İşitme engelli vatandaşların yeniden duyabilmesinin sağlayan biyonik kulak (koklear implant) uygulaması, bir süredir şirketler ve SGK arasındaki fiyat anlaşmazlığı nedeniyle yapılamıyordu. Geçtiğimiz günlerde sözkonusu alım Sağlık Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO) işbirliğiyle hayata geçirilen Sağlık Market (e-ihale sistemi) üzerinden yapıldı.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Dr. Deniz Öner, firmalarla anlaşmaya varılamaması nedeniyle 4 aydır yapılamayan ameliyatların ihale sürecinin tamamlanmasıyla artık yapılacağını belirterek, “İmzaların atılmasından sonra 10 gün içinde ameliyatlara başlanması bekleniyor. İhale 320 cihaz için yapıldı. Ama biyonik kulak bekleyen 600’e yakın çocuk var. Aileler bu konuda yeni bir adım atılmasını bekliyor" dedi.
Alımın 9 ili kapsadığını anlatan Öner, "İhale sonucuna göre Adana 30, Ankara 90, Antalya 10, Diyarbakır 10, İstanbul 110, İzmir 40, Kayseri 10, Rize 10, Samsun için 10 biyonik kulak alımı yapıldı. Şimdi diğer illerde yaşayan aileler, sıranın kendilerine gelmemesinden endişe ediyor" diye konuştu.
Koklear implant tedavisinin zamanında yapılmasının büyük önem taşıdığını anlatan Öner, "Özellikle çocukların koklear implant tedavisi olma yaşı ne kadar küçükse, yüksek işitsel performans gösterme ihtimali artacak. Dolayısıyla bugün yapılacak koklear implant ameliyatı ile işitebilen çocuklar, devletin pek çok alanında sağlıklı bireyler olarak yer alabilecek. İleride ortaya çıkabilecek daha büyük masraf ve sorumluluklar, bugün zamanında yapılacak bir tedaviyle önlenecek" şeklinde konuştu.