|

Yalanları tek tuşla yüzlerine vuruluyor

FETÖ üyesi teröristlerin emniyet ve savcılık sorgularında kaçabilecekleri tüm yollar kesildi. 15 Temmuz sonrası sadece ifadelerle yürüyen soruşturmalarda artık teknolojinin tüm imkanları seferber ediliyor. Gözaltına alınan bir FETÖ şüphelisinin iletişim, para, seyahat ve bağlantılarına ilişkin son 4 yıllık fotoğrafına tek tuşla ulaşılabiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:38 - 3/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Yalanları tek tuşla yüzlerine vuruluyor
Yalanları tek tuşla yüzlerine vuruluyor

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi teröristlerin emniyet ve savcılık sorgularında kaçabilecekleri tüm yollar kesildi. 15 Temmuz sonraaı sadece ifadelerle yürüyen soruşturmalarda artık teknolojinin tüm imkanları seferber ediliyor. Gözaltına alınan bir FETÖ şüphelisinin iletişim, para, seyahat ve bağlantılarına ilişkin son 4 yıllık fotoğrafına tek tuşla ulaşılabiliyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlıklarının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla, FETÖ’cülere kaçacak alan bırakılmıyor.

DEV ARŞİV TARAMASI

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan şüpheliler, emniyet ve savcılık sorgularında titiz incelemelerden geçiyor. Gözaltına alınan şüphelilerin isimleri ilk olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’den en alt birimdeki örgüt üyesine kadar bütün isimlerin yer aldığı KOM Daire Başkanlığının dev arşivinden kontrol ediliyor.

İKİNCİ ADIM BYLOCK

Liste üzerinden yapılan incelemenin ardından, FETÖ üyeliği için en büyük delil olarak kabul edilen örgütün gizli haberleşme ağı ByLock incelemesi yapılıyor. Gözaltına alınan şüphelinin ByLock kullanıcısı olup olmadığı tespit ediliyor. Şüpheli ByLock operasyonlarında gözaltına alındıysa, diğer kriterlere geçiliyor.

PARA TRANSFERLERİ SAPTANIYOR

ByLock incelemesinin ardından, FETÖ şüphelisinin para transferleri mercek altına alınıyor. Özellikle 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından Bank Asya ve diğer bankalar üzerinden yapılan tüm para giriş çıkışları belirleniyor. Bu incelemeyle elebaşı Gülen’in ‘Bank Asya’ya para yatırın’ talimatının ardından, şüphelinin para yatırıp yatırmadığı anlaşılıyor. Ayrıca bazı örgüt üyelerinin para yatırırken ‘himmet parası’ diye not düşmeleri de delil olarak sunuluyor.

ÜYELİKLER ÖNEMLİ KRİTER

Ardından 17-25 Aralık sonrası örgütün sendikaları ve derneklerine yapılan üyelikler inceleniyor. FETÖ’cülerin özellikle dershanelerin kapanması ve 17-25 Aralık sürecinin ardından dernekleşme ve sendikalaşma girişimlerini arttırdığı biliniyor. Bu nedenle 17-25 Aralık sonrası FETÖ’ye ait olduğu bilinen sendikalara üye olan ve maddi destek sağlayan şüphelilerin bu bağlantıları, örgüt üyeliği kapsamında değerlendiriliyor.

İLETİŞİM KAYITLARI EMNİYETTE

FETÖ’cülerin tamamının tüm iletişim kayıtlarının bulunduğu liste emniyet birimlerinin elinde bulunuyor. Bu liste ve iletişim bağlantıları sayesinde, örgüt üyelerinin yaptıkları tüm görüşmelere ulaşılabiliyor. Gözaltına alınan FETÖ şüphelilerine ise bu konuşmalar tek tek soruluyor. Örgüt üyelerinin ayrıca fotoğrafları da arşivlerde yer alıyor. Binlerce fotoğraf ve iletişim kayıtları ile, gözaltında olan şüphelinin kiminle irtibatının olduğu fotoğrafı ile birlikte gösteriliyor. İnkar edemeyecek hale gelen FETÖ üyelerinin çoğu emniyette susma hakkını kullanıyor.

Sosyal medyada tarama

FETÖ şüphelilerin sosyal medya hesapları da geçmişe dönük olarak geniş çaplı inceleniyor. Mesajlar, farklı isimlerle açılan hesaplar, bağlantılar ve şifreli paylaşımlar titizlikle ele alınıyor. Sosyal medya taramasında örgüt üyelerini en çok ele veren durum, FETÖ’nün yayın organlarına yönelik verilen destekler oluyor. Yine 15 Temmuz öncesine kadar sosyal medya hesaplarından FETÖ savunuculuğu yapmalarına rağmen eski paylaşımlarını temizleyen FETÖ'cüler de şüpheli sayılıyor.

#FETÖ
#Emniyet
7 yıl önce