EDISYON:

320 çocuğa biyonik kulak müjdesi

Aybike Eroğlu
04:0023/11/2018, Friday
G: 26/11/2018, Monday
Yeni Şafak
Biyonik kulak bekleyen 600’e yakın çocuk var.
Biyonik kulak bekleyen 600’e yakın çocuk var.

SGK ve şirketler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamayan biyonik kulak ihalesi sonuçlandı. 9 ilden 320 çocuk biyonik kulaklarla yeniden işitmeye başlayacak.

İşitme engelli vatandaşların yeniden duyabilmesinin sağlayan biyonik kulak (koklear implant) uygulaması, bir süredir şirketler ve SGK arasındaki fiyat anlaşmazlığı nedeniyle yapılamıyordu. Geçtiğimiz günlerde sözkonusu alım Sağlık Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO) işbirliğiyle hayata geçirilen Sağlık Market (e-ihale sistemi) üzerinden yapıldı.

AMELİYATLAR BAŞLAYACAK

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Dr. Deniz Öner, firmalarla anlaşmaya varılamaması nedeniyle 4 aydır yapılamayan ameliyatların ihale sürecinin tamamlanmasıyla artık yapılacağını belirterek, “İmzaların atılmasından sonra 10 gün içinde ameliyatlara başlanması bekleniyor. İhale 320 cihaz için yapıldı. Ama biyonik kulak bekleyen 600’e yakın çocuk var. Aileler bu konuda yeni bir adım atılmasını bekliyor" dedi.

Ömürlük kullanıyoruz


İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği üyesi Onur Cantimur,“
Biyonik kulak işitme cihazı gibi değil. Ameliyat ile yerleştirildiği için kulağımızda ömür boyu kalıyor.
O yüzden seçim yaparken ürünün hizmet kalitesi çok önemli. İhalede kablosuz cihaz alımı yapılacaktı ama daha sonra kablolu alım yapıldığı iddiaları da ortaya atıldı. Aileler bu konudan oldukça rahatsız “ dedi. Karar vericilerin ürün alınırken ilgili derneklerle görüşerek fikir alışverişinde bulunmasının yararlı olacağını aktaran Cantimur, “İhaleyi alan firma geçmişte kabloları çok ince ve dayanıksız gibi şikayetler almıştı. Bazı aileler kabloları bantla sararak kalınlaştırdı. Dernek olarak kabloların kalınlaşması yönünde görüş belirtmiştik” şeklinde konuştu. Biyonik kulak kullanan çocukların kabloları kopardığını anlatan Cantimur, ailelerin bu nedenle kablosuz cihaz konusunda ısrarcı olduğunu aktardı.

9 İLİ KAPSIYOR

Alımın 9 ili kapsadığını anlatan Öner, "İhale sonucuna göre Adana 30, Ankara 90, Antalya 10, Diyarbakır 10, İstanbul 110, İzmir 40, Kayseri 10, Rize 10, Samsun için 10 biyonik kulak alımı yapıldı. Şimdi diğer illerde yaşayan aileler, sıranın kendilerine gelmemesinden endişe ediyor" diye konuştu.

ERKEN TAKILMASI ÖNEMLİ

Koklear implant tedavisinin zamanında yapılmasının büyük önem taşıdığını anlatan Öner, "Özellikle çocukların koklear implant tedavisi olma yaşı ne kadar küçükse, yüksek işitsel performans gösterme ihtimali artacak. Dolayısıyla bugün yapılacak koklear implant ameliyatı ile işitebilen çocuklar, devletin pek çok alanında sağlıklı bireyler olarak yer alabilecek. İleride ortaya çıkabilecek daha büyük masraf ve sorumluluklar, bugün zamanında yapılacak bir tedaviyle önlenecek" şeklinde konuştu.

#​SGK
#Sağlık Market
#Deniz Öner

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.