Antakya''nın en eski tarihi eserlerinden Ulu Cami''de başlatılan restorasyon çalışması tamamlanmak üzere. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü, caminin yeniden restore edilmesi için 6 ay önce çalışma başlatmıştı. 1 milyon 413 bin lira proje bedeliyle restoresi gerçekleştirilen caminin taşlarının üzerindeki boyalar ve yazılar temizlendi.
Modern bir görünüm kazanan camide engelliler de unutulmadı. Üç kapısı bulunan caminin giriş ve çıkışlarına engelliler için rampalar kondu, kadınlar için ayrı bir mescit yapıldı. Caminin içerisinde bulunan aşevi de yeniden restore edilerek, ibadete gelen vatandaşların dinlenebilmesi için çeşitli bölümler oluşturuldu.
Ulu Cami'nin restorasyon işini üstlenen şirket yetkilisi Veysel Cabas, çalışmaların 500 gün süreceğini tahmin ettiklerini, ancak 250 günlük bir süreçte tamamlandığını söyledi. Camiyle birlikte; aşevi, dernek odası, imaret hane, çeşme gibi bölümlerin de aslına uygun hale getirildiğini kaydeden Cabas, ''Caminin tarihi çehresine zarar veren ve sonradan eklenen betonarme yapılar ortadan kaldırıldı. Caminin büyüklüğüne uygun olarak ses sistemini düzenledik. Ses ve ısıtma sistemi Türkiye''de yeni yeni kullanılmaya başlanıyor. Caminin içerisinde zarar gören ve tozlanan duvarlar, taşlar temizlendi, tamiratları yapıldı. En büyük yeniliklerden biri de caminin kadınlar kısmına abdest almak için çeşmeler koyduk. Kadınlar kısmını cam bölmelerle görünmez hale getirdik. Bu sayede kadılar rahatça abdestlerini alıp ibadetlerini yapabilecekler.'' dedi.
Restorasyonun tamamlanmasının ardından caminin girişinde yer alan tuvaletleri kaldırmayı planladıklarını aktaran Cabas, ''Şu anda o alanın istimlakiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Sanırım yapılacak ihalenin ardından caminin ön kısmında yer alan tuvaletler de kaldırılacak ve cami aslına uygun hale gelecek. Son düzenlemeleri de yaptıktan sonra bu ay içerisinde camiyi ibadete açmayı planlıyoruz.'' diye konuştu.