|

Zincir halkasını imamlar oluşturdu

ÖKK'yı ele geçirmeye çalışan 64 cuntacı hakkında hazırlanan iddianamede, darbe girişimi öncesi şüphelilerin toplantılar yaptığı, imamlar aracılığıyla da irtibatlandırılarak zincir halkası oluşturulduğu belirtildi. Şüphelilerden Bekir Kurt, “12 Temmuz'da buluştuğum Nesimi isimli örgüt imamı bana bu ara sıkıntıların olabileceğini, bir subay gelip yardım isterse ona yardımcı olmam gerektiğini söyledi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:34 - 18/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

15 Temmuz'da darbe girişimi sırasında darbeci askerlerin Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmesi girişimine yönelik yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamedeki şüpheli ifadeleri, darbe girişimini FETÖ'nün mahrem yapılanmasında yer alan “hususi imam”ların organize ettiğini gözler önüne serdi. İddianamede ÖKK'yı ele geçirmeye çalışan cuntacı askerlerin ifadeleri de yer aldı. O askerlerden biri olan ve Özel Kuvvetler'de yaklaşık 1 yıldır görev yaptığını söyleyen Bekir Kurt, 10 aydır da Keçiören'deki bir örgüt evinde toplantılara katıldığını anlattı.



YADIMCI OL


Cizre'de 172. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığında çalıştığı dönemde de düzenli olarak örgüt evine gittiğini belirten Kurt, öğretmen olarak görev yapan Nesimi kod adlı FETÖ imamının 11 Temmuz'da kendisini arayarak görüşmek istediğini söylediğini kaydetti. Kurt, “12 Temmuz günü TOKİ'deki bir marketin önünde buluştuğumuz Nesimi, beni evine davet etti. Evde bana bu ara sıkıntıların olabileceğini, bir subayın gelip benden yardım isterse, yardımcı olmamı söyledi. Bu kişinin kim olduğunu sorunca 'o seni tanıyor' dedi” ifadesini kullandı. 15 Temmuz günü mesaide olduğunu ancak darbe girişimi faaliyetlerine katılmadığını iddia eden Kurt, sadece silahını ve teçhizatını alarak ulaştırma bölüğüne bağlı araç sevk amirliğinde beklediğini ifade etti. Kurt, “Cemaat olarak bildiğim yapının bu şekilde bir girişime kalkışacağını düşünmedim. Dini ve milli duygular içerisinde bu cemaate katıldım. Bu olayları öğrendiğimde cemaat ile bağlantımı kestim. 'Cemaatten gelen subaya yardımcı ol' denirken bunun görev gereği olduğunu düşündüm. Pişmanım” şeklinde kendini savundu.



GÖRÜŞMEYE GELECEK


Lise son sınıfta FETÖ ile tanıştığını ve örgüt mensuplarının yönlendirmesi sonucu üniversiteyi bitirdikten sonra askeriyeye girdiğini anlatan Yasin Deribaş ise 1 yıldır Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yaptığını, bu süre içinde de şüpheliler Halil Kuş ve Muhsin Kuru ile birlikte ismini Hüseyin olarak bildiği örgüt imamı ile toplantı yaptıklarını kaydetti. 12 Temmuz günü de Hüseyin'in abisi konumunda olan Tahir ve Nesimi adlı kişilerle görüştüğünü söyleyen Deribaş ifadesinde şunları kaydetti: “2-3 gün içerisinde birlik içeresinden bir kişinin kendileriyle görüşmek için yanlarına geleceğini söyledi. 15 Temmuz günü de mutfak kısım komutanı Ercan Şen benimle görüşmek istedi. Kast ettikleri kişinin de bu olduğunu tahmin ettim. Şen daha sonra beni arayarak 'askeri kıyafetlerinizi alın, saat 21.30'da Oran lojmanlarının içindeki bankamatikte buluşacağız' dedi. Cemaat sohbetlerine beraber gittiğimiz Halil Kuş'a Şen'in söylediklerini ilettim. Saat 18.00'da birlikten askeri kıyafetleri almadan çıktık. Saat 20.00'da Ercan Başçavuş arayarak Konya Yolu üzerinde bulunan Ankamall isimli AVM'nin önündeki üst geçitin orada buluşacağımızı söyledi. Önce korkuyla 'tamam' dedim. Daha sonra Ankamall'e gittik ama 21.30 gibi ayrılarak eve gittik. Gece de sabaha kadar evdeydim.”



ByLock ve 1 dolar çıktı


İddianamede, şüphelilerin ev, iş yeri ve araçlarında arama ve el koyma işlemlerinin yapıldığı belirtildi. Şüphelilerden Serkan Çoşkun'un aracında çok sayıda silah ve askeri malzemenin ele geçirildiği kaydedildi. Şüpheli Osman Çolak'ın odasında ise D serisi 2 adet 1 doların bulunduğu ifade edilen iddianamede, Uğur Demirtaş'ın odasından 1 adet G serisi 1 doların, Fatih Rüştü Keten'in iş yerindeki odasında ise E serisi 1 doların ele geçirildiği vurgulandı. Ayrıca iş yerindeki odasında 6 adet F-G-Q-K-J-C serisi 1'er dolar bulunan Faruk Erkul'un ise örgütün kripto haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirtildi.



Cüzdanda cuntacı listesi


Özel Kuvvetler'deki kalkışmayı yöneten Kurmay Albay Ümit Bak'ın cüzdanında, darbeye teşebbüs eylemine katılması planlanan şüphelilerin isimleri ve basit görev krokilerinin yer aldığı bir liste ele geçirildi. İddianameye de giren o listenin bir kısmı şöyle: Fatih Rüştü Keten (27 silah-mlz), Şenol Soylu (otomasyon), Mehmet Koç (nöbetçi Subay), B.Keklik (ART), Üsteğmen Serkan Ak (MEBS), Bekir Kurt (des), Fatih Şimşek (des), Ömer Özdemir (MEBS) Ahmet Seçkin Vural (m), Baki Ağyar (m), Hüseyin Uğurer (d), Mehmet Kuşlu (d), Osman Yalçın (m), Raşit Özdilek (d), Ahmet Turan YÜCEDAĞ), Engin SEVİNÇ (d.), Halil KUŞ (d), Tğm.Emre ANDIÇ (d), Tğm. Ufuk KAPLAN (d), Ütğm. Mustafa KOYUNCU (d), Ütğm. Sedat SOYSAL (d), M.Ali ESER (üzeri çizilmiş).”




#ÖKK
#Nesimi
#FETÖ
#ByLock
8 yıl önce