|

Yargılamalar yıl sonu biter

Seçilmiş Başbakan’ın idam edildiği Türkiye’den, darbecilerin yargılandığı bir Türkiye’ye gelindiğini vurgulayan Adalet Bakanı Gül, 15 Temmuz darbe girişimi davalarının 2018 sonunda Türkiye’nin yargı gündeminden düşeceğini söyledi. Gül, “İki yılda bitirdik, artık mücadele sona erdi diyemeyiz. Mücadele sürecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:30 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
​Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yurtiçi ve yurtdışındaki tüm vatandaşları oy kullanmaya davet eden Bakan Gül, “24 Haziran'dan sonra milletin dediğinden başka hiçbir şey olmayacak” diye konuştu. Gül, yurt dışındaki vatandaşların yaşamadığı bir ülkede söz hakkı olmasına dair eleştirilere de cevap verdi: “Ay yıldızlı pasaportunu ve bayrağımızı taşıyan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye adına söz söyleme hakkına sahiptir. Bu sesi kimse kısamaz.”

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ davaları ile ilgili olarak “40 yıldır gizli ajanda ile 'Devleti ele geçirene kadar kendinizi gizleyin' mottosuyla yetişmiş bir örgüt için 'İki yılda bitirdik, artık mücadele sona erdi, başarıyla bitti' bunu kimse diyemez. Mücadele kararlılıkla sürmeli” dedi. Türkiye'de darbe girişiminin artık cezasız kalmadığını vurgulayan Gül, seçilmiş Başbakan'ın idam edildiği Türkiye'den bugün darbecilerin yargılandığı bir Türkiye'ye gelindiğini söyledi.

YÜZDE 70'İ TAMAMLANDI

15 Temmuz darbe girişimi davalarının sürdüğünü kaydeden Bakan Gül, “2018 sonunda bu yargılamaların Türkiye'nin yargı gündeminden düşeceğini, tamamlanacağını düşünüyorum” dedi. Gül ayrıca şu bilgileri verdi: “Fiili darbe davalarının genel itibarıyla yüzde 70 oranında ilk derecede sonuçlandığını söyleyebiliriz. Darbe davalarında 287 dosyanın 171'inde karar verilmiştir, 116 dava devam etmektedir. 2 bin 140 mahkumiyet, bin 478 beraat kararı verilmiştir.”

FETÖ'DEN 34 BİN KİŞİ TUTUKLU

Gerçek FETÖ'cüleri tespit etme anlamında bir mücadele içinde olduklarını vurgulayan Gül, bu kararı OHAL Komisyonu, ilgili birimler ile mahkemenin vereceğini belirtti. Düzenlemelerle bu işin suistimal edilmemesini sağlayacak tedbirler aldıklarını dile getiren Gül şunları söyledi: “Hak eden hak ettiği cezayı alacak. Şu an cezaevinde FETÖ'den 34 bin tutuklu var.”

ÖKSÜZ İÇİN YAKIN TEMAS

Firari FETÖ'cü Adil Öksüz'ün Türkiye'ye iadesi hakkında Dışişleri Bakanlığı nezdinde Almanya'dan talepte bulunulduğunu söyleyen Gül, Öksüz'ün Almanya'da olup olmadığına ilişkin ise, “Bizim öyle bir tespit anlamında değil ama kamuoyuna yansıyan birtakım bilgiler ve haberler üzerine böyle bir mahkemenin talebi oldu. Henüz Bakanlığımıza herhangi bir dönüş olmadı. Bu konuda gerekli girişimleri hukuk çerçevesinde sürdüreceğiz” dedi.

İNCE'Yİ ABD'DEN KİM ARADI?

CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iade talebiyle ilgili iddiaları hatırlatılması üzerine ise Bakan Gül şöyle konuştu: “Kim aradı, ne söyledi, bunu paylaşmak zorunda. Ama asıl hazin olan, siz cumhurbaşkanlığına talipsiniz, bir telefona -acaba işlettiler mi- itibar ediyorsunuz. Türk milleti, devleti asla böyle bir yaklaşıma teslim etmez.”

  • Yunanistan’ın tavrı skandal
  • Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 15 Temmuz’dan sonra Yunanistan’a kaçan ve tamamı tahliye edilen 8 darbeci askerin iade edilmemesine ilişkin, Türkiye’den talep bile olmadan Yunan tarafının “Biz bunu iade ediyoruz” demesinin demokrasinin bir gereği olduğunu belirtti. Gül, “Bu konuda maalesef bu ve benzeri ülkeler, hukuki talebimizi siyasi mülahazalarla reddetmektedir. Bu da hukuk açısından büyük bir katliam, skandaldır” diye konuştu.
#Abdulhamit Gül
#FETÖ
#Yargılama
6 yıl önce