Başbakan Yıldırım, Suriye’de bir savaş olmadığını, sadece terörle mücadele edildiğini, bunu da 62 koalisyon ülkesinin birlikte yaptığını söyledi. Yıldırım, "Esasen bilenler var, bilmeyenler var; YPG/PYD, Türkiye’nin 40 yıldır mücadele ettiği bölücü terör örgütünün Suriye’deki şubesidir, adıdır. Birbiriyle eşittir, aynı terör örgütüdür” dedi.
54. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nın ana oturumunda katılımcılara hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’de savaş değil terörle mücadele yürütüldüğünü belirtti.
Türkiye’nin, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ mensubu 3 bin 600 teröristi etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Yıldırım, bu örgütün bölge ve Avrupa için ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak açısından bazı rakamları paylaştı. Yıldırım, “Şu anda Türk hapishanelerinde DEAŞ mensubu tutuklu sayısı 10 bin. Yuvarlayarak söylüyorum. 5 bin 800 yabancı savaşçıyı sınırlarımızdan sokmadık, geri gönderdik. Bunlar nereden geliyor dersiniz? Avrupa ülkelerinden geliyor. Bunun yanı sıra 4 bin şüphelinin girişini engelledik ve 56 bin 300 potansiyel DEAŞ’la ilişkili olabilecek olanlara sınırlarımızda giriş yasağı koyduk” dedi.
Yıldırım, şöyle devam etti:
“Buna rağmen tehdit bitti mi? Bitmedi. Niye bitmedi onu da söyleyeyim. ABD, YPG/PYD ile işbirliği yaparak özellikle DEAŞ’ı yok etmek için bir faaliyet içine girdi. Esasen bu salonda bilenler var, bilmeyenler var; YPG/PYD, Türkiye’nin 40 yıldır mücadele ettiği bölücü terör örgütünün Suriye’deki şubesidir, adıdır. Birbiriyle eşittir, aynı terör örgütüdür.”
Yıldırım, “Biz, hiçbir ülkeyle savaşmıyoruz. Suriye’de bir savaş yok. Sadece terörle mücadele var. Bunu da sadece Türkiye yapmıyor, 62 koalisyon ülkesi yapıyor. Rusya, İran, Türkiye yapıyor. Biz NATO’nun bir parçasıyız, koalisyonun içindeyiz, hava desteği veriyoruz, NATO’da üslerimiz vasıtasıyla oradaki operasyonlara yardımcı oluyoruz. Olayı başka bir yöne çekmenin anlamı yok” diye konuştu.
Mevcut durumun terörle ilgili bir mücadele olduğunun altını çizen Yıldırım, “Biz bu terör örgütlerine Osmanlı tokadını zaten vurduk. PKK’nın belini kırdık ama karşımıza başka bir isimle çıktılar. Çıkarken de yalnız başına çıkmadılar. Maalesef Amerika, Rusya, başka ülkelerin silahlarını gayrimeşru yollardan veya doğrudan temin ederek, insanlara karşı kullanıyorlar. Bugün Suriye’de birçok ülkenin silahı internet üzerinden satılıyor ve terör örgütleri bunu satın alıyor. Bu nasıl terörle mücadeledir? Bunun cevabını birisinin vermesi gerekir” dedi.
Başbakan Yıldırım, Afrin’e yönelik harekatta meşruiyeti BM kararlarından aldıklarını ve uluslararası hukuka uygun olduğunu söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, Afrin'de sadece PKK/PYD/YPG'ye karşı değil, DEAŞ'a karşı da mücadele edildiğini vurguladı.
- Taahhüdünüzü gerçekleştirin
- Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü. Konferansın yapıldığı Bayerischer Hof Oteli’ndeki görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. AB’nin, 18 Mart mutabakatı kapsamında, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat taahhüdünü mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmesi gerektiğinin belirtildiği görüşmede, 26 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB Liderler Zirvesi’nin yapıcı bir havada cereyan etmesi ve ilişkilerde olumlu bir döneme girilmesinin arzu edildiği vurgulandı. Yıldırım ardından Fransız mevkidaşı Edouard ile biraraya geldi. Bu görüşmenin ardından Yıldırım, konferansa katılan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile sohbet etti.
- İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ
- Yıldırım, konferans kapsamında gün boyu ikili görüşmelerini sürdürdü. Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşhvili ile biraraya geldi. Yaklaşık 1 saat süren ve ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Gürcistan'ın, Türkiye için değerli bir ortak olduğu, ilişkilerin daha da güçlendirilmesinin arzu edildiği belirtildi. Başbakan ardından Iraklı mevkidaşı ile görüştü. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, PKK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelede yakın iş birliğine verilen önem vurgulandı.