|

Yargıya sabotaj

Hatay ve Adana’da durdurulan MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün duruşmasını CHP ve HDP’li vekiller işgal etti. Mahkemenin “kapalı duruşma” kararına rağmen salondan çıkmayan vekiller nedeniyle yargılama yapılamadı. Duruşma 1 Nisan'a ertelendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:31 - 26/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, Cumhuriyet gazetesinde, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek", “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak", “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve ''Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme'' suçlarından yargılanmasına başlandı.



KAPALI DURUŞMA TALEBİ


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'deki duruşmaya, sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile avukatları, müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, müşteki MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı katıldı. CHP Milletvekillleri Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Mehmet Bekaroğlu, Mahmut Tanal, Ali Haydar Hakverdi ve Onursal Adıgüzel ile HDP'li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve eski milletvekili Hasip Kaplan da ön sıralardaki yerlerini aldı. Duruşmada Cumhuriyet savcısı, yargılamanın, ''milli güvenliğin zorunlu kılması ve siyasi casusluk davası olması'' nedeniyle kapalı yapılmasını talep etti. Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ile MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı müdahillik talebinde bulundu.







MİLLİ GÜVENLİK İÇİN


Mahkeme heyeti, tüm duruşmaların kapalı yapılması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarlığının müdahillik taleplerinin kabulüne oy birliğiyle karar verdi. Kapalılık kararına rağmen CHP milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Hasip Kaplan duruşmaya katılmak istedi. CHP ve HDP'li vekiller, uyarılara rağmen duruşma salonuna girdi.



İŞGALCİLERE SUÇ DUYURUSU


Bunun üzerine mahkeme heyeti, milletvekillerinin salondan çıkmasını bekledi ve bu nedenle duruşmayı başlatmadı. Aradan geçen bir saatlik süre sonunda salona geldiği kaydedilen mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı sonlandırdığı ve 1 Nisan'a ertelediği belirtildi. Heyetin, uyarılara rağmen duruşma salonundan ayrılmayan milletvekilleri hakkında, “kendilerine kapalı olan duruşmadan çıkmayıp yargılamayı engelledikleri" gerekçesiyle “adil yargılamayı etkilemek" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği aktarıldı.



Konsolos kalkanı


İngiltere İstanbul Baskonsolosu Leigh Turner, Fransa İstanbul Baskonsolosu Muriel Domenach'ın yanı sıra geçtiğimiz günlerde patlamanın ardından İstiklal Caddesi'nde çektiği fotoğrafı Twitter'dan paylaşan Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom da duruşmaya izleyici olarak katıldı. Schuddeboom, fotoğrafları yine sosyal medyadan paylaştı.


#mit tırları
#Cumhuriyet Gazetesi
#Can Dündar
#Erdem Gül
8 yıl önce