Yalan beyanlarla harekete geçtiler

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:0019/01/2016, Salı
G: 19/01/2016, Salı
Yeni Şafak

FETÖ’ye finansal destek sağladığı tespit edilen ve SGK kapsamından çıkarılan 26 hastane ile ilgili verilen kararın iptal edilmesi için FETÖ harekete geçti. Lehte karar çıkarmak için tedavilerin yarım kaldığı yalanına sığınıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK), bağlı olarak faaliyet yürüttükleri ve devletten aldıkları parayı Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) himmet olarak aktardıkları tespit edilen 11 ildeki 26 hastaneyle ilgili harekete geçmişti. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Van ve Eskişehir'de bulunan ve yıllık cirolarının 500 milyon lira civarında olduğu belirlenen 26 hastanenin devletle bağı kesilmişti. Bu kapsamda söz konusu 31 Aralık 2015 tarihi mesai bitimine kadar sözleşme ve protokol imzalanmayan hastane ve özel sağlık hizmet sunucularının 1 Ocak 2016 itibariyle “MEDULA Sistemi”ne giriş yapmaları engellendi.



'TEDAVİLER YARIM KALDI' BAHANESİ


Örgüt kararın iptali için harekete geçti. Yargıdaki uzantılarını kullanarak mahkeme mahkeme dolaşan örgüt önce hastanelerin bulunduğu illerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne gidip, ihtiyati tedbir talep ediyor. İstedikleri karar çıkmazsa yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemeleri'ne gidiyor. Örgütün gerekçeleri ise pes dedirtti. Gerekçede, 'MEDULA'nın kapatılmış olması nedeniyle hastaların tedavisinin yarım kaldığını iddia ediliyor. Ancak 1 Ocak 2016'dan önce hastanelere başvuran, tedavi gören (yatarak veya ayakta) Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki vatandaşların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamındaki ödemeleri SGK tarafından karşılanıyor.



Örgüte en güzel cevap


Yalan gerekçe ile ihtiyati tedbir talep eden örgüte en güzel cevabı Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi verdi. Ret kararında, “Davanın esasını, dava konusunu sonuçtan çözümleyecek şekilde ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceğinden davacı vekilinin ihtiyati tedbir kararının reddine karar verildi” denildi. Ancak Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aksine Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararı verdi. İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir kararını daha sonra kaldırdığı öğrenildi.



2 MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU


Örgüt, Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden de telafisi imkansız zararlar doğacağı iddiasıyla ihtiyati tedbir kararının verilmesini ve hasta kabülüne imkan veren medula sisteminin açılmasını talep etti. Bursa Asliye Hukuk Mahkemesi, örgütün talebini reddetti. Örgüt daha sonra Bursa 2. İdare Mahkemesi'nden yürütmenin durdurulmasını talep etti. İdare Mahkemesi örgütün bu talebini kabul etti. Ayrıca Bursa 1. İdare Mahkemesi ile Erzurum 2. İdare Mahkemesi de yürütmenin durdurulmasına hükmetti.



Yargı kararıyla SGK'ya dayatma


Hukukçular, SGK'nın hastanelerle sözleşme imzalamamasının idari bir tasarruf olduğunu belirterek, söz konusu kurumun istediği hastane ile sözleşme imzalayacağını, istediği hastaneyle imzalayamacağını kaydetti. Sözleşmenin yargı kararıyla SGK'ya dayatılamayacağına dikkat çeken hukukçular, mahkemenin ihtiyati tedbir kararıyla ya da yürütmeyi durdurma kararıyla SGK'ya, "Sen bu hastane ile çalışacaksın" dediğini, ancak mahkemenin böyle bir şey diyemeyeceğini vurguladı.


#Sosyal Güvenlik Kurumu
#fetö
#Fetullahçı Terör Örgütü