Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast davasında Başyaver Albay Ali Yazıcı’ya “suikasta yardım”dan verilen 18 yıllık hapis cezasını az buldu. Başsavcılık, Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otelin yerini cuntacılara söyleyen Yazıcı’nın “suikasta iştirak suçu”ndan müebbetle cezalandırılması gerektiğini belirtti.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin en önemli davalardan birisi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi davası temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ile 2 polisin şehit edilmesine ilişkin 20 Şubat 2017’de görülmeye başlanan dava, 4 Ekim 2017’de karara bağlandı.
SÖNMEZATEŞ VE KUZU’YA MÜEBBET
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 42 sanığa çeşitli hapis cezası verdi. Buna göre, mahkeme heyeti, suikast girişimini planlayan ve yöneten, davanın iki numaralı sanığı eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile suikast timini yöneten Özel Kuvvetler üyesi eski Binbaşı Şükrü Seymen ve FETÖ’nün “Çiğli üs imamı” olarak anılan “Paşa” lakaplı eski Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 31 sanığa 4’er, 3 sanığa birer defa ağırlaştırılmış müebbet, 6 sanığa ise müebbet hapis cezası verildi.
BAŞYAVERE İNDİRİM
Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başyaveri eski Albay Ali Yazıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Ancak Yazıcı’nın cezası, sanığın eyleminin suça yardım etme boyutunda kaldığı gerekçesiyle 18 yıla indirildi. Yapılan itiraz üzerine dosya istinaf incelemesi için İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin önüne geldi. Daire, yerel mahkemenin, Gökhan Şahin Sönmezateş, Şükrü Seymen, Zekeriya Kuzu ve Ali Yazıcı’nın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında verdiği kararları onadı.
SUİKASTA İŞTİRAKTEN CEZA ALMALI
- Kararın yazılmasının ardından 42 sanıklı dosya temyiz incelemesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. 105 klasörden oluşan dosyayı inceleyen Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnameyi, FETÖ ve darbe dosyalarının temyiz incelemelerini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Başsavcılığın hazırladığı tebliğnamede, eski başyaver Ali Yazıcı’nın “suikasta yardımdan” değil “suikasta iştirakten” ceza alması gerektiği belirtildi.
VERİLEN KARAR KANUNA AYKIRI
Görüş yazısında, “Suikast eylemine ilişkin yapılan iş bölümü çerçevesinde sanık Ali Yazıcı’nın eylem üzerinde fiili hakimiyet kurduğunun kabul edilerek, müşterek faillikten sorumluluğu yerine yardım eden olarak sorumlu tutulması kanuna aykırıdır” denildi. Daire de, Başsavcılığın tebliğnamesi gibi Başyaver Yazıcı’nın cezasının 18 yıl hapisten ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılması yönünde görüş bildirebilir.
- Otel bilgisi başyaverden
- Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Ali Yazıcı’nın suikast planının yapıldığı Çiğli 2. Ana Jet Üssü’ne geldiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris Grand Yazıcı Turban Otel’de kaldığı bilgisini darbeci general Gökhan Şahin Sönmezateş ile paylaştığı belirtiliyordu. İddianameye göre, Özel Kuvvetler, Sualtı taarruz (SAT) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekiplerinden oluşan suikast timi, Ali Yazıcı’dan temin edilen bilgi teyit edildikten sonra Marmaris’te bulunan otele gitti. Sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi de olan sanık Ali Yazıcı ayrıca, Genelkurmay Çatı Davası ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davalarında ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanıyor.
Söz 16. Ceza Dairesi’nde
Temyiz süreci başlayan dosyayla ilgili süreç de işlemeye devam ediyor. Buna göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesi ilk önce Başsavcılığın gönderdiği dosyayı sisteme kaydedip esas numarası alacak. Daha sonra ise Başsavcılığın yazdığı tebliğnameyi tüm sanıklara tebliğ edecek. Daire daha sonra dosyayı incelemek üzere tetkik hakimine verecek. Tetkik hakimin hazırlayacağı rapor üzerine 16. Ceza Dairesi, dosyaya ilişkin kararın onanması veya bozulması yönünde karar verecek. 16. Ceza Dairesi, FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili karara imza atmıştı. Ancak söz konusu suikast dosyası, en kritik darbe davalarından birisi olması nedeniyle büyük önem taşıyor.