Teknoloji bağımlılığının alkol ve uyuşturucu bağımlılığından bir farkının olmadığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, gençlerin çok ciddi tehdit altında olduğunu vurguladı. Ailelerin, çocuklarla 'süre' konusunda anlaşmaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca, her yaş grubuna uygun internet kullanım sürelerini de belirtti. Prof. Dr. Atmaca, ebeveynlere çocuklar ile aktivitelerin artırılmasını tavsiye etti.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, teknoloji bağımlılığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Atmaca, “Teknoloji bağımlılığı dediğimiz zaman günümüzde yararlı bir şekilde kullandığımız ama ölçüsü kaçtığında zararlı hale gelebilen ciddi zaman kaybına, ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açabilen bağımlılıklardan bahsediyoruz. Teknoloji 21. yüzyılın bağımlılığıdır. Bu bağımlılıkların arasında cep telefonu ve internet en sık gördüklerimiz. İnternet içerisinde de oyun, sanal ortamda alışveriş yapmayı durduramama gibi bağımlılıklar var" dedi.
Akıllı cep telefonu ve internet kullanımının küçük yaşlara kadar indiğini anlatan Prof. Dr. Atmaca, “Bazen aileler çocuğunu susturmak, durdurmak ve oyalamak için cep telefonunu kullanabiliyorlar. Ben bazen yolda gençlerle çarpışıyorum 'af edersin demeden' mesajını yazmaya devam ediyor. Bu bağımlılıklar verimli zaman kaybına yol açıyor. Bir taraftan verimli halde kullanılabilecek bir alan verimsiz hale getirilmiş oluyor. İnternet, cep telefonu ciddi bir ihtiyaç ve bilgiye çok çabuk ulaşıyoruz. Teknoloji kullanmanın makul süreleri vardır. İlkokul dönemindeki yarım saat, orta öğretimde 1 saat, lise döneminde ki bir çocuk için 1 buçuk saat makul süredir. İnternet bilgiye çok çabuk ulaşma ve yaralı şekilde kullanıldığında bu süre makuldür. Ama bağımlılığa giden yolda maalesef en büyük sorun kişi o süreyi yeterli kabul etmiyor. Bu süreyi giderek arttırmaya başlıyor ve artık bilgisayarın başından ayrılamaz hale geliyor. Hatta bazı hastalara aile yemeği bilgisayarın başında veriyor. Burada en büyük sorun yararlı olarak kullanılabilen bir alanı maalesef yararsız kullanım haline getirmek ciddi bir problem oluyor" diye konuştu.
İnternetin zevk veren geniş bir alan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Atmaca, şunları kaydetti:
“Bunu tetikleyen beyinde üretilen dopamin dediğimiz bir madde. Beynimizin ödül sistemi dediğimiz, orta beyin bölgesinde yer alan dopamin maddesinin artmasında insana haz veriyor. Haz verdikçe o aktiviteyi daha fazla yapmak istiyorsunuz. Ama aynı hazzı elde edebilmek için daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Teknoloji bağımlılığı alkol, uyuşturucu bağımlılıklarından farkı yok. Gençlerimiz bu açıdan çok ciddi tehdit altında"
Teknoloji bağımlılığında anne ve babaya düşen görevden bahseden Prof. Dr. Atmaca, "Çocuklarda ve gençlerde cep telefonu ve internet kendisinden uzaklaştırma ve susturmak için bir yol olarak seçilmemelidir. Mümkün olduğu kadar anne babanın kararlı olması ve bunun için bir sistematik geliştirmesi gerekiyor. Çocukla internet süresi konusunda belli süre üzerinden anlaşmak gerekiyor. Çocuğa internet konusunda kararlı ve tutarlı olduklarını hissettirmeleri gerekiyor. Çocuğun telefon, bilgisayar, internet dışındaki zevk alacağı etkinlikleri arttırmak gerekiyor. Çocukla sağlıklı ve verimli zaman geçirmek gerekli. Özellikle kız çocukları için anne erkek çocukları için ise baba bir adım daha ön plana çıkabilir. Çocuğun ortak birey olduğunu hissettirecek etkinlikleri beraber yapmak onun kendisine olan güvenini arttırır. Ebeveyn ile yapılan aktiviteleri arttırmak gerekiyor. Bağımlılık gelişmiş, artık süreler giderek artmış ve çocuğun bütün yaşamı internet etrafında dolanıyorsa burada psikiyatrik yardım almak gerekiyor" ifadelerinde bulundu.