Yıldız Sarayı hafta içi bir gün ziyaret edilemeyecek. Müze Kart geçerli mi?

Esmanur Tuna
10:0123/09/2024, Pazartesi
G: 23/09/2024, Pazartesi
Yeni Şafak
Yıldız Sarayı'nın belirli bölümlerinde Müze Kart geçerli.
Yıldız Sarayı'nın belirli bölümlerinde Müze Kart geçerli.

Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı ziyarete açıldığı 19 Temmuz'dan bu yana ağırladığı ziyaretçi sayısıyla rekora imza attı. Abdülhamid Han’ın Osmanlı Devleti'ni 33 yıl yönettiği Yıldız Sarayı, son dönemde en çok ziyaret edilen müzelerden biri oldu.

Saray, açıldığı günden bu yana 197 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
,
pazartesi günleri 09.00-17.30 saatleri arasında ücretsiz
olarak ziyaret edilebilecek. Şehrin en rağbet gören müzelerinden biri haline gelen Saray
, çarşamba günleri hariç
hafta içi her gün ziyarete açık.
Yıldız Sarayı; bahçeleri, havuzları ve seraları ile bir köşkler topluluğudur.

Müze Kart geçerli mi?

Müze Kart, Yıldız Sarayı’nın Hasbahçe ve Küçük Mabeyn dışındaki mekânlarında geçerli.

Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesiyle 1 Eylül'e kadar ücretsiz ziyaret edildi.

Yıldız Sarayı Bilet Fiyatları:

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 150 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 850 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 50 TL

Resmi tatillerde açık mı?

Yıldız Sarayı, Yılbaşı günü ile Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın ilk günleri ziyarete kapalı olacak.

Uzun yıllar devam eden restorasyonun ardından birçok yapı, ilk kez ziyaretçiyle buluştu.

II. Abdülhamid Han'ın kütüphanesini ziyaret edebilirsiniz

Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane ve marangozhanenin yanı sıra Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar da ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.

Yıldız Kütüphanesi'nde Sultan II. Abdülhamid'in hayatına dair birçok eser ve belgeyi inceleyebilirsiniz.

Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar 29 binden fazla nadir eser gün yüzüne çıkarıldı.

İlk defa görülecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.

Birçok Osmanlı padişahı yaşadı

Yıldız tepesinde eğimli bir arazi üzerine yayılmış köşk ve kasırlardan meydana gelen saray alanındaki ilk yapı bir kasır olup III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için yapılmış, III. Selim’in babası III. Mustafa adına da rokoko tarzında bir çeşme inşa edilmiştir. Daha sonra II. Mahmud, 1834-1835 yıllarında burada bir köşk inşa ettirmiş, ancak bu yapı günümüze ulaşmamıştır. Sultan Abdülmecid mevcut kasırları yıktırarak 1842’de annesi Bezmiâlem Vâlide Sultan için Kasr-ı Dilküşâ adıyla yeni bir köşk yaptırmıştır.


Saray kompleks bir yapıdan oluşuyor

Günümüzde Vâlide Sultan Köşkü diye anılan yapının esasını bu binanın teşkil ettiği sanılmaktadır. Sultan Abdülaziz zamanında da Büyük Mâbeyin Köşkü, Çit Kasrı, Malta ve Çadır köşkleri inşa edilmiştir. II. Abdülhamid, Dolmabahçe Sarayı’ndan ayrılıp Yıldız Sarayı’na taşınmış ve padişahlığı süresince bu sarayda kalmıştır. Onun zamanında burada Küçük Mâbeyin Köşkü, harem binaları, Câriyeler Dairesi, Kızlarağası Köşkü, Şâle Köşkü, Yıldız Camii, tiyatro, marangozhane, eczahane, tamirhane, kilithane, çini atölyesi, kütüphane, şehzade köşkleri yapılmış ve bugünkü saray kompleksi ortaya çıkmıştır.


Saray bahçeleri arasında en dikkat çekenlerden biri

Boğaz yönünde bol ağaçlı, havuzlu bir bahçe uzanmaktadır.
Has Bahçesi adını alan bu bahçede yapay kaskatlardan dökülen suların bir ırmak gibi kıvrımlar yaparak dolaştığı 12 metre genişliğinde bir havuz yer alır. Küçük Mâbeyin Köşkü’nün önüne rastlayan yapay grotto önünde biraz genişleyen havuz tekrar daralıp III. Selim Çeşmesi ile Kameriye Köşkü’nün bulunduğu yerde iki kola ayrılarak bir ada oluşturur. Havuzda renkli balıkların ve ada üzerinde yetiştirilen çeşitli türde kuşların saray bahçesine özel renk kattığı bilinmektedir.
#Yıldız Sarayı
#Beşiktaş
#müze
#Müze kartı
#Müzeler

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.