Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sel felaketi nedeniyle hasar gören tüm bina ve yolların tespitlerinin bir haftada tamamlanacağını belirterek, “2 ay içerisinde de belediyemize gerekli kaynağı İller Bankamız’dan sağlanacak ve hızlı bir biçimde bunların inşaatı bitirilecek” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum selden zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya geldi. Ordu Valiliği'ni ziyaret eden Kurum, Vali Seddar Yavuz ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'dan selin yol açtığı hasara ilişkin bilgi aldı. Kurum, Valilik'teki brifingin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 Ağustos'ta Ordu'da yaşanan sel felaketine ilişkin Bakanlığın tüm birimleriyle tespitlerde bulunacağını bildirdi.
Yaşananların "elim bir olay ve afet" olduğuna işaret eden Kurum, "Metrekareye 253 kilograma varan bir yağış söz konusu. Buna ilişkin yapmamız gerekenler neyse bunların yerinde tespitlerini yapacağız" diye konuştu.
1 HAFTADA HASAR TESPİT
Selde hasar gören yerlerle ilişkin Belediye Başkanı Yılmaz ile görüştüklerini aktaran Kurum, şöyle konuştu: "Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzle hasar gören tüm binaların, yolların tespitlerini bir hafta içerisinde tamamlayarak, 2 ay içerisinde de belediyemize gerekli kaynağı İller Bankamızdan sağlayarak, hızlı bir biçimde bunların inşaatı bitirilecek. İller Bankası, TOKİ, Yapı İşleri ile yapılması gerekenleri de iki ay içerisinde hızlı bir şekilde bitirmeyi amaçlıyoruz."
EN SON 20 YIL ÖNCE YAŞANDI
Böyle elim bir olayın en son 20 yıl önce meydana geldiğini anımsatan Kurum, şunları söyledi: "Tabii ki bu afet. Altyapılar hiçbir zaman bu kesitlere göre, yağışlara göre hesap edilemez. Ancak bu yağışlardan, afetlerden en az hasarla nasıl ayrılabiliriz, nasıl çıkabiliriz, vatandaşımızı, milletimizi en az hasarlı şekilde nasıl bu afetlerden kurtarabiliriz, bunun çalışmasını da tüm Karadeniz Bölgesi için yapıyoruz. İnşallah bunu da yakın zamanda sahada uygulayacağız."
- Fındıkta zarar 600-700 ton
- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ordu’daki sel felaketinin ardından bölgede alınan tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Ordu’da 230 bin hektar alanda üretim yapıldığını, bu yıl fındıkta rekoltenin 200 bin ton civarında beklendiğini söyleyen Pakdemirli, şu bilgileri verdi: “Çıkacak rekoltenin üçte biri bu yağış alan bölgedeydi. Bakanlık yetkililerimiz çok hızlı şekilde 950 çiftçi ile görüştü. Görüşmelerimizin sonunda muhtemel zararın 600-700 ton civarında olabileceği tespit edildi. Çıkacak zarar neyse bunun telafisi yönünde gereken her adım atılacaktır. Orada herkes müsterih olsun.”