|

Yeni sistemle büyüyeceğiz

Zonguldak ve Ereğlili vatandaşlar 16 Nisan halkoylamasına hazır. Yeni sistem sayesinde her alanda daha fazla atılım olacağını söyleyen vatandaşlar, halkoylamasını parti değil, memleket meselesi olarak gördüklerini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2017 Salı
Güncelleme: 06:48 - 11/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Ereğlili vatandaşlar 16 Nisan halkoylamasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.
Ereğlili vatandaşlar 16 Nisan halkoylamasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Adım adım Türkiye’nin seçim nabzını tutan Yeni Şafak ve TVNET ekiplerinin Bartın’dan sonra durağı Zonguldak ve Ereğli oldu. Zengin taşkömürü madenlerini barındıran kentte gündem 16 Nisan’dake halkoylaması. 'Evet'in az farkla önde olduğu ilde vatandaşlar, halkoyalamsını bir parti meselesi olarak görmediğini belirtiyor. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 49,4 oy aldığı Zonguldak’ta, CHP yüzde 36.4, MHP ise yüzde 9,5 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 52,97 ile destek veren Zonguldaklıların 16 Nisan’la görüşleri şöyle:

HASTANEYE GİTMEYE KORKARDIK

Halkoylamasını bir parti meselesi olarak görmediğini söyleyen Turan Efe, "Ülkemizin menfaati için evet diyeceğim. 15 yılda yapılanlar ortada. Eskiden hastaneye gitmeye korkardık. Şimdi öyle mi? Doktor ayağımıza kadar geliyor. Gençlerimiz geçmişi fazla bilmiyor, bu kapsamda onları bilgilendirmek lazım. Gençlerin önünün açılması da onlara güveni gösteriyor. Genç nesillerin Meclis’te yer alması bence doğal" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ ÇEKEMİYORLAR

33 yıldır simitçilik yapan engelli Mehmet Çelik de, "Çocuklarımın geleceği için evet diyeceğim" diyenlerden. Yeni sistemle Türkiye’nin büyüyeceğini söyleyen Çelik, "Yurt dışında daha güçlü olacağız. Bizi çekemeyenler şuan üzerimize geliyorlar. 15 Temmuz’da olduğu gibi 16 Nisan’da da kararımızı vereceğiz" ifadelerini kullandı.

ESKİ SİSTEM İŞLEVİNİ KAYBETTİ

Eski Türkiye’yi bir daha görmemek için evet oyu vereceğini söyleyen Hasan Özyiğit, "Koalisyonlara hayır demek için, güçlü Türkiye için, çift başlılıktan kurtulmanın vakti geldiği için evet diyeceğim" dedi. Parlamenter sistemin artık işlevini göremez hale geldiğini belirten Özyiğit, "Yeni sistem sayesinde her alanda daha fazla atılım olacak" şeklinde konuştu.

YARGI BAĞIMSIZ OLACAK

Burcu Akçakaya da yargının bağımsız olacağına dikkat çekerek, "Güçlü bir Meclis olacak. Gençlerin seçme ve seçilme hakkı geliyor. Gençler, yaşıtlarının sorunlarını Meclis’te dile getirebilecek. Onların rehberi olacak" dedi. Akçakaya diktatör iddialarına ise şöyle cevap veri: "Diktatörlük olsaydı bugün seçime gidilmezdi. Yeni sistemde cumhurbaşkanı her suçtan yargılanabilecek. Tüm terör örgütleri hayır derken bizim evet dememiz lazım."

REJİM DEĞİL SİSTEM DEĞİŞİYOR
16 Nisan’da rejim değil sistem değişikliğine gidileceğini vurgulayan Sedat Sezgin, "Rejim değişmesi için anayasanın tamamının değişmesi lazım" dedi. 16 Nisan’ın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Murat Bostancı da, "18 yaşında gençler oy veriyorsa seçilme hakkı da verilmeli. 15 Temmuz’da tankların önünü atlayabiliyorsa milletvekili neden olmasın" dedi.

Güçlü Türkiye için evet oyu vereceğini söyleyenlerden Baki Uras ise, "Ben bunu bir parti meselesi olarak görmüyorum. Bu tamamen geleceğimiz için yapacağımız bir halkoylaması. Burada istikrar için evet diyeceğiz. Hayırcıların söylemleri ilgimi çekmiyor. 18 maddeyi okumadıkları anlaşılıyor" dedi.

Fatma Aydın da, "Türkiyemiz için milletimiz için evet diyeceğim. 18 maddeyi inceledik. Cumhurbaşkanının yargılanması son derece olumlu. Gençlerin önünün açılması onlara verilen değeri gösteriyor. Koalisyonların hayatımızdan çıkması önemli" şeklinde konuştu.
BİZİ İLGİLENDİRMİYOR

Demokrasi için hayır oyu vereceğini belirten Dursun Ali Şengül, "18 maddeyi okudum, vatandaşı ilgilendiren madde bulamadım. Bu yüzden parlamenter sistemin devam etmesini düşünüyorum" dedi.


Şer güçler hayır diyorsa tabii ki Evet

Prof. Dr. İsmail Karacan herkesin 15 Temmuz’u yaşadığını söyleyerek, “PKK’nın 30-40 bin askerimizi şehit ettiğini biliyoruz. Avrupa’nın bize yaptıkları zulümleri, ihanetleri, işkenceleri de biliyoruz. Bütün Avrupa devletleri, bütün şer kuvvetleri PKK, Kandil, FETÖ hayır diyor, bizim evet dememiz lazım. Darbe oldu bunu ne çabuk unuttuk. Bunu unutmamamız lazım. Bu devlet yerde bulunmadı. Bu devletin hainleri hayır diyorsa biz hiç düşünmeden evet dememiz lazım” diye konuştu. Değişikliğin bir yönetim değişikliği olduğunu vurgulayan Karacan, “Bu devleti yönetmek için daha hızlı bir yönetim. Ortada diktatörlük diye bir şey yok. Tek adam diktatör olsa bunları konuşabilir mi Kılıçdaroğlu?” diye konuştu.


Halktan korkuyorlar

Tekin Coşkun paketle gençlere özgüven geldiğini belirterek, “Vatan için şehit ve gazi olabiliyorlarsa vekil de olabilirler. Bu ülkenin genç nesillere ihtiyacı var. Genç beyinlerin düşüncesi ile yaşlıların düşünceleri arasında fark var” diye konuştu. Coşkun, “Cumhurbaşkanı seçiminde artık çoban ile profesörün oyu artık bir olacak. Çoban da kendi Cumhurbaşkanını seçecek, profesör de seçecek. Hayırcılar halktan korkuyorlar” diye konuştu.

#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
#FETÖ
#PKK
#15 Temmuz
7 yıl önce