Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletler için kültür ve sanatın, en az ekonomi ve savunma kadar önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, “Biz Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız. Bunun için önce kendi hazinelerimize sahip çıkacağız. Bize unutturulan tüm hazinelerimizi keşfederek ortaya bir envanter koyacağız” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni”ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eğitim öğretim ve kültür konusunda nispeten geri kalma konusunda hep hayıflandığını belirtti. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
Milletler için kültür ve sanat, en az ekonomi ve savunma sanayi kadar önemlidir. Ekonomi ve savunma sanayi, sizin dünyanın somut güçleriyle olan ilişkinizde belirleyicidir ama kültür ve sanat da somut olmayan unsurlar karşısındaki konumunuzu tayin eder. Mırıldandığı şarkıdan izlediği filme, okuduğu kitaptan yaptığı resme her şeyiyle başka bir medeniyetin, kültürün dünyasında gezen biri nasıl bizim olabilir? İşte bunu aşmamız lazım. Biz Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız. Bunun için önce kendi hazinelerimize sahip çıkacağız.
Bize unutturulan, unutturulmaya çalışılan tüm hazinelerimizi keşfederek adeta ortaya bir envanter koyacağız. Çünkü güçlü bir envantere sahibiz. Sonra bu büyük birikimin ışığında geleceğe bırakacağımız yeni hazineleri üretmenin gayreti içinde olacağız. Maziden atiye kurulan köprü her geçen gün daha da güçlendirilmelidir ancak bu şekilde geleceğin dünyasında hak edilen yere ulaşılabiliriz.
Bugün gelişmiş ülkelerin, spordan sanata her konuda daha okul öncesinden başlayarak çocukların eğilimlerini, kabiliyetlerini, ilgilerini tespit etmeye yönelik mekanizmalar kurduğunu biliyoruz. Ülkemizde benzer bir yaklaşımı hayata geçirmemiz gerektiğine çok daha farklı bir şekilde inanıyorum. Yani ana sınıfından itibaren öğrencilerimizin yeteneklerini ve yönelimlerini belirlemek üzere çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Evlatlarımıza güveneceğiz, inanacağız. Biz inanıyoruz, güveniyoruz ve bunu başaracaklar.
Geçtiğimiz 15 yılda her alanda tarihi başarılara imza atarken eğitim, öğretim ve kültür konusunda niye geride, nispeten geride kaldığımız hususunda hep hayıflanıyorum. Demek ki bir şeyleri eksik bırakmışız. İnşallah önümüzdeki dönemde bu eksikleri tespit edip ortadan kaldıracak geçmişin kayıplarını telafi etmenin yanında geleceğe güzel bir miras bırakacak eğitim, öğretim ve kültür politikalarını hayata geçireceğiz. 2019’dan itibaren diğer pek çok hususla birlikte bu konularda da Türkiye yeni bir döneme girecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerini, sinema dalında Safa Önal, musiki dalında Cüneyt Kosal, sanat tarihi dalında Prof. Dr. Nurhan Atasoy, tasavvuf tarihi dalında Prof. Dr. Süleyman Uludağ ile kültür ve sanat kurumu dalında Baksı Müzesi aldı. Baksı Müzesi ödülünü müzenin kurucularından Prof. Dr. Hüsamettin Koçan aldı. Erdoğan’ın ödülleri tek tek verdiği törende, ödül alan isimlerin hayatlarından önemli kesitlerle müzenin tarihi ile ilgili sinevizyon gösterildi. Aile fotoğrafı çekimiyle sona eren törenin ardından Erdoğan, davetlilere resepsiyon verdi.