Yunan jeti Ege’de düştü

Yeni Şafak
Kıymet Sezer
04:0013/04/2018, Cuma
G: 13/04/2018, Cuma
Yeni Şafak
Ege’de Yunanistan’a ait savaş uçağı düştü.
Ege’de Yunanistan’a ait savaş uçağı düştü.

Ege’deki askeri hareketliliği artıran Yunanistan’a ait Mirage 2000 tipi savaş uçağı İskiri (Skyros) Adası’nın 5 mil açığında düştü. Yunan medyası pilotun hayatını kaybettiği kazanın, Türk F-16’sıyla yaşanan “it dalaşı”ndan sonra yaşandığı yalanını ortaya attı. Askeri kaynaklar bölgede Türk uçağı bulunmadığını bildirdi. Yunan medyası önceki gün de hava sahasını ihlal eden Türk helikopterine taciz atışı yapıldığını iddia etmişti.

Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000 tipi savaş uçağı, dün yerel saatle 12.15 sıralarında Eğriboz (Eyvia) Yarımadası’nın doğusundaki İskiri (Skyros) Adasının 5 mil açığında düştü. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, düşen uçağın enkazına ulaşıldığını, 34 yaşındaki pilotun hayatını kaybettiğini açıkladı. Son dönemde Ege’de Türkiye’ye yönelik tahriklerini artıran Yunanistan, uçağın düşüşünde Türk jetlerinin etkisi olduğu imasında bulundu.

“OLMAYAN” UÇAKLARI PÜSKÜRTMÜŞ

Türk F-16 savaş uçağı ile ‘İt Dalaşı’ olarak tarif edilen birbirlerine kilitlenme durumunun yaşandığına ilişkin iddialar, Yunan askeri kaynakları tarafından doğrulanmadı. Yunan Hava Kuvvetleri yetkilileri, Mirage 2000-5 uçağının, Türk uçaklarına karşı bir püskürtme harekatına katıldıktan sonra hava üssüne dönüşe geçtiği sırada düştüğünü bildirdi.

HAVADA TÜRK SAVAŞ UÇAĞI YOKTU

Yunan basınında ise uçağın 2 Türk savaş uçağıyla yaşanan it dalaşının ardından üsse dönüşü sırasında düştüğü iddia edildi. "İt dalaşı" iddiaları Türk askeri kaynaklar tarafından yalanlandı. Uçak düştüğü sırada bölgede uçan bir Türk savaş uçağı bulunmadığı bildirildi. Ege’de eğitim ve görev uçuşları yapan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait uçakların, olayın gerçekleştiği saatlerde havada olmadıkları, olaydan dakikalar sonra havalandıkları öğrenildi.

ORTAMI GERME ÇABASI SÜRÜYOR

Yunanistan son olarak önceki gün Yunan hava sahasını ihlal eden Türk askeri helikopterine uyarı atışı yapıldığı iddiasını gündeme taşımış; ancak bu yalan kısa sürede ortaya çıkmıştı. Yunanistan, bir süredir Ege’de “ortamı germeye” çalışırken, son olayla, Türkiye ile Yunanistan arasında çatışma çıkarma çabalarına bir askeri jetin düşmesi de alet edilmiş oldu. Henüz Yunan savaş uçağının düşme nedeni bilinmemekle birlikte; Yunanistan uzunca bir süredir savaş çığırtkanlığı yapıyordu.

  • Çipras’a taziye
  • Başbakan Binali Yıldırım ile Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras telefonda görüşerek hayatını kaybeden pilot için Çipras’a, şahsı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan adına üzüntü ve taziyelerini iletti. İki başbakan görüşmede iletişim kanallarını açık tutarak sorunlara yapıcı bir yaklaşımla çözüm bulunması için karşılıklı çaba gösterilmesi hususunda mutabık kaldı.

#Yunanistan
#Türkiye
#Yunan Jeti

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.