Balık yağı tüketirken dikkat

Yeni Şafak
04:0011/08/2015, Salı
G: 11/08/2015, Salı
Yeni Şafak

Balık yağının kanıtlanmış birçok faydası bulunuyor. Son yıllarda gıdalara yönelik güvensizlik duygusunun da artması ve daha iyi hissetmek amacıyla balık yağı tüketiminin arttığı gözlemleniyor. Üç yanı denizle çevrili ülkemizde balık yağı tüketimi bu kadar artmışken; uzmanlar bu hapların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Balıkyağı sağlığı korumada ve hastalıkların tedavi süresince yardımcı olarak kullanılan bir madde. Kanı sulandırıcı ve kolesterolü düşürücü özelliği olan balık yağının, hafızayı kuvvetlendirdiği ve depresyon tedavisinde destekleyici etkisi olduğu da biliniyor. İnsülin direncinde ve yağ yıkımının hızlamasında da etkisi olan balık yağı internetten, eczanelerden ve hatta artık kozmetik satan mağazalardan bile alınabiliyor. Piyasada çeşit çeşit marka ve fiyatlarda balık yağı hapları bulunuyor. Diyetisyen Göksu Kelepçeli balık yağı haplarının içeriğinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söylüyor:



İçinde mutlaka EPA-DHA bileşenleri olmalı. Bu bileşenlerin oranı ne kadar yüksekse, beyin hücrelerinin yenilenmesi için o kadar kıymet taşıyor.


İçeriğinde ağır metaller olmamalıdır. Bu nedenle gerçekten güvenilir markalar alınmalı ve üzerinde iyi araştırma yapılmış ürünler kullanılmalıdır.


Balık tüketen de mi almalı?


Bunun kişinin ihtiyaç durumuna göre değiştiğini kaydeden Dyt. Göksu Kelepçeli, "koruyucu doz olarak 1000 mg kullanılırken tedaviye destek olarak 7000 mg'a kadar çıkılabilir" diyor ve devam ediyor: “Haftada 3-4 defa balık tüketen ve özellikle omaga-3 den zengin balıkları tüketen kişiler için destek olarak kullanmaya gerek yoktur. Fakat daha az balık tüketen ve bağışıklık sistemi yavaş çalışan ve sık sık hastalanan kişilerde, hamilelik dönemi gibi EPA-DHA ihtiyacının artığı dönemlerde balık yağı tüketilebilir."



Kan sulandırıcı kullananlar dikkat !


Balıkyağının kan sulandırıcı özelliğinden dolayı kan sulandırıcı ilaç kullananların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğine dikkat çeken Dyt. Göksu Kelepçeli şunları vurguluyor: “Bu ve benzeri nedenlerden dolayı balık yağı haplarının bir uzman tarafından sağlık koşullarına uygun olarak dozunun belirlenmesinde fayda var."



Domuz jelatinlerine dikkat !


qBalık yağı kapsüllerinde kullanılan jelatinlerde 3 farklı seçenek bulunuyor. Domuz, sığır ve balıktan yapılan jelatinler. Dyt. Göksu Kelepçeli bu durumu da göz önüne koyarak balık yağı hapı alınabileceğini vurguluyor: “Öncelikle balıktan yapılan jelatin tercih edilmelidir. İkinci tercih ise sığır jelatininden yapılan olabilir. Domuz eti sağlık için uygun olmadığından domuz jelatinli hapların kullanımını önermiyoruz."


#Balık yağı
#Göksu Kelepçeli
#koruyucu doz