
7 Haziran 2015 seçimine Ahmet Davutoğlu liderliğinde giden AK Parti’nin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesi karşısında Yeni Şafak, bir gün sonra 8 Haziran’da “Erken Seçim” manşetiyle çıktı. Gerçekten de 1 Kasım’da erken seçim oldu. Ve sandıktan 7 Haziran seçiminin aksine AK Parti’ye tek başına iktidar yetkisi çıktı. Sağduyulu yayınlarıyla Türkiye’yi istikrarsızlaştırma çabalarına karşı duran Yeni Şafak, 2 Kasım’da seçimin sonucunu “Muhteşem Zafer” olarak değerlendirdi.
7 Haziran seçimlerine giderken Cumhurbaşkanlığı koltuğunda Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla başbakanlık koltuğunda ise Ahmet Davutoğlu oturuyordu. Partilerin yoğun kampanya sürecinin ardından 7 Haziran 2015 günü halk sandık başındaydı. Yeni Şafak, 7 Haziran 2015 günü, “Türkiye kazansın” manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.
Yeni Şafak, milletin iradesinin sandıkta tecelli etmesi için, “Haydi sandık başına” çağrısı yaptı ve şu ifadeleri manşetine çekti: “Türkiye bugün tarihi bir karar verecek. Yaklaşık 54 milyon kişi, ülkeyi yönetecek kadroları belirleyecek. Herkesi demokratik haklarını kullanmaya, Büyük Türkiye’ye katkı sunmaya, ülkemizin refah ve huzuru için köklü demokrasimize destek vermeye çağırıyoruz.”
Sandıklar açıldığında hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olabilmek için gerekli olan 276 sandalye sayısına ulaşamadı. 2002 yılından beri tek başına iktidarda olan AK Parti %40,8 oyla seçimden yine birinci çıkmış ve 258 sandalye sayısına ulaşmıştı. Ancak hükümeti kurmak için bu sayı yeterli değildi. CHP %25 oyla 132, MHP %16,3 oyla 80, HDP %13,1 oyla 80 sandalye kazandı.
7 Haziran seçimine Ahmet Davutoğlu liderliğinde giden AK Parti’nin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesi karşısında ertesi gün Yeni Şafak, “Erken seçim” manşetiyle çıktı. “Bu sonuçlara göre koalisyon hükümeti zor” üst başlığını kullanan Yeni Şafak şu ifadelerle durumu özetliyordu: “AK Parti girdiği dördüncü genel seçimden de birinci parti olarak çıktı. Fakat oyların yüzde 40,8’ini almasına rağmen, HDP barajı geçtiği için 258 sandalyede kaldı ve tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi. Koalisyon ihtimalleri zayıf görünüyor, erken seçim kapıda.”
Siyasi belirsizlik atmosferi doğmuşken, 7 Haziran ile birlikte yeni bir sürecin başladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm siyasi partileri istikrar ve güven ortamının korunması için hassasiyet göstermeye çağırdı. Yeni Şafak, Erdoğan’ın mesajını, “Erdoğan’dan 8 Haziran mesajı: İstikrar ve güven esastır” şeklinde manşete taşıdı.
Yüzde 16,3 ile Meclis’e 80 milletvekili gönderen MHP, koalisyon senaryolarında kilit parti olmuştu. MHP’nin AK Parti ile hükümet kurması veya CHP-HDP koalisyonu içerisinde yer alması durumunda erken seçim ihtimali bulunmuyordu. Fakat Bahçeli, koalisyon seçeneklerine kapıyı kapattı.
Takvimler 10 Haziran’ı gösterdiğinde, “Koalisyon formülleri sonuna kadar denenecek” üst başlığını kullanan Yeni Şafak, “Öncelik hükümeti kurmak” manşetiyle çıktı. Haberde, “AK Parti Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak, ülkeyi istikrarsızlığa sürüklememek için tüm koalisyon formüllerine kapıları açık tutacak. Öncelik MHP’de olacak. Bu parti ile koalisyon ihtimali yüzde 70 olarak görülüyor.” İfadeleri öne çıkıyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında seçim sonrası yapılan ilk görüşme de şöyle duyuruluyordu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında seçim sonrası ilk randevu Beştepe’de gerçekleşti. Erdoğan, Davutoğlu tarafından sunulan Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etti ve Davutoğlu’ndan yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istedi.”
Koalisyon için muhalefet partileriyle samimi şekilde görüşeceğini söyleyen Başbakan Davutoğlu ise “Hiçbir şey çıkmazsa, ülke geçici hükümetle idare edecek değil. Gideriz halka, tekrar ‘yeni talimatın nedir’ diye halka sorarız” diyecekti.
Kılıçdaroğlu, AK Parti ile koalisyona açık kapı bırakıyordu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini belirterek, kırmızı çizgilerin değil, uzlaşmanın ön planda olacağını söyleyecekti. Bu arada Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için çabalar sürerken, Devlet Bahçeli’nin uzlaşmaz tutumunun aksine MHP tabanından koalisyona girme yönünde sesler yükseliyordu.
Yeni Şafak, 13 Haziran 2015 günü, hükümet kurma çalışmalarında muhalefetin çözüm üretemediğini vurgulayarak, “Her yol AK Parti’ye Çıkıyor” manşetiyle çıktı. Manşette Ankara’da koalisyon arayışlarının hız kazandığı belirtilerek, “CHP’yle temas kuran MHP kurmayları, HDP’li formüllere karşı olduklarını belirterek, ‘CHP, AK Parti ile koalisyon kursun biz muhalefette kalalım. Ya da biz kuralım CHP ana muhalefet olsun’ teklifinde bulundu” deniliyordu. HDP’lilerin de çözüm süreci için AK Parti-CHP koalisyonu istedikleri belirtiliyordu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Davutoğlu’nu aradığı ve koalisyon için cesaret verdiği öne çıkıyordu.
Kurulan bütün formüller bir bir çökerken, koalisyon için son umut AK Parti-MHP ortaklığıydı. İki parti temasta önemli mesafe aldı, “bakan dağılımı” bile yapıldı. Fakat Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığıyla ilgili açıklamaları nedeniyle bütün görüşmeler askıya alındı. Bahçeli bir röportajında, “Erdoğan Çankaya’ya gitsin, Bilal Erdoğan yargılansın ve çözüm süreci bitsin” dedi.
-
- ERDOĞAN DÖRT LİDERİ DAVET ETTİ
- Koalisyon hükümeti kurmak için çabalar sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’te temsil edilen 4 siyasi parti liderleriyle görüşmeyi planladığı, “Her birini ayrı ayrı davet edip sürece ilişkin görüşlerini almak istiyorum” dediği Yeni Şafak okurlarına duyuruluyordu.
- ERKEN SEÇİM DEĞİL TEKRAR SEÇİM
- Erdoğan, Bakü dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada koalisyon kurma görevini önce AK Parti’ye ardından CHP’ye vereceğini söylemiş ve iki partinin hükümet kuramaması halinde sandığın kaçınılmaz olduğunu belirterek , “Ben buna ‘erken seçim’ değil, ‘tekrar seçim’ diyorum” ifadelerini kullanıyordu.
- HDP BÖLGEDE İNFAZLARA BAŞLADI
- 7 Haziran’da HDP’nin barajı geçmesi ve 80 milletvekili çıkarması bölgede farklı bir iklimin hâkim olmasına neden oldu. Bu durum, Yeni Şafak’ın birinci sayfasında şöyle ifade ediliyordu: “HDP’nin zafer sarhoşluğu ve intikam dilini kullanması dindar Kürtlere saldırıları tetikledi. PKK, muhalif seslere karşı infazlara başladı. Diyarbakır’da HÜDA-PAR üyesi ve İHYA-DER’in Başkanı olan Aytaç Baran evinin önünde katledildi. Ardından çıkan olaylarda ise 3 kişi hayatını kaybetti.”
- BAYKAL’LA SÜRPRİZ GÖRÜŞME
- Koalisyon tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski CHP lideri Deniz Baykal sürpriz bir görüşme yaptı. Baykal, Erdoğan’ın istikrarın sağlanması için her türlü koalisyon modeline olumlu yaklaştığı izlenimi aldığını söyleyecekti. Erdoğan’ın Baykal’a, “Koalisyon denemeleri sonuçsuz kalırsa, erken seçim zorunlu olur” dediği Yeni Şafak’ın birinci sayfasında yer alıyordu. Görüşmenin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu ile makamında bir araya gelen Baykal, parti genel merkezinden ayrılırken, “Sayın Genel Başkana bilgi verdim” açıklaması yapacaktı.
7 Haziran’a kadar AK Parti karşıtlığına odaklanan muhalefet, seçim sonrasının ilk ciddi sınavında dağıldı. AK Parti, son tura kadar firesiz arkasında durduğu İsmet Yılmaz’ı 258 oyla Meclis Başkanı seçti. MHP’nin HDP ile aynı safta görünmemek için son turda çekimser kalması AK Parti’nin işini kolaylaştırdı.
10 Temmuz günü 63. hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan alan Ahmet Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’yle koalisyon görüşmeleri yaptı. Ancak her partinin kendi şartlarında ısrarcı olması ortak bir zemin bulunmasını zorlaştırdı.
Ağustos ayı boyunca koalisyon kurmak için yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması ve yapılan açıklamalarla ortamın sürekli gerilmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Ağustos’ta yaptığı açıklamayla noktayı koydu. Erdoğan, koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadığını, çözümün millet iradesinde aranması gerektiğini söyledi ve Meclis Başkanı ile görüştükten sonra tarihin belirleneceğini açıkladı.
Koalisyon görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaklaşık dört buçuk saat görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 104. ve 116. maddeleri çerçevesinde seçimlerin yenilenmesine karar verdi. 25 Ağustos 2015’te Yüksek Seçim Kurulu erken seçimin 1 Kasım 2015 günü yapılmasına karar verdi. Yeni Şafak’ın birinci sayfasında gelişmeler şöyle özetleniyordu: “Başbakan Davutoğlu, bugün saat 11’de geçici hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Seçim hükümeti 4 adımda kurulacak. İlk iki adım Cumhurbaşkanı ile TBMM Başkanı arasındaki görüşme ve seçim kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıydı. Davutoğlu’na seçim hükümetini kurma görevi verilmesi üçüncü adım, kabine listesinin 5 gün içinde sunulması son adım olacak.”
Türkiye’yi seçime götürecek 63. hükümetin kuruşması da çok kolay olmadı. CHP ve MHP görüşmeler için kapılarını kapatmışken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, ‘hayırcılar koalisyonuna’ rest çekerek, Başbakan Davutoğlu’nun kuracağı seçim hükümetinde bakan olmayı kabul etti. Yeni Şafak bu tarihi hamleyi ‘Oyunu Bozdu’ manşetiyle duyurdu. Türkeş sonraki günlerde MHP’den ihraç edildi.
29 Ağustos’ta Başbakan Davutoğlu’nun Türkiye’yi seçime götürecek yeni kabineyi kurması, Yeni Şafak’ta “İşte seçim kabinesi” manşetiyle yer aldı. Haberdeki detaylar şöyleydi: “Başbakan Davutoğlu, Türkiye’yi seçime götürecek geçici kabineyi kurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı hükümette 11 AK Partili, 11 bağımsız, 1 MHP’li ve 2 de HDP’li var. 63. Hükümet’in Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş oldu.”
Tüm istikrarsızlaştırma çabalarına rağmen demokrasisini işleten Türkiye, 1 Kasım’da sandık başına gitmeye hazırlanırken, 6 Eylül 2015’te Dağlıca saldırısı yaşandı. Hain saldırıda 16 askerimiz şehit edildi. 7 Eylül’de Yeni Şafak, “Dağlıca’dan acı haber: 16 şehit” manşetiyle çıktı. Manşette, “2007 yılında 12 askerin şehit düştüğü Dağlıca’dan yine acı haber geldi. PKK’lı teröristler yola döşedikleri mayını iki zırhlı aracın geçişi sırasında patlattı. İlk belirlemelere göre 16 asker şehit oldu” cümleleri yer aldı. Aynı gün Diyarbakır’da da iki polisimiz alçakça şehit edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bedelini çok ağır ödeteceğiz” açıklaması da birinci sayfadan verildi.
Türkiye, 1 Kasım seçimlerine doğru giderken, AK Parti’nin 5. Olağan Kongresi gelip çatmıştı.AK Parti 5. Olağan Kongresi’ne tek aday olarak giren Başbakan Davutoğlu, geçerli 1.353 oyun tamamını alarak genel başkan seçildi. 50 kişilik MKYK’de 31 isim değişti. Tecrübeli ve dinamik kadro oluşturuldu. Partiyi yönetecek MKYK’da Recep Akdağ, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Efkan Ala, Ömer Çelik, Yalçın Akdoğan, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Faruk Çelik gibi tecrübeli isimler yer aldı. Berat Albayrak, M. Doğan Kubat, Ravza Kavakçı ve 1980 doğumlu Hamza Dağ gibi genç isimler de MKYK’ya girdi.
Seçim hükümetinde görev dağılımı, 13 Eylül 2015 tarihli Yeni Şafak’ta “İşte yeni A Takımı” başlığıyla sürmanşette yer alıyordu: “AK Parti’de 50 kişilik MKYK üyelerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “A Takımı” olacak yeni genel başkan yardımcıları da belli oldu. Yeni kurmaylar arasında 3 kadın var” ifadeleri kullanılıyordu. Yeni MYK’yı Parti Sözcülüğü ile Tanıtım Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Ömer Çelik açıkladı.
Milletvekili aday listeleri 18 Eylül’de YSK’ya teslim edildi. Yeni Şafak, 19 Eylül 2015 günü Ahmet Davutoğlu Başbakanlığındaki yeni kabineyi “2002 ruhu yeniden”, “Tecrübe ve dinamizm” spotları ve “Kurmaylar listesi” manşetiyle verirken, haberin detaylarında şu bilgiler yer aldı: “Kongrede parti yönetimini tecrübeli ve genç isimlerle yenileyen AK Parti, milletvekili listesinde de büyük revizyona gitti. 7 Haziran adaylarının 238’i değişti. Türkiye’nin dönüşümüne katkı sağlayan üç dönemliklerden 24’ü yeniden aday gösterildi. Güneydoğu’da dinamik bir ekip kuruldu. Seçim İşleri Başkanı Bekir Bozdağ aday listesini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son rötuşlarından sonra sürenin bitmesine dakikalar kala Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Ali Babacan ve Cemil Çiçek, başvuruda bulunmamalarına rağmen Başbakan Davutoğlu’nun davetiyle listelere girdi. 7 Haziran’da eleştiri konusu olan Doğu ve Güneydoğu adayları değişti. Çözüm sürecini yürüten isimlerden Beşir Atalay Van’dan ve Faruk Çelik Şanlıurfa’dan aday gösterildi. Diyarbakır’da liste başı Galip Ensarioğlu oldu. MHP’den istifa eden Türkeş, AK Parti’nin Ankara 2. Bölge 2. Sıra adayı oldu. 7 Haziran’da milletvekili seçilen 53 isim aday gösterilmedi.”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim startını Almanya’dan verdi ve 1 Kasım’da Almanya’daki gurbetçilerle bir araya geldi. Türkiye, yeniden istikrarı getirecek 1 Kasım seçimlerine doğru giderken, Başbakan Davutoğlu, Türkiye’deki ilk seçim mitingini de Samsun’da yaptı. Yeni Şafak’ta “Meşaleyi Yakmışsınız” başlığıyla verilen haberde, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan on binlere seslenen Davutoğlu’nun “İstiklal mücadelemizin ilk adımlarının atıldığı noktadayız. 1 Kasım’ın meşalesini şimdiden yakmışsınız” ifadeleri birinci sayfaya taşınmıştı.
Türkiye’de istikrarı yeniden sağlamlaştıracak olan 1 Kasım seçimi gelip çattığında Yeni Şafak, “Türkiye kazansın” manşetiyle bayilerde okurlarını bekliyordu. Yeni Şafak, “Ve tarihi gün geldi. 54 milyon seçmen, Türkiye’yi 2023 hedeflerine götürecek siyasi kadroyu belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Milletimiz, bugünkü tercihiyle sadece siyasi iktidarı değil, istikrarı ve kardeşliği de oylayacak, güçlü Türkiye’nin yol haritasını da çizecek” ifadeleriyle bu seçimin ülke için önemini vurguluyordu.
Nefeslerin adeta tutulduğu 1 Kasım seçimlerinde halk sandığa giderek sözünü söyledi. Ve sandıktan 7 Haziran seçiminin aksine AK Parti’ye tek başına iktidar yetkisi çıktı. Sağduyulu yayınlarıyla Türkiye’yi istikrarsızlaştırma çabalarına karşı duran Yeni Şafak, 2 Kasım’da “Kirli ittifaklar çöktü. AK Parti tek başına iktidar” üst başlığını kullanarak manşetten “Muhteşem zafer” diyerek seçimin sunucunu şöyle yorumladı:
“1 Kasım siyasi tarihimizde yeni bir milat oldu. Türkiye’nin ana omurgası, içeriden ve dışarıdan gelen tehditlere karşı birleşti. Seçmenlerin yüzde 49,4’ünün oyunu alan AK Parti büyük bir zafer kazanarak yeniden tek başına iktidar oldu. CHP, MHP ve HDP büyük hezimet yaşadı. 7 Haziran’da yüzde 41’de kalan AK Parti dün 81 ilde de oylarını artırdı. 63 şehirde birinci geldi.
Milletvekili sayısı 58 fazla ile 316 oldu. Böylece 4 yıllık güçlü hükümetin önü açıldı. Doğu ve Güneydoğu’da yeniden yükselişe geçti. Katılımın %87,2 olduğu 1 Kasım’la birlikte 5 genel, 3 yerel, 1 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2 referandumdan zaferle çıkarak tarihe geçti.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan sonuçları “terör örgütü ve güdümündeki yapılara güçlü bir cevap” olarak niteledi. Muhalefeti de eleştiren Erdoğan, “Sonuçlar diğer partilerin, uzlaşmaz ve rövanşist tavırlarının milletimiz tarafından tasvip edilmediğini göstermiştir” dedi.
- KILIÇDAROĞLU, YENİ ŞAFAK’A KONUŞTU:
- SEÇİM İHTİMALİ DAHA YÜKSEK
- Koalisyon kurma ihtimalinin zayıfladığı günlerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gazetemize bir röportaj verdi. 23 Temmuz tarihli röportajda, “Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var, ama, gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var” diyen Kılıçdaroğlu AK Parti-CHP koalisyonunun zorluklarını ise şöyle aktardı: “Onlar açısından zorluk şu: 13 yıldır ülkeyi tek başına yönetiyorlar. Kendilerini eleştiren bir ortakla yürütmeye başlayacaklar ya da öyle düşünüyorlar. Biz de 13 yıldır eleştirdiğimiz partiye ‘gel beraber ülkeyi yönetelim’ diyoruz.” “Koalisyon toplumu rahatlatır mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, şöyle cevap veriyordu: “Evet, toplumsal bir rahatlama sağlayacaktır. Bu koalisyonun Türkiye’ye getireceği katkılardan birisi de o aslında. Yıllar yılı gerilen taraflar bir araya gelecekler. Gerilimden uzak bir toplum çıkacak ortaya aslında
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.