Türkiye’nin artan ekonomik ve siyasi gücü, dünyada söz sahibi uluslararası organizasyon ya da kuruluşların tepe yönetimlerinde kendini gösterdi.
AK Parti yönetiminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Türkiye, bunun yanı sıra 15 uluslararası kuruluşun dönem başkanlığını üstlendi.
Türkiye, halen 4 organizasyonda dönem başkanlığını sürdürüyor: 2016’da devraldığı ve gelecek yıl son bulacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT); yine geçen yıl üstlendiği ve gelecek yıl sona erecek olan D-8; gelecek yıl sona erecek olan Asya Parlamenter Asamblesi (APA) ile Evrensel Posta Birliği İdari Konsey Başkanlığı. Öte yandan 13 uluslararası kuruluşun tepe yönetiminde de Türkler görev aldı.
YÖNETİMDEKİ O İSİMLER:
Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, BM Kalkınma Örgütü Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Dünya Yatırım Ajansları Birliği Başkanı İlker Aycı, Dünya Sağık Örgütü İcra Kurulu Üyesi Bekir Keskinkılıç, BM Siyasi İşler Bölümü Siyasal ve Arabuluculuk Birimi Direktörü Levent Bilman, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eş Başkanı Fatma Şahin, AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Bülent Şenay, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem, Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Egemen Özalp.