkmak istemiyordu. Çoğunlukla teneffüse bile çıkmadığını sınıfta oturmayı tercih ettiğini, bazen arkadaşlarının ısrarı ile çıkarıp yürüdüğünü öğrendim. Bende yanına giderek ‘elimi tutar mısın’ dedim ve sonra da ‘bilek güreşi sporunu yapmak ister misin?’ diye sordum. İsterim hocam, dedi ve Ümit Can’la maceramız başladı.
Ü.C.K: Evet, annem ve babam bu başarı karşısında çok sevindi. Hatta genel olarak benden daha çok heyecanlanıyorlar diyebilirim. Komşularım, akrabalarım, okul arkadaşlarım bana ‘şampiyon’ diyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Hepsi çok destek veriyorlar, her zaman dua edeceğiz diyorlar.
HURDALARDAN MASAMIZI YAPTIK
Hedefimiz olimpiyatlar
- Başka bir hayalin var mı?
- Ü.C.K:Öncelikler Cumhurbaşkanımızın kazandığım madalyayı bana takması. Ve ardından Olimpiyat şampiyonluğu yani altın madalya. B.A.: Şimdiki hedefimiz nasipse Ümit’imizin paralimpik bilek güreşi branşında olimpiyatlara girmesi. Girerse de hedef olimpiyatlar olacaktır. Bu önümüzde ki yıl Avrupa ve Dünya şampiyonluğu da yine hedefimiz diyebiliriz.
- Hayal bile edemezdim
- Başarın sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Türkiye’yi temsil etmek sana nasıl hissettirdi?
- Ü.C.K:Özel durumumdan dolayı hayal bile etmediğim şeyler başardım. Bir gün İstiklal Marşımızı herkese dinleteceğimi, bayrağımızı dalgalandıracağımı aklıma bile getiremezdim. O kadar mutluyum ki önce Rabbime sonra bunlara vesile herkese teşekkür ederim. Barbaros Hocam bugüne kadar Ümit Can’la hangi başarıları kazandınız? B.A.: Ümit Can önce İstanbul, sonra Türkiye şampiyonu oldu. Mayıs ayında ise Avrupa şampiyonu oldu. Bugün en nihayetinde Dünya şampiyonu olarak adını bu haneye yazdırdı.