Artvin’de bulunan ve tam bin 200 yıllık tarihe sahip olan Tibet Kilisesinde arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmasında kilisenin saklı tarihinin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor. Harap olmasına rağmen görkemini koruyarak bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turist çeken kilise, 9. yüzyılla 12. yüzyıllar arasında yapıldığı biliniyor.
Harap olmasına rağmen görkemini koruyarak bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turist çeken kilise, ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Cevizli köyünde bulunuyor.
“Tibet Manastırı Temizlik ve Koruma Çalışması” projesi adı altından başlanan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Osman Aytekin, Tibet Kilisesi’nin bölgedeki en önemli manastır yapılarından birisi olduğunu kaydetti. Aytekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklen ve Erzurum Müzeler Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen projeye bilimsel danışmanlık yaptığını kaydetti.
15 bilim adamı projede görev alıyor
4 yılda çalışma bitecek
Artvin Valiliği, Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat Belediyesi’nin de projeye çok büyük katkıları olduğunu belirten Aytekin, “ Görülecek ki 4 yıl sonra bu manastır çevresi ile birlikte yeniden ortaya çıkacak kültür tabakalarıyla önemli bir destinasyon merkezi olacak” diye konuştu.
Aytekin, bölgenin Osmanlı Devleti egemenliğine geçmesi sonrası yapının camiye dönüştürüldüğü ve 1885 yılına kadar da cami olarak kullanıldığının yüzey araştırmalarıyla tespit edildiğinin altını çizdi.