Yargıda 2. dalga

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:002/09/2016, Cuma
G: 2/09/2016, Cuma
Yeni Şafak

HSYK Genel Kurulu, FETÖ soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan, 543 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti. Karar, 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan başlatılan soruşturma kapsamında oy birliğiyle alındı. Kurul bundan önce de 2 bin 847 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etmişti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yargı ayağına ilişkin önemli bir karara imza attı. Kurul, devlet yargısına alternatif olarak yasadışı faaliyet gösteren FETÖ mensubu 543 hakim ve savcıyı ihraç etti.



KARAR OY BİRLİĞİYLE


HSYK Genel Kurulu, FETÖ'cü darbe girişiminin ardından ikinci dalgada geçici olarak görevden el çektirilen 550'si adli, 98'i idari yargı olmak üzere toplam 648 hakim ve savcının dosyalarını dün toplanarak görüştü.



MESLEĞİN ŞEREF VE ONURUNU BOZACAK NİTELİKTE


Genel Kurul, Ankara Başsavcılığı'nca “silahlı terör örgütü üyesi olma” suçundan başlattığı soruşturma kapsamında, önemli bir kısmı gözaltına alınan bu isimlerden 543'ünün ihracına karar verdi. Karar, oy birliğiyle alındı.



MESLEĞE VEDA ETTİLER


Karar, HSYK Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre alınırken, söz konusu kanun hükmünde, “Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir” ifadeleri yer alıyor.



TOPLAM İHRAÇ 3 BİN 390


Öte yandan, HSYK, daha önce de FETÖ mensubu olduğu değerlendirilen 2 bin 847 hakim ve savcıyı aynı gerekçeyle ihraç etmişti. Kurulun son kararıyla darbe girişiminin ardından ihraç edilenlerin sayısı 3 bin 390'a çıktı.



543 hakim ve savcı meslekten çıkarıldı


HSYK, ilk dalgada, geçici olarak görevden uzaklaştırılan 2 bin 847 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etmişti. Öte yandan HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, savcı Ferhat Sarıkaya'nın açığa alındığını açıklamıştı. Listede, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Nesibe Özer ve Teoman Gökçe, "Kozmik Oda" soruşturmasını yürüten hakimler Mustafa Bilgili, MHP kurultay davasında verdiği kararla gündeme gelen hakim Burhan Yaz, Ahmet Kaya, Mustafa Başer, Metin Özçelik de bulunuyordu.


#HSYK
#FETÖ

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.