Yine çark

Yeni Şafak
Tarık Bakıcı
04:0018/05/2016, Çarşamba
G: 18/05/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

Hazırladığı raporla terörle mücadele eden güvenlik güçlerini suçlayan CHP, dokunulmazlıklar konusunda da PKK’nın partisi HDP ile ittifak yaptı. Anayasa değişikliğinin ilk tur görüşmelerine, teklife evet diyeceğini açıklayan CHP’nin ‘U’ dönüşü damga vurdu. Gizli oylamaya katılan 129 CHP’li ile 52 HDP’liden hiç kabul oyu çıkmadı.

CHP dün yine tarihi bir çarka imza attı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifine evet diyeceğini açıklayan CHP, ilk tur görüşmelerde PKK'nın partisi HDP ile ittifak yaparak teklife karşı çıktı.



PAZARTESİ GÜNÜ ENGELLENMİŞTİ


Anayasa'ya, TBMM'de fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dair geçici madde eklenmesini öngören teklifin görüşülmesine pazartesi günü başlanması planlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin yoklama talebi üzerine HDP'li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, yoklamada 1 kişinin eksik çıkması üzerine Genel Kurul'u kapatmıştı. TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıkların kaldırılması mesaisi dün yeniden başladı.



2 GRUP ÖNERGESİ ÇEKİLDİ


Genel Kurul'un saat 15.00'te toplanmasının ardından AK Parti, Anayasa değişikliği teklifinin öncelikli olarak görüşülmesi yönünde grup önerisi sundu. Ardından CHP ve HDP'nin grup önergerleri görüşülecek, Perşembe günü yapılamayan HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkındaki gensoru önergesinin ön görüşmeleri yapılacaktı. Ancak, HDP'nin Elitaş hakkında verdiği gensoruyu geri çekmesinin ardından dokunulmazlık görüşmelerine geçildi.





İLK OYLAMADA U DÖNÜŞÜ


İlk olarak hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin teklifin geneli üzerinde görüşüldü. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin, teklifin geneli üzerindeki sorularını yanıtladı. 10 dakikalık soru cevap bölümünün ardından teklifin maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapıldı. 536 milletvekilinin katıldığı oylamada, 348 milletvekili kabul oyu kullandı. 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.



CHP-HDP İŞBİRLİĞİ


Oylamaya AK Parti'den, oy kullanamayan Meclis Başkanı ve Meclis Başkanvekili dahil 3 milletvekili katılmadı. HDP'den 7, CHP'den ise 4 milletvekili oy kullanmazken MHP'nin tüm milletvekillere oylamaya katıldı. Yani oylamaya AKP'den 314, CHP'den 129, HDP'den 52 ve MHP'den 40 milletvekili katıldı. MHP milletvekillerinin hepsi oylamada 'kabul' oyu verirken Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını açıkladıkları halde HDP ile el ele vererek ret oyu kullandı, CHP'den hiç 'kabul' oyu çıkmadı. AK Parti'den 3 milletvekili çekimser oy kullandı.



Teklifin ilk maddesine ilişkin oylamada da benzer bir sonuç çıktı. Gizli oylamaya 531 vekil katıldı. 350'si kabul derken, 148'i ret dedi. 27 boş, 5 çekimser oy kullanılırken bir oy da geçersiz sayıldı. Bu oylamada da CHP ve HDP'li vekillerden kabul oyu çıkmadı.



İkinci tur cuma günü


Anayasa değişikliği oylamaları, iki turlu ve gizli yapılıyor. İkinci tur görüşmeleri ise cuma günü saat 10.00'da toplanacak. Görüşmelerde 367 evet çıkması halinde teklif kabul edilmiş olacak. Kabul edilen teklifin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı onayı gerekiyor. Değişikliğin refenduma götürülebilmesi için gereken 'evet' oyu sayısı ise 330. Evet oyları 330'un altında kalırsa teklif reddedilmiş sayılacak. Teklif kabul edilirse, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak.



Ayakta alkışlandı






Görüşmelere katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu yerine AK Parti sıralarına oturdu. Davutoğlu'nun buraya oturması üzerine bakanlar da milletvekili sıralarına geçmeye başladı. Bakanlar ve AK Parti milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışladı. Davutoğlu oyunu kullandıktan sonra da Genel Kurul'dan ayrıldı. Oylama öncesinde Devlet Bahçeli ile Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurula geldi.



HDP şov





Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde HDP'li kadın milletvekilleri zafer işareti yaparak fotoğraf çektirdi.






#CHP
#HDP
#Dokunulmazlıklar