Yastayız

Yeni Şafak
04:0030/06/2016, Perşembe
G: 30/06/2016, Perşembe
Yeni Şafak

Atatürk Havalimanı’nı kana bulayan terör saldırısında ölenlerin sayısı 42’ye yükseldi. Adli Tıp Kurumu’nda otopsisi süren cesetlerden 3’ü teröristlere ait. Olay anında 239 kişinin yaralandığı anlaşılırken, bunlardan 109’u taburcu edildi; kalan 130 yaralının 41’i ise yoğun bakımda.

Canlı bombalı terör saldırısı Türkiye'yi yasa boğdu. Önceki akşam saat 21.50'de Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 42'ye yükseldi. Yurdun en büyük havalimanını kana bulayan saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılan 239 kişiden 109'u taburcu edildi, 41'i yoğun bakım servislerinde olmak üzere 130 kişinin ise tedavilerine devam edildiği açıklandı. İstanbul Valiliği, ölen 42 kişiden 38'inin kimliğinin tespit edildiğini bildirdi. Kalan 4 cesetten 3'ünün saldırganlara ait olduğu düşünülüyor. Bedenlerinin büyük kısmı parçalandığı için teröristlerin kimlikleri henüz tespit edilemedi ancak yabancı uyruklu olabilecekleri belirtiliyor.



10'U YABANCI UYRUKLU


Ölenlerden 10'unun yabancı uyruklu, 3'ünün ise çifte vatandaş olduğu tespit edildi. Saldırı sonrası ölü ve yaralıların yakınları hastanelere akın ederken, cesetlere otopsilerin yapıldığı İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde ise sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. İşlemleri tamamlanan cenazelerden 19'u ailelerine teslim edildi.



ÖLENLERİN KİMLİKLERİ


Hayatını kaybedenlerden kimlikleri belirlenen Türk ve yabancı uyruklu vatandaşların isimleri ise şöyle: “Çağatay Çöl, Mustafa Bıyıklı, Erol Eskisoy, Sıddık Turgan, Ferhat Akkaya, Ertan An, Ali Zülfikar Yorulmaz, Serkan Türk, Göksel Kurnaz, Özgül İğde, Mahmut Mert, Sıdık Peçenek, Umut Sakaroğlu, Hüseyin Tunç, Ercan Sebat, Ethem Uzunsoy, Yusuf Teyfik Haznedaroğlu, Mahmut Çizmecioğlu, Adem Kurt, Habibullah Sefer, Murat Güllüce, Abdurrahman Abdullah İbedullah, Muhammed Eymen Demirci, Gülşen Bahadır, Fathı Bayoudh, Mukhiddinov Samat, Salar Davudi Kohnehshahrı, Taher Misfir Almalki, Nısreen Hashem Shammad, Vafika Ali Bilal, Larysa Tsybaklova, Kerime Amiri, Meryem Amiri, Zehra Amiri, Hüda Amiri, Abdulhekim Bugda, Mustafa Hüsham Saeed, Merve Yiğit."



Ateş etmeye fırsat bulamadı






Saldırıda ölenlerden Girne Amerikan Üniversitesi mezunu Umut Sakaroğlu, Atatürk Havalimanı'nda gümrük muhafaza memuru olarak çalışıyordu. Ailesini Hatay'da bırakmış ve İstanbul'a yerleşmişti. Hain saldırı sırasında görevi başındaydı. X-RAY cihazını ateş açarak geçen teröristlerden biri, çatışma sonrası üzerindeki bombayı patlattığında Sakaroğlu da şehit oldu. Alınan bilgiye göre Sakaroğlu'nun silahından herhangi bir ateşleme olmadı. Memur Sakaroğlu, canlı bomba saldırısında yaşamını yitirdi.



Düğününe 10 gün vardı






Saldırıda ölen 42 kişiden 9'u yer hizmetleri şirketi Turkish Grounda Services'in (TGS) personeliydi. Kimlikleri tespit edilen Mahmut Çizmecioğlu, Adem Kurt, Muhammed Eymen Demirci, Yusuf Teyfik Haznedaroğlu, Gülşen Bahadır, Çağlayan Çöl, Ercan Sebat, Abdulhekim Buğda ve Mahmut Mert, 'TGS şehitleri' oldu. Yusuf Haznedaroğlu (36), THY'ye bağlı bir şirkette çalışan Nilsu Özmeriç'le nişanlıydı. Düğünleri 10 gün sonra yapılacaktı. Davetiyeler dağıtılmış, hatta düğün sonrası telaş olmasın diye gelinlikle fotoğraflar bile çekilmişti. Ancak Haznedaroğlu saldırıda hayatını kaybetti.



Saçlarına dokunmayın!






Adli Tıp Kurumu önünde cenazelerini almak için bekleyen vatandaşların feryatları yürek dağladı. Saldırıda vefat edenlerden Türk Hava Yolları personeli Gülşen Bahadır'ın annesi Fahriye ve yakınları da Adli Tıp önüne geldi. Anne Fahriye Bahadır, kızının öldüğü ve cenazesinin teşhis ve otopsi işlemlerinin sürdüğünü öğrendiği anda isyan etti.







Kurumun demir kapılarına tutunarak ayakta kalmaya çalışan Fahriye Bahadır, “Kızıma nasıl kıydınız" diyerek feryat etti. Otopsi işlemlerinin ardından cenazesinin kendisine teslim edileceği bilgisini alan Fahriye Bahadır, “Kızımdan parça almayın. Onu kesmenizi istemiyorum. Saçlarına dokunmayın. Onları bana bırakın" diyerek gözyaşları döktü. Fahriye Bahadır'ı çevredeki vatandaşlar ve yakınları ile Gülşen Bahadır'ın arkadaşları, güçlükle sakinleştirdi. 3 yıldır THY'de görev yapan Gülşen Bahadır, Bakırköy Yeni Mahalle Camii'nde ikindi namazının ardından toprağa verildi.



Sırtında 8 kurşun






Hayatını kaybedenlerden Serkan Türk, patlatılan ilk bomba sonucu yaralananlara yardım etmeye çalışıyordu. Bu sırada ikinci terörist, üzerindeki bombayı patlatmadan önce uzun namlulu silahla ateş etmeye başladı. Silahtan çıkan kurşunlardan 8'i Serkan Türk'ün sırtına isabet etti. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan geçen yıl mezun olan Türk, Beylikdüzü Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nde çalışmaya başlamıştı. Samsun Çarşambalı olan Türk, ailesiyle İstanbul'da yaşıyordu. Eski güreşçi olan ve dereceleri bulunan Türk, yolcu karşılamaya geldiği sırada bombalı saldırı gerçekleşti. Türk'ün cenazesi memleketi Samsun'da defnedilecek.



Servis bekliyordu






Atatürk Havalimanı'nda yer hizmetleri görevlisi olarak çalışan Çağlayan Çöl (26) ile Abdülhekim Bugda (27) mesailerini bitirmiş dışarıda servis bekliyorlardı. Her ikisi de teröristlerin terminale girdiği noktadaydı. Patlamanın etkisiyle hayatlarını kaybettiler. Çöl'ün cenazesi Çorum'un Osmancık ilçesinde bugün toprağa verilecek.







Doğu Türkistan uyruklu Türk vatandaşı Bugda'nın ise saldırının ardından sosyal medya aracılığıyla 'güvendeyim' mesajı vermesi dikkat çekti. Adli Tıp önünde açıklama yapan Bugda'nın akrabası Adil Batur, “Aldülhekim'e telefonla ulaşamadık. Sosyal medyada 'güvendeyim' diye bir uygulama vardı. Baktık ki onu kullanarak güvendeyim mesajı vermiş. Biz de bunun üzerine iyi diye daha fazla kendisini arama ihtiyacı hissetmedik. Ancak sabah aldığımız haberle yıkıldık" dedi. THY'de kısa bir süre önce işe başladığı öğrenilen Bugda'nın telefonundan 'güvendeyim' mesajını kimin verdiği konusu gizemini koruyor.



Daha güçlü mücadele






Başbakan Binali Yıldırım, terör saldırısının yaşandığı Atatürk Havalimanı'nda incelemelerde bulundu. Yıldırım daha sonra yaralananları tedavi gördükleri Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti. Yıldırım konuşmasında, “Nereden gelirse gelsin, kim yaparsa yapsın, bu kahpe saldırılar, bizim terörle mücadelemizdeki azmimizi ve kararlılığımızı asla ve asla azaltmayacak, aksine daha da güçlü, daha da kararlı bir şekilde, bu şer odaklarının üzerine gitmeye devam edeceğiz" dedi. Yıldırım'a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.



'Nişanlayacaktık'





Nuriye-Mehmet Kurt çiftinin tek çocukları olan ve havalimanında kontrol memuru olarak çalışan Adem Kurt (32) da hain saldırıda öldü. Emekli polis memuru Mehmet Kurt, oğlunun cenazesini İstanbul'dan alarak Bursa'nın Yıldırım ilçesine götürdü. Kurt'un cenazesi, ikindi namazının ardından Arabayatağı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Amcası Ahmet Kurt, “Bekardı, nişanlayacaktık. Kısmette yokmuş. Allah bundan sonrakilere zeval vermesin" diye konuştu.



Son müşteri






Saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de Mutlusan Elektrik firmasında şatış müdürü olarak görev yapan Ethem Uzunsoy'du. Uzunsoy, uçağa binmek için geldiği sırada terör saldırısının kurbanı oldu. Uzunsoy'un cenazesi otopsi işlemlerinin ardından ailesinin yaşadığı Ankara'ya gönderildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de taksici Erol Eskisoy. Eskisoy'un, bir müşterisini bırakmak için havalimanına gittiği sırada saldırının hedefi olduğu öğrenildi.



Prensesler artık babasız






İstanbul'daki hain saldırı, Erzurumlu Murat Güllüce'nin 'prenseslerim' dediği 4 kızını yetim bıraktı. Özbekistan'a gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na giren Güllüce, Dış Hatlar Terminali girişinde meydana gelen saldırıda hayatını kaybetti. İstanbul'da bir otelin müdürlüğünü yapan Güllüce, bugün Erzurum'da toprağa verilecek. Bu arada saldırıda turizmci Mustafa Arı (36) da hayatını kaybetti. 1 çocuk babası Arı, 3 ay sonra yeniden baba olacaktı.



Bayraklar yarıda






Başbakanlık, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler anısına bir gün süreyle milli yas ilan etti. Kararın ardından tüm yurtta ve yurtdışındaki temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi. Tarihi ve turistik birçok noktada da dün bayrakların yarıda olduğu görüldü. Ülke çapında yas ilan edilmesi sonrası statlarda, meydanlarda, sınır kapılarında ve kamu binalarında bayraklar yarıya çekildi. KKTC'de de saldırı nedeniyle 1 günlük yas ilan edildi. Bu arada saldırıya ilişkin bir açıklama yayınlayan Genelkurmay Başkanlığı, 'alçakça' ve 'hunharca' diye nitelediği saldırıyı lanetlediğini duyurdu.






#Canlı bombalı saldırı
#Atatürk Havalimanı