Dokunulmazlık teklifi referanduma kalmadan 376 oyla TBMM'den geçti. CHP'den 55, HDP'den 53, MHP'den 10, AK Parti'den 29 ve bir bağımsız olmak üzere 148 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Çoğunluğu HDP'ye ait olmak üzere bu vekillere ait 787 dosya bulunuyor.
TBMM'den geçen dokunulmazlık teklifinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından dosyalar soruşturmaları yürüten savcılıklara
haziran ayı içinde gönderilmesi bekleniyor. Hakkında fezleke bulunan vekiller arasında en ağır suçlar HDP'li vekillere ait. Teröre verdikleri destek nedeniyle yargı önüne çıkacak HDP'liler mağdur rolünü oynamak için harekete geçti.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, tehditlerine daha ikinci tur oylama yapılmadan başladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “Eğer beni içeri attırırsa, beni çıkarmak için uğraşacak hale getireceğim onu" ifadelerini kullanarak terör ile tehdit etti. Anayasa değişikliğinin TBMM'den geçmesinin ardından tehditlerinin dozajını arttıran Demirtaş, 90'lı yılların senaryolarının tekrar yaşanacağını ima eti.
Daha önce dokunulmazlıkların kaldırılması için 'hodri meydan' diyerek sahte kahramanlığa soyunan HDP'li vekiller şimdi yargıdan kaçmaya başladı. “Mücadele daha yeni başladı" diyen Demirtaş, mahkeme çağrısına uymayacaklarını söyledi. “Tıpış tıpış kendi ayağımızla gitmeyeceğiz. Ya tutuklama ya yakalama ya da zorla getirilme" diyen Demirtaş, “Bize yönelik her hamlenin karşılığını görecekler. Biz demir leblebiyiz. Bizi her çiğnediğinde dişlerin dökülecek ve halkımızı ısıracak dişin ağzında kalmayıncaya kadar süreç devam edecek" ifadelerini kullandı.
Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanan ve 59 milletvekili bulunan HDP, 110 imzaya ulaşmak için CHP'den bir kez daha destek istedi. “Sonuna kadar sürdüreceğiz. AYM'ye iptal ve bireysel başvuru olmak üzere sonuna kadar kullanılacak imkanlar" diyen Demirtaş, düzenlemeyi AYM'ye götürmek üzere önümüzdeki hafta imza toplamaya başlayacaklarını açıkladı. Demirtaş, teklifin geçmesine katkı sağlayan CHP'ye “Gözaltına alınan her arkadaşımız CHP'nin desteğiyle bu uygulamaya maruz kalmış olacak" diye yüklendi ve “52 cesur yüreğe ihtiyacımız var" sözleriyle de AYM için destek çağrısı yaptı.
Haklarındaki fezlekeler üzerindeki yargı dokunulmazlığı kaldırılan vekiller arasında en ağır suçlar HDP'lilere ait. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından milletvekilleri için yargılama süreci başlayacak.
HDP'li milletvekillerinin tümünün dosyalarını, terör örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, örgüte silah desteği sağlamak, yardım etmek gibi suçlamalar oluşturuyor. Bu haliyle 53 HDP'li vekilin büyük çoğunluğunun ceza alabileceği belirtiliyor. HDP'lilere yöneltilen suçlamalardan bazıları şöyle:
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “terör örgütü kurmak ve yönetmek"; HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “terör örgütü üyesi olmak", HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıylıdız, “silahlı terör örgütüne silah sağlamak" iddialarıyla suçlanıyor. Kalan 50 milletvekili de fezlekelerinde “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ve yataklık etmek" suçlamasıyla karşı karşıya. Yargılama sonucunda hüküm giyenlerin bu cezalar kesinleşip genel kurulda okunduktan sonra milletvekilliği düşecek. Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla ağır hapis cezası alanlar, terör suçlarından hüküm giyenler bir daha milletvekili adayı olamayacak.
Öte yandan, üyeliği düşen vekilin AYM'ye itiraz hakkı bulunuyor. Dokunulmazlığı kaldırılan veya TBMM üyeliği düşürülen milletvekili veya başkaları, Anayasa Mahkemesi nezdinde 7 gün içinde itiraz edebiliyor.
SBMM'den 376 oyla geçen düzenleme, 682'si Meclis'te, 105'i Adalet Bakanlığı'nda olmak üzere 148 milletvekili hakkındaki 787 dokunulmazlık fezlekesini kapsıyor. Yargı denetimine açılacak fezlekelerin içerdiği suç niteliklerine göre sayısal dağılımına bakıldığında ise; terör suçlarından 216, hakaret suçundan 201, yaralama suçundan 11, görev suçlarından 38, sahtecilik suçlarından 6, tehdit suçundan 18, gizliliğin ihlaline ilişkin suçlardan 11, suçu ve suçluyu övmekten 55, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamaktan 24, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 119, Seçim Kanunu'na muhalefetten 11, SPK'ya muhalefetten 3, iftira suçundan 13, Dernekler Kanunu'na muhalefetten 1, halkı askerlikten soğutmak suçundan 2 dosya bulunuyor. Bunların dışında kalan bazı suçlamalar arasında casusluk da var.
HDP'li Demirtaş hakkında 77, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında 42, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında 10 fezleke bulunuyor. Dokunulmazlıklara ilişkin anayayasa değişikliğinin ilk tur görüşmelerinin ardından ikinci tur oylama gününe kadar düzenleme kapsamına 10 milletvekili hakkındaki fezlekeler de dahil edildi. Yargı dokunulmazlığı kaldırılacak milletvekilleri listesine eklenen isimler arasında, Cumhuriyet Gazetesi'ne MİT TIR'ları görüntülerini servis ettiği ortaya çıkan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile CHP'li Eren Erdem ve Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu da yer alıyor. Söz konusu isimlere yönelik fezlekelerin “casusluk", “FETÖ terör örgütüne yardım" ve “hakaret" suçlamalarını içerdiği öğrenildi.