Vurgun etikette: Ürünün alış fiyatı ile haldeki fiyatı tüketicinin cebini yakıyor

Yusuf Özdemir
00:0010/02/2022, Perşembe
G: 10/02/2022, Perşembe
Yeni Şafak
Etikettekiyle haldeki fiyat birbirini tutmuyor.
Etikettekiyle haldeki fiyat birbirini tutmuyor.

Etiketlerde yazılması şartı getirilen ürünün alış fiyatı ile haldeki gerçek fiyatı arasındaki fark tüketicinin cebini yakmaya devam ediyor. 24,70 TL alış fiyatı yazılan patlıcanın haldeki fiyatı ortalama 10 TL, tezgahta ise 33 TL fiyatla satılıyor. Alış ile satış arasındaki bu uçurum birçok ürün için geçerli. Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ömer Demir, “Bu kâr değil, adeta vurgun” dedi.

Son günlerde sebze-meyve fiyatları el yakıyor. Patlıcan, biber, salatalık ve domatesin kilosu 30 liraya dayandı. Limonun kilosu 10 lirayı buldu.

Hem reyonlardaki barkot sistemlerinde belirtilen alış fiyatları, hem de halden çıkış fiyatları, ürünlerin fahiş kar marjıyla tüketiciye ulaştığını ortaya koyuyor.

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği zorunluluk gereği, marketlerdeki etiketlerde ürünlerin alış fiyatları yazıyor. Ancak
etiketlerdeki
alış fiyatlarıyla haldeki fiyatlar birbirini tutmuyor.
Örneğin; etikette 24,70 TL alış fiyatı olduğu belirtilen patlıcanın haldeki fiyatı ortalama 10 TL, tezgahtaki satış fiyatı ise 33 TL’yi buluyor. Alış fiyatı 16,50 TL olarak
etikete
işlenmiş yeşil biberin haldeki fiyatı ortalama 7 TL, vatandaşa satış fiyatı ise 28,90 TL.
Tezgahta 30 TL’ye satışa sunulan salatalığın da
etiketteki
alış fiyatı 17,50 TL olarak belirtilmiş, ancak haldeki fiyat 10 TL.

ÜRETİCİYLE TÜKETİCİ BULUŞMALI

Sebze ve meyve fiyatlarında, halden vatandaşın sofrasına gelene kadar büyük fiyat farkı yaşandığına dikkat çeken İstanbul Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ömer Demir, “Bu kâr değil, adeta vurgun” dedi.

Demir, “Fiyatlar, Antalya Hal Komisyonu tarafından belirleniyor. Antalya ve Tokat’tan gelen meyve-sebzeye ortalama maliyeti, mazot, halden çıkış bedeli, nakliye bedeli, KDV ve kâr oranı, bunların hepsi toplandığı zaman en son gelen zamlarla birlikte kilo başına 1.5-2 lira fiyat biniyor. Örneğin kilosu 1,5 TL olan havuca 1,5 lira daha biniyor. Normalde 3 liraya markete gelmesi gerekir ama havuç marketlerde 20 liraya satılıyor. Denetim az, çözüm Hal Yasası çıkarıp üreticiyle tüketiciyi buluşturmak. Bu vurgunculara bu kadar imkan vermemek lazım, aktif rol alınmalı” diye konuştu.

Tezgahtaki etiketler hileli

  • Reyonlandaki barkotlarda bulunan “alış fiyatlarının” gerçeği yansıtmadığını aktaran Ömer Demir, “Etiketlere yanlış bilgiler yazılıyor. Biz henüz etikette elektronik sisteme geçmedik. Genelde denetim yapılacağının haberini alır almaz etiketleri değiştiriyorlar” dedi.

Yeşilliğin bağı 100 gram olmalı

  • Maydanoz, tere gibi yeşilliklerde bağlar kuşa döndü. Geçtiğimiz günlerde tüm yurtta etkisini gösteren soğuk hava dalgası yeşillikleri vurmuş, fiyat artışı yaşanmıştı. Havalar normale dönse de fiyatlarda geri çekilme olmadı. Üstüne üstlük bir de bağlarda gramaj oyunu başladı. Salata malzemelerindeki gramaj oyununun gündeme gelmesiyle birlikte söz konusu ürünlerin standart ağırlığı merak konusu oldu. Halciler, yeşilliğin bağının ortalama 100 gram olması gerektiğini belirtiyor. Üreticinin, bağı yaparken küçük yaptığı iddia ediliyor. Tezgahlarda bağdan bağa gramaj farklılık gösteriyor. Bir demet maydanozun ağırlığı 65-70 gram arası, dereotu 32-38 gram, nane 28-30 gram arası geliyor. Roka ise 65 gramdan başlayıp 100 grama kadar çıkıyor.

#Ticaret Bakanlığı
#etiket
#İstanbul Ziraat Odaları Birliği
#Ömer Demir