|

Ayanis Kalesi'nde Urartu keşifleri

Anadolu Kültür Tarihinin önemli bir parçası olan Dağlık Doğu Anadolu’nun kadim Uygarlığı Urartu Krallığı’nın son büyük kenti olan Ayanis’te 35 yıldır kesintisiz devam eden kazılar bu kültüre dair eşsiz ve zengin bir envanter sunuyor. Urartu Kralı II. Rusa tarafından yaptırılan Ayanis Kalesi'nde çeyrek yüz yıldan fazla bir zamandan beri sürdürülen kazı çalışmalarında 4 yeni metal eser daha ortaya çıkarıldı.

Burak Doğan
04:00 - 7/09/2024 Cumartesi
Güncelleme: 16:49 - 7/09/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Ayanis Kalesi
Ayanis Kalesi

Günümüzden 2700 yıl öncesi tarihlenen bu görkemli kentin sitadelinde devam eden kazılarda Urartu dinin baş tanrısı Haldi'ye ithaf edilen anıtsal Tapınak Kompleksindeki kazılarda bu sezon Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtan üç adet bronz kalkan ve bir adet bronz miğfer eser olarak ele geçirildi. Tanrı Haldi'ye adanan bu silahlar üzerinde yer alan Urartuca yazıtlar ve kraliyetin gücünü yansıtan zarif süslemeler dikkati çekiyor. Başkan Işıklı, anıtsal kerpiçten kale ve mekan duvarlarının içeri doğru yıkıldığını ve bu şekilde adeta kalenin mühürlendiğini belirterek, define avcılarından bu sayede korunduğunu anlattı.

KÜLTÜR ENVANTERİNE ON BİNLERCE ESER KAZANDIRILDI

2012'den itibaren Ayanis Kalesi'nde görevli Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, yeni ortaya çıkarılan eserlerin Tanrı Haldi'ye ithaf edildiğini söyledi. Ayanis Kalesi'nde sitadelde yer alan Haldi Tpınak Kompleksinin 3 katlı bir yapı olabileceğinden söz eden Işıklı, "Bu buluntular orta katta yer alıyordu. Deprem sonrası yıkımla bu eserleri biz yapının depolarında bulduk. Kaleyle birlikte bu yapının da Geçmişi 2700 yıl öncesine uzanıyor. Ayanis Kalesi'nde uzun yıllardır yapılan kazı çalışmalarıyla birlikte bu zamana kadar etüdlük ve envanterlik 30 bine yakın eserin ortaya çıkardık. Gün yüzüne çıkan eserlerden hareketle Ayanis sitadelinde özellikle Haldi Tapınak Komplkesinde Urartu dini ve inanç sistemini ziyaretçilere sunacak özel bir mekan oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Ayanis’te kazılar 35 yıldır kesintisiz devam ediyor.

URARTU’NUN TAŞ İŞÇİLİĞİ DE MUAZZAM

​Taşın ve madenin efendisi olarak bilinen Urartuluların çok tanrılı bir dine inandığını anlatan Işıklı, "Baş Tanrı Haldi olarak geçiyor, ona adaklar adıyorlar. Hayvansal Tarımsal ürünlerden oluşan adaklarını tanrılarına sunu olarak veriyorlar. Baş Tanrı Haldi daha çok savaşın, zaferin ve silahın tanrısı olarak biliniyor. Urartu Uygarlığı deyince aklımıza maden metal bilhassa bronz ve taşın işlenmesi akla geliyor. Taş işçiliğinin muazzam örneklerini Ayanis Kalesi'nde görmemiz mümkündür. Kalenin şu an yüzde 20'si aşağı yukarı kazıldı. Bütün kentin ise yüzde 80'lik bölümü duruyor. Burada tapınak, depolar ve evsel mekanlar, kraliyetin yaşadığı mekanlar ortaya çıkarıldı" şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ FARKLI BİR ÖREN YERİ

Van'ın Tuşba ilçesinde yaklaşık 2 bin 700 yıl önceden bugüne ulaşan eserlerin ortaya çıkaran ekibin lideri Prof. Dr. Mehmet Işıklı, hedeflerinin Ayanis Kalesi'nde farklı bir “Ören Yeri Örneği” yapmak olduklarını ifade etti. Işıklı şöyle konuştu: "Ayanis kenti bize Urartu'yla ilgili birçok bilgi vermekle beraber en çok Urartu'nun inanç sistemi, tanrıları ve ritüelleri dinsel aktiviteleri konusunda bize ilgi veriyor, Bu tapınak alanından ele geçen malzemelerden hareketle imitasyonlarla, posterlerle, balmumu heykellerle ve videolarla canlandırmalar yapılacak, Urartu’nun inanç dünyası ve dini daha dinamik anlaşılır bir hale gelecek ve ziyaretçilerimize bu gizemli dünya sunulacak " diyerek sözlerini tamamladı.


#Ayanis Kalesi
#Urartu
#keşif
9 gün önce