VIP ekibin amacı tek tek sıralandı

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:0022/04/2016, Cuma
G: 22/04/2016, Cuma
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işadamı, bürokrat, asker, yargıç, gazeteci 402 kişiyi dinleyen FETÖ üyeleri hakkında hazırladığı iddianame, ‘beyin takımı’nın amaçlarını gözler önüne serdi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün dinleme ekibinde 'beyin takımı' olarak nitelenen isimlerin de aralarında bulunduğu 138 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. Aralarında siyasetçi, üst düzey bürokrat, işadamı, gazeteci, emniyet ve yüksek yargı mensubu ile askerlerin bulunduğu 402 ismi 2007-2009 yıllarında paralel örgüt çıkarları için usûlsüz dinleyen 138 telekulakçı polis hakkında, 'kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek', 'silahlı terör örgütüne üye olma/yönetici olma', 'iftira', 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlamaları yöneltildi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Hami Güney, Coşgun Çakar, Ayhan Falakalı, Recep Güven, Sami Uslu, Muharrem Durmaz, Ali Fuat Yılmazer, Zeki Güven, Yunuz Yazar, Sadettin Akgüç, Yurt Atayün, Lokman Kırcılı, Gürsel Aktepe, Salih Keskinkılıç, Ali Özdoğan, Tamer Özbek, Ali Arslantaş, Hüseyin Özbilgin gibi FETÖ'nün ünlü isimleri 'şüpheli' olarak yeraldı. İddianamede ayrıca, Recep Güven, Coşgun Çakar, Muharrem Durmaz gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 39 şüphelinin firari olduğu ve hakkında yakalama kararı bulunduğu bildirildi. Zanlıların sözkonusu dinlemeleri özgür iradeleriyle değil üst akıl tarafından yönetilen örgütün talimatıyla icra ettiği belirtilen iddianamede dikkat çekici şu tespitler yeraldı:



Şantaj için kaydettiler


* 402 isim, suç örgütleri ve terör örgütleriyle irtibatlıymış gibi gösterilerek, başka isimler üzerinden sahte belgeler hazırlanmak suretiyle dinlenildi.


* Şüpheliler, dinlemek istediği isimler için önceden hazırladıkları gerekçelerden uygun gördüklerini kopyalayıp mahkemeye yolladı.


* Yeniden dinleme kararı talep edilen isimler için aynı gerekçe ve aynı sahte ismi kullanılmaya bile tenezzül edilmedi. Bir kararda İBDA-C terör örgütüyle irtibatlı gösterilen kişi, başka bir kararda bu örgütle taban tabana zıt olan Hizbullah terör örgütüyle irtibatlı gösterildi.


* Telekulak için özel bir çıkarı bulunmayan zanlılar, bunu örgüt çıkarları için yaptı.


* Dinlemelerin amacı, bir suçun aydınlatılması değildi. FETÖ talimatları doğrultusunda hedef kişinin bütün hayatı sıkı bir takip altına alındı.


* Kişilerin özel yaşantılarına dair (cinsel tercih, evlilik dışı ilişki, finansal konular vs.) sesler de kayıt altına alındı, arşivlendi, daha sonra ise tehdit ve şantaj malzemesi olarak kullanıldı.



Gizli servise 'yararlı' bilgi


* Örgüt, yurtdışındaki faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla yabancı istihbarat servislerinin ilgisini çekecek bilgilere ulaşmayı amaçladı.


* Üniversiteler, özel okullar, dershaneler inşa eden örgüt, devletin arazilerini hibe ile elde etmek için o ilin valisini, belediye başkanını yasadışı dinledi.


* TÜBİTAK, ASELSAN gibi kuruluşların çalışanlarını dinleyerek savunma sanayii ihalelerinin örgütle bağlantılı şirketlere kazandırılması amaçlandı.


* Örgüt, üyelerinin devlette kadrolaşmalarına engel olabilecek kişileri tasfiye etmek istedi.


* Medyada örgüt menfaatleriyle çakışan yayınların engellenmesi için medya patronları, gazete yöneticileri ve köşe yazarları da dinlendi.



#Fetö
#Tübitak
#Aselsan