Yeni Şafak’ın Osman Amca’sı, yazarımız Osman Akkuşak’ı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında kaybettik. Yazı hayatına 1952’de başlayan duayen gazeteci yazar Akkuşak’ın bin 400’den fazla makale ve incelemesi yayınlandı. Osman Amca, bugün 15.30’da Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından ebediyete uğurlanacak.
İKİMİZ DE YAZAR OLDUK
20 Ağustos 1931 yılında Kütahya’da dünyaya gelen Osman Akkuşak eğitim hayatını sırasıyla Kütahya, Adana ve İstanbul Çapa Öğretmen Okulu’nda sürdürdü. Çocuk kitapları yazarı Gülten Dayıoğlu’yla akraba olan Osman Akkuşak Yeni Şafak Gazetesi Pazar ekine verdiği röportajda ikisinin de kitaplara olan ilgisini şöyle anlatmıştı: Rahmetli annem Nesime Akkuşak, mahalledeki komşuların çocuklarına ders okutan bilgili bir hanımdı. İyi hatırlarım kendi kitapları vardı, evde Ahmediye’si, Muhammediye’si vardı. İlk irfanımı, bilgimi ben annemden aldım. Ama genlerimizde de var sanırım. Gülten (Dayıoğlu) de yazar oldu, ben de yazar oldum.”
Eğitime gazeteciliğe ve Türk diline emek verdi
- Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “İlim ve Sanat Eserleri Bürosu” başkanlığı görevini üstlenen Akkuşak, yine MEB’in Çağdaş Türk Yazarları Komisyonu’nda âzâ olarak hizmet etti. Ayrıca Devlet Kitapları Mütedavil Sermayesi Müdürlüğü de yaptı. Akkuşak; İstanbul Ekspres, Son Telgraf, Büyük Doğu, Zafer, Adalet, Dünya, Son Havadis, Türkiye, Tercüman, Güneş ve en son Yeni Şafak gazetelerinde yazılar yazdı. Türkiye Edebiyat Cemiyeti’nin kurucu üyesi ve genel sekreteri olarak hizmet eden Akkuşak, Türk Dilini Koruma ve Geliştirme Cemiyeti’nin ikinci başkanlığını da yaptı. Akkuşak, Türkiye Edebiyat Cemiyeti’nin kurucu üyesi ve genel sekreteri olarak hizmet etti. Süratli Öğretmen Kılavuzu isimli eseri 1966 yılında neşredildi. Yayına hazır eserleri arasında Türk Edebiyatı Tarihi, Atasözleri, Kompozisyon Kitabı ve Osmanlıca Türkçe Lügat bulunuyor.