EDISYON:

Yeteneğin ta kendisisin Simavlı Mustafa!

00:0020/02/2010, Cumartesi
G: 20/02/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Yeteneğin ta kendisisin Simavlı Mustafa!
Yeteneğin ta kendisisin Simavlı Mustafa!

Altı rakamlı sayıları kafasından rahatlıkla çarpabilen Mustafa Erdem isimli vatandaş, geçtiğimiz hafta 'Yetenek Sizsiniz' yarışmasından 'yeteneksiz' diye elendi. Ama uzmanlara göre Mustafa büyük bir yetenek.

Altı rakamlı sayıları kafasından rahatlıkla çarpabilen Mustafa Erdem isimli vatandaş, geçtiğimiz hafta 'Yetenek Sizsiniz' yarışmasından 'yeteneksiz' diye elenince, işi uzmanlarına sorduk. Ortak görüş: Mustafa hem zeki hem de yetenekli!

Üzülme Mustafa zeki ve yeteneklisin.

Sabah GazetesiN'deki habare göre, hatırlarsınız; 'Yağmur Adam' diye bir film vardı; Dustin Hoffman ile Tom Cruise başrollerde yer alıyordu. Filmde bir hesap makinesi hızıyla, her türlü matematiksel işlemi kafasından kolaylıkla yapan Reymond karakteri, izleyicinin gönlünü fethetmişti. Bu özel yetenek Reymond'a bahşedilmişti!


Çılgın matematikçi

Geçen hafta akıllara 'Yağmur Adam' filmini getiren Mustafa Erdem ile tanıştı bütün Türkiye. 'Yetenek Sizsiniz' yarışmasına Kütahya'nın Simav ilçesinden katılmış ve yarı finale kadar yükselmişti. İlkokul mezunu olmasına rağmen altı rakamlı iki farklı sayıyı aklından çarparak herkesi şaşırtmıştı Erdem. Çarpma işlemini yaparken eli-kolu hiç durmayan, sürekli hareket halindeki Erdem, 'çılgın matematikçi olarak büyük ilgi çekti çekmesine de, sahnedeki bu hali hem jüriyi hem de izleyenleri bol bol güldürdü. Sonunda yarışmanın jürisindeki Ali Taran, Erdem için "Uzaylı" dedi. Hülya Avşar ise "Bu yeteneğin gidebileceği bir yer göremiyorum!" diye yorum yaptı. Acun Ilıcalı da Erdem'i eledi.


İlkokul mezunu dahi!

Peki; "Bu bir yetenek değil" denilerek yarışmadan elenen Mustafa Erdem gerçekten yetenek değil miydi? Yoksa, sadece ilkokul mezunu bir dahi miydi? İşin uzmanlarına sorduk; hepsi "Yetenek" dedi. Yeditepe Üniversitesi matematik profesörü Erdoğan Şuhubi'nin geldiği nokta ise çok daha çarpıcıydı: "Bizim öğrenciler bile bu rakamları çarpamaz.



Doç. Dr. Serdar Dağ
Beyninin iki tarafı da eşit oranda çalışıyor

Hem sağ hem de sol beyni eşit oranda çalıştığı için altı haneli rakamları birbiriyle çarpabiliyor. Otistik gibi görünüyor ama değil! İlkokul mezunu insan, normalde iki basamaklı sayıları çarpamaz. Zekâsı ile kabiliyetini birleştirmiş ve bunu yapmış. Üniversite mezunu olsa kim bilir neler yapacaktı deniliyor, ama bu yanlış. Üniversitede okusaydı, beyninin bir tarafı diğerinden daha çok gelişirdi ve bunları yapamazdı.


Ferhat Çalapkulu
Hem zeki hem de çok yetenekli

Geliştirilebilir bir yetenektir. Tabii IQ göstergesi olarak da sayılabilir. Bundan 10-15 yıl önce çok moda olmuştu. Bunun bir yöntemi var. O kişide herhalde böyle bir yöntem kullanıyor. Yetiştiği şartlardan dolayı ilkokul mezunu ancak zeki! Belli bir zekâ seviyesinin üstünde bir insan bunu yapabilir. 110'un üzerinde IQ'su olanlar bunu rahatlıkla yapabilirler.


Emrehan Halıcı (Türkiye Zeka Vakfı Başkanı)
Bu zeka değil, yetenek

Herkesin yapabileceği bir şey değil bu! İki basamaklı sayıyı bile IQ düzeyi yüksek olan insan çarpamayabilir. Bu durumun direkt zekayla ilişkisi yok, bu bir yetenektir! Türkiye'de de rahatlıkla bu şekilde 20-30 kişi bulunabilir.


Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi
Bizim üniversitedeki öğrenciler çarpamaz!

Yetenek olabilir. IQ ile çok ilgisi yok. Fransızca bir deyimde bunlara 'Aptal Bilgin' derler. Hülya Avşar'ın bunu küçümsememesi gerekir, sonuçta bu da bir yetenek. Avşar iki basamaklı rakamları bile hafızasında çarpabiliyormuş, sınasın. Matematik yalnızca çarpma değildir ama bizim öğrencilerden çoğu bu işi yapamaz.


Selçuk Soner Akgül
Çarpma hızı zeki olduğunu gösterir

Çalışınca yapılabilir ancak yetenek ve zeka da gerekir. Çarpma hızı zekanın hızına bağlıdır. Benim IQ'um 140 ve 8 basamaklı rakamları 20 saniyede kafadan çarpabiliyorum. Türkiye'de zihinsel matematik şampiyonası için milli takım kurmak istiyorum ve insanlara ulaşmaya çalışıyorum.


Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.