Yargıtay, düğünde takılan takılarla ilgili emsal bir karara imza attı.
Çiftlerin hem düğün öncesinde hem de boşanma arifesinde en çok merak ettiği konulardan biri olan 'Düğünde takılan altın kimin' 'Düğündeki altınlar damada mı geline mi ait' gibi sorulara Yargıtay son noktayı koydu. Düğünde takılan ziynet eşyaları ve takı paralarının boşandıktan sonra kadına mı, erkeğe mi ait olacağı konusundaki tartışma ortak içtihat oluşturularak çözümlendi.
Yargıtay’ın 4. Hukuk Dairesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK) evli çiftlerin boşanma arifesinde en çok tartışığı konulardan biri olan 'Düğünde takılan altınlar kimde kalır?' sorusunu içtihatla yanıtladı.
Kurul, "Aksine anlaşma ya da o yöreye özgü örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir" diye karar verdi.
Ziynet eşyaları ve paralar kadına verilecek
Ortak içtihat ışığında, boşanma halinde, kadına ya da erkeğe, kayınvalide, hala, dayı kim takarsa taksın, bilezik, kolye, küpe, altın gibi “ziynet” eşyaları da nakit “takı paraları” da kadına verilecek.
Ortak içtihatı paylaşan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, "Düğünde takılan ‘ziynet eşyası’ ve ‘takı paraları’ hangi eşe takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı takdirde kadına ait sayılır. Yargıtay 2, 3, 6, 8. Hukuk ve HGK ortak içtihadı" değerlendirmesi yaptı.
Aile mahkemelerinde bir süredir boşanma aşamasında açılan ziynet eşyaları ve takı paralarının iadesi davalarında, "Takı kime takılmışsa onundur. Kocaya takılmışsa, kocanındır" şeklinde kararlar çıkıyordu.
Yargıtay’ın eski kararında, erkeğe takılan takılar erkeğin "kişisel malı", kadına takılanlar da kadının "kişisel malı" sayılıyordu.
#Yargıtay
#Altın
#Takı
#Gelin