
Yazar Yıldız Ramazanoğlu’nun “Doğanın dile geldiği bir film” yorumunu yaptığı Semih Kaplanoğlu’nun son filmi Bağlılık Hasan, eleştirmenlerden tam not aldı. Semih Kaplanoğlu imzalı Bağlılık Hasan filmi ile ilgili yapımcı/yönetmen Nazif Tunç, “Gösterişten uzak, karakterlerinin arınma yolundaki hesaplaşmalarını sessizce aktarıyor” yorumunu yapıyor. Sinema yazarı Suat Köçer ise, “Kaplanoğlu, hakiki bağışla(n)maya dair önemli vurgular yapıyor” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin Oscar adayı filmi Bağlılık Hasan seyirciden ve eleştirmenlerden tam not aldı. Yönetmen ve senaryosu Semih Kaplanoğlu imzalı Bağlılık Hasan filminde aslında hepimizin hikayesi anlatıyor. Vizyondaki filmin başrollerini Umut Karadağ, Filiz Bozok, Gökhan Azlağ, Ayşe Günyüz Demirci, Mahir Günşiray ve Hakan Altıner paylaşıyor.
Film, geçimini baba mirası meyve bahçesi ve tarlasından sağlayan bir adamın, tarlasına dikilmek istenen elektrik direğinden kurtulmaya çalışırken, Hac için Mekke’ye gidişi yaklaştıkça geçmişine ve kendi içine doğru bir arayışa çıkmasını konu ediniyor. Kaplanoğlu, Bağlılık Hasan filminin Dünya prömiyerini 74. Cannes Film Festivali’nde “Belirli Bir Bakış” bölümünde gerçekleştirmişti. Güney Amerika’nın en eski ve önemli festivallerinden Sao Paulo Uluslararası
Film Fesivali’nden de “Yılın En İyi Yabancı Filmi” ödülünü de alan Bağlılık Hasan’ı, sinema eleştirmenlerine sorduk.
Doğanın gerçek sesi kalbe işliyor
Cesur bir eleştiri var
Özelde tövbe kavramını cesur biçimde tartışan Semih Kaplanoğlu, hakiki bağışla(n)maya dair de önemli vurgular yapıyor. Kibrin ve hırsın kirlettiği doğaya ağıta dönüşen filmin süresi gereğinden uzun, bazı sahneleri didaktik geldi. Final sahnesi ise dokunaklı olduğu kadar seyredeni kendi içinde derin bir muhasebeye götürecek türden, çarpıcı. Filmin başrolü Umut Karadağ rolünün hakkını teslim etmiş.
Korkularımıza gülümseyen bir film
Şiirimizde Aşık Paşa'lardan, Yunus'lardan bu yana remizler, rüyalar, mecazlarla hep var olan, hayattan parçalar da taşıyan soyut tasavvufun sinemamız için zengin bir kaynak olduğunu gösteriyor Bağlılık Hasan. Anadolu’da halk arasında yaşanan Türk iman kültürünün de deşildiği kalıcı ve benzeri az bir film olarak anılacak.
Semih Kaplanoğlu Buğday’da Kur'anın kıssa geleneğiyle bağ kurarak çağımız ve geleceğin dünya sorunlarına sinema diliyle pencere açmıştı. Bağlılık Hasan ise yaşadığımız dünyaya, etrafımıza, komşularımıza, akrabalarımıza, toprağa, hayvana, bağ bahçeye olan haklarımıza bilgece, hikmetler barındıran bir film bütünlüğünde. Yönetmen kolay izlenen bir film çekmenin ötesinde hayatımıza katacağı manaları daha değerli buluyor. Çağın hızlı, hırçın temposu içinde, bizi bize bırakmayan sert dönemeçlerin, hırsların tedirginliği içinde, perdede bizim telaş ve korkularımıza gülümseyen bir filmdir Bağlılık Hasan.
Sinemada içtenliğin bir bilgeliğe ve erdeme yaklaştırıldığı sahneleriyla süsten, gösterişten uzak, karakterlerinin arınma yolundaki hesaplaşmalarını sessizce aktarıyor. Yönetmen sanki, Eşrefoğlu Rumi’lerin, Şeyh Mecdüddin Bayrami’lerin hatırasını sinemada var edebilme özlemindedir. Menkıbevi bir geleneğe yaslanmaktan korkmaz, hatta nasiplenir, çünkü menkıbelerde huzur, sükun, arınma ve Allah vardır.
Film bize tutunacak bir dal veriyor
Final dışında da birçok akılda kalıcı an var: Emine’nin örgücü kadının onurlu tavrından sonra yaşadığı hesaplaşmayı pek unutacağımı sanmıyorum mesela. Ayrıca, Hasan’ın borcunu ödemek için gittiği ayakkabıcı sahnesinden de etkilendim. Özellikle Hasan gittikten sonra esnafın hesap defterini çıkardığı o an, film bize adeta tutunacak bir dal veriyor ve Hasan’ın ruhundaki o büyük çoraklığa tam oradan bakmamızı istiyor sanki. Filmin sadece Çanakkaleli çiftçi Hasan’ın değil hepimizin öyküsü olmaya doğru kıvrıldığı anlardan biri bu… ‘Bağlılık: Hasan’ın Kaplanoğlu’nun ‘Bal’dan sonra en çok sevdiğim filmi olduğunu söyleyebilirim.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.