Kastamonu'da meydana gelen taşkın felaketinin, bölgede bulunan hidroelektrik santrallerden kaynaklandığı iddiası sonrası Yeni Şafak, patladığı öne sürülen HES'i havadan görüntüledi. Tesislerde herhangi bir zararın olmadığı ve elektrik üretmeye devam ettiği görülüyor. DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız da, selin 11 Ağustos'ta meydana geldiğini, regülatörlerin kapaklarının yağışlar göz önünde bulundurularak, 10 Ağustos'ta tıkanmaların önüne geçilmesi için çalışma prensibi gereği açıldığı bilgisini vererek, felaketin HES'ten kaynaklandığı iddiasını somut bilgiler üzerinden yalanladı.
Batı Karadeniz, 3 gündür aşırı yağışın ardından gelen sel ve heyelanla mücadele ediyor. Kastamonu’da meydana gelen selde ilçe merkezi sular altında kaldı. Kastamonu’da 43, Sinop’ta 7 ve Bartın’da 1 kişi hayatını kaybetti.
YENİ ŞAFAK TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ
Felaketin ilk anlarından itibaren, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketine "HES kapaklarının patlamasının" neden olduğu iddia edildi. Yalanlamalara rağmen sürdürülen bu iddia sonrası, Yeni Şafak, patladığı öne sürülen HES'i havadan görüntüledi. Görüntülerde, tesislerde herhangi bir zararın olmadığı ve elektrik üretmeye devam ettiği görülüyor.
"REGÜLATÖRLERİN KAPAKLARI ZATEN AÇIKTI"
"ELEKTRİK ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR"
Sel varken zaten kapaklar açıktı. Küçücük bir gölet taşkına sebebiyet verebilir mi? Barajların suyu önleme özelliği var. Tesislerde yani HES'lerde herhangi bir zarar yok, elektrik üretmeye devam ediyor.
İDDİALARI ÇALIŞMA PRENSİBİYLE YALANLADI
- Aslında olay şu. HES'in su aldığı iki tür HES var. Bir 'Barajlı HES' iki 'Regülatörlü HES'. Bunlar 'regülatörlü'. Şimdi 'Regülatörlü HES'lerde arkada bir miktar suyu kabartır, onların kapakları vardır. Yani gerektiği zaman kapağı açar. Arkadaki su kontrollü bir şekilde, onun bir boşaltım tahliye deliği vardır, o tahliye deliğe rağmen tahliye olur. Öbür taraftan da HES'e su alır. Çalışma prensibi bu. Şimdi böyle yağışların çok olduğu zamanlarda, işte bu sabah suyun bulandığı zamanlarda, çakıllı, kumlu, ağaçlı, taşlı geldiği için HES'in bu suyu alıp da enerji üretmek gibi bir şansı yok. Otomatikmen çalışma prensibi gereği bu tür zamanlarda yani regülatörlerin kapaklarını açar gelen suyu bırakır. Yani dereden su akışı olağan seyrinde gider. Meselâ 'Regülatörlü HES'ler 'Barajlı HES'lere göre faydası da var. Ağaç dalları geldiği zaman sonuçta orada bir havuz oluştuğu için onları tutuyor hatta.
"SANTRALİN SU DEPOLAMASI BULUNMUYOR"
Tesla Enerji tarafından iddialar sonrası yapılan açıklamada, Ezine Çayı üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santralinin su depolaması bulunmayan, regülatör tipli bir hidroelektrik santrali olduğunu, dolayısıyla açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağının yer almadığı bildirilmişti.
DSİ: SELDEN ÖNCE ELEKTRİK ÜRETİMİ DURDURULDU
DSİ de taşkına HES'lerin yol açtığı iddiasını yalanlamıştı. Yapılan basın açıklamasında şunlar aktarılmıştı:
- Kastamonu İli Bozkurt ilçesinde faaliyet gösteren Ebru HES ve Aybige HES, Bozkurt ilçesinin merkezinden geçen Ezine Çayılnın menbasında yer almaktadır. Bu tesisler, barajlı/depolamalı HES değildir, kanal tipi projelerdir. Söz konusu tesislerde, 10 Ağustos gecesi saat 1 1:00'clan itibaren elektrik üretimi durdurulmuştur. Regülatörlerde taşkına sebep olabilecek bir depolama bulunmamaktadır. Dolayısıyla anılan tesislerin patlayarak ya da kapakların açılması suretiyle taşkına sebep olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür afetlerde, taşkın olayının yaşandığı mahalde bir HES bulunması durumunda, HES ile taşkın olayının ilişkilendirilmesi yönünde bir eğilim bulunmaktadır.