Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminde bulunan 11 darbeci askerin, 17 gün boyunca tarlalardan çaldıkları meyvelerle hayatta kaldıkları ortaya çıktı. Geceleri bölgedeki boş evlerde ve dere kenarında uyuyan darbeci askerler, erik, küp şeker ve mısırla beslenmiş. Darbecilerin Ula’dan yüzerek Yunanistan’a kaçma planı yaptıkları belirlendi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek amacıyla Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı gerçekleştiren ve yakalanan 11 darbeci askerin, küp şeker, erik, kayısı, mısır, olgunlaşmamış portakal ve mandalina tüketerek beslendikleri belirlendi.
Ula ilçesine bağlı Şirinköy Mahallesi'nde önceki akşam vatandaşların ihbarı üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında yakalanan Enes Yılmaz, Ergün Şahin, İsmail Yiğit, Mehmet Demir, Muhammet Burak İpek, Murat Köse, Şükrü Seymen, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Mustafa Serdar Özay ile Muammer Gözübüyük'ün Muğla Emniyet Müdürlüğündeki sorguları başladı. Yakalanan askerlerin darbe girişiminin ardından saklandıkları ormanda yiyecek sıkıntısı çektikleri, geceleri Akçapınar, Akyaka ve Şirinköy Mahalleleri'ndeki boş evlere girerek buldukları yiyecekleri çaldıkları ve buralarda konakladıkları öğrenildi.
Söz konusu 11 darbeci askerin yakalandıklarında çantalarında kutularla küp şeker, tarlalardan çaldıkları mısır, erik, kayısı, olgunlaşmamış portakal ve mandalina bulundu. Askerlerin, geceleri bölgedeki boş evlerde ve dere kenarında konaklayarak arazide buldukları erik, karpuz ve inciri tükettikleri ve dikkat çekmemek için de belirli zamanlarda gruplara ayrıldığı belirtildi. Zanlıların temin ettikleri bulgurları pet şişenin içindeki suyla karıştırıp kabartarak yedikleri ifade edildi. Gözübüyük, Muğla'da polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri arasında Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.
Darbeci 11 askerin emniyetteki ifadeleri de ortaya çıkmaya başladı. Darbeci askerlerin hedeflerinin ise yüzerek Yunan adalarına kaçmak olduğu ifadelerinden ortaya çıktı. Darbeci askerlerin emniyette, “Amacımız denizden yüzerek Yunanistan'a geçmekti. Bölgeyi bilmediğimiz için bu konuda başarılı olamadık. Özellikle gündüzleri saklanıp, geceleri yürüyorduk. Günler geçmeye başlayınca su ve yiyecek ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldik. Her gün gruplar halinde boş evlere girip, bulduğumuz yiyecekleri çalıyorduk. Tarlardan topladığımız karpuz ve mısırlar birkaç günlük yiyecek ihtiyacımızı karşılıyordu. Teslim olmayı hiç düşünmedik. Kaçabildiğimiz kadar kaçacaktık" yönünde ifade verdiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırıda bulunan darbeci askerlerin sayısının 37 olduğu açıklanmıştı. Saldırının ardından ormanlık alana kaçan askerlerden 25'i daha önceki operasyonlarl a yakalanmıştı. Gözaltına alınan zanlılardan 23'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Askerlerden 2'sinin Muğla Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürerken, darbeci askerler arasında bulunan Yüzbaşı Burkay Karatepe'nin, suikast girişiminin ertesi günü sivil kıyafetler giyerek gruptan ayrıldığı ve ormanlık alanda olmadığı bildirilmişti.
Kaçan 11 darbeci askerin yakalanması yöre halkına rahat nefes aldırdı. Darbeci askerleri görerek ilk ihbarda bulunan Ula ilçesinin Şirinköy Mahallesi sakinlerinden Fehmi Katırcıoğlu, evinin önünde otururken askerlerin geldiğini gördüğünü söyledi. Bölgedeki arama çalışmaları nedeniyle darbeci askerleri önce normal askerler sandığını belirten Katırcıoğlu, “Tek sıra şeklinde yürüyorlardı. Bana bakarak yürüyüp geçtiler. Ellerinde silah olmadığını fark edince, onların aranan askerler olduğunu anladım ve hemen ihbar ettim" dedi.
Baki Kara da yaklaşık 10 gündür mahalle halkı olarak yaşadıkları korkunun sona ermesinden mutluluk duyduklarını ifade etti. Olaydan sonra arabalarının anahtarlarını sakladıklarını, kapı ve pencereleri kilitleyip nöbet tutarak uyuduklarını belirten Kara, yaşadıklarını “Bayağı bir sıkıntı yaşadık. Örneğin kahvehaneye geliyorsun, arkadan bir telefon hanım arıyor, 'Ben korktum koş gel' diyor. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin. İnsan ister istemez korkuyor" şeklinde dile getirdi. 17 gündür korku ve stres yaşayan bölge halkı, darbeci askerlerin yakalanmasıyla normal yaşantısına döndü.
Özel Kuvvetler Taburu, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'ndan özel eğitimli ve tamamı rütbelilerden oluşan askerler, özel harekat polisleri, 6 helikopter, 3 uçak ve 2 insansız hava aracının da desteğiyle bölgede 17 gün boyunca arama çalışması yürütüldü. Operasyon sürecinde Sahil Güvenlik botları da Simi Adası ile Bozburun ve Datça koylarını denizden ısıya duyarlı kameralarla tararken, askerler koylarda mayın dedektörleriyle çalışma yürüttü. Darbeci askerlerin Yunanistan'a kaçma ihtimali üzerine Deniz Kuvvetlerine ait 3 gemi de arama çalışmasını sürdürdü.
Operasyonu geniş bir katılımla Ula ilçesine kaydıran ekipler, 25 Temmuz'da Marmaris-Muğla karayolu Çetibeli Mahallesi Gökçe Yokuşu mevkisinde Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinden Binbaşı Taner Berber ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın “üs imamı" olduğu öne sürülen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu ile Astsubay İlyas Yaşar, Astsubay Gökhan Güçlü, Astsubay Üstçavuş Erkan Çıkat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Faruk Göçmen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş Abdülhamit Gülerden'i yakaladı. Başçavuş Kuzu'nun da aralarında bulunduğu zanlılardan 5'i tutuklanırken, Binbaşı Berber ve Başçavuş Göçmen'in emniyetteki işlemleri devam ediyor.
Suikast timinde yer alan 21 kişi, İzmir'de tutuldukları cezaevinden Ankara'ya gönderildi. Edinilen bilgiye göre, Marmaris'teki operasyona katıldıkları gerekçesiyle tutuklanmalarının ardından, İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konulan 21 kişi, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen yazı üzerine, Sincan F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi.