|

Türkmenlere paralel darbe

Türkiye, Irak işgali sonrası Kerkük ve Musul''da savunmasız kalan Türkmenleri, Suriye''de korumak için yaklaşık bir yıldır devrede. ''Teröre yardım eden ülke'' algısı oluşturmak için yapılan TIR operasyonları, Türkmenleri de zor durumda bırakacak.

Çetiner Çetin
00:00 - 21/01/2014 Salı
Güncelleme: 23:11 - 20/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkmenlere paralel darbe
Türkmenlere paralel darbe

Beşar Esed rejiminin ve Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) baskıları nedeniyle zor günler geçiren Suriye'deki Türkmenlere bir darbe de paralel yapıdan geldi. Türkiye'yi uluslararası alanda zor durumda bırakmak için MİT'in yardımları ihbar eden emniyet yargı cuntası, zaten zor koşullarda yaşam mücadelesi veren Türkmenleri, açlığa ve ölüme mahkum etmek istiyor. Suriye'nin geleceğinin masaya yatırılacağı 'Cenevre 2' toplantısına saatler kala Türkiye'yi el-Kaide ve türevi gruplarla işbirliği içerisinde göstermeye çalışan lobiler ve içerideki paralel yapı, bir yandan Türkmenlere yapılan yardımları radikal gruplara giden yardımlar gibi gösterip algı operasyonu yaparken, dışarıda ise Suriyeli Türkmenleri yalnızlaştırıp savunmasız konuma taşımaya çalışıyor. Irak işgali sonrası Kerkük ve Musul'da savunmasız kalan Türkmenlerin durumunu gözleyen Ankara, 3'lü cephe arasında sıkışan Türkmenlere yardım göndermeye devam edecek.

ANKARA ENDİŞELİ

Son 10 gün içinde Ankara'nın uyarılarına rağmen 'paralel' yapı Suriyeli muhaliflere yardım götüren, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait TIR'ları deşifre ediyor. Suriye'de 2 ayrı bölgede yerleşik durumdaki Türkmenler, Suriye'de baş gösteren iç savaş sürecinde yaşadıkları bölgeleri terk ederken, Türkmenlerin rejim, radikal gruplar ve Kürt grupları ortasında kalmasının Ankara'yı endişelendirdiği kaydedildi. İki yıldan buyana 16 kez bölgedeki Türkmenlerin durumunu değerlendirme toplantısı yapan Ankara, Türkmenlerin 2003 sonrası Kerkük ve Musul'daki Türkmenlerin düştüğü savunmasız pozisyona düşmemeleri için destek verme kararı aldı.

TÜRKMENLER HEDEFTE

Suriye'de Nusayri Arapların yoğun olduğu Lazkiye kentinin kuzeyini Hatay'a bağlayan kırsal alanda yaşayan 'Bayır Bucak' Türkmenlerinin tamamının son bir yıldan buyana Esed'e bağlı askeri Şebbihalar ve Acilciler grubunun hedefi konumuna gelmesi ile yaşadıkları bölgeleri terk ederek Türkiye'ye geldikleri belirtildi. En son Bayır kasabasında Türkmenlerin lideri Celal Bayır ve kardeşlerinin İŞİD tarafından kafalarına ateş edilerek öldürülmesi Ankara'yı alarma geçirdi. Benzer bir operasyonun 'Halep Türkmenleri' olarak tanımlanan ve Suriye'nin Türkiye'ye sınır kasabaları Azez ve Carablus bölgeleri arasında yaşayan Türkmenler üzerinde yoğunlaşması üzerine Ankara'nın hareket geçtiği belirtildi.

3'LÜ KISKAÇ ALTINDALAR

Suriye Türkmenleri, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte muhalif saflarda yer alırken iç savaşa rağmen yerini yurdunu terk etmeyen Halep Türkmenlerinin son 5 aydan buyana IŞİD örgütünün yoğun baskısı altında olduğu kaydedildi. Son bir aydan buyana Türkmen kasabalarına baskınlar düzenleyen İŞİD'e bağlı grupların geçtiğimiz hafta Carablus'u ele geçirdikten sonra Tartus'a bağlı 'Zara' Türkmen köylerine baskınlar yaptığı öğrenildi.

Türkiye'ye sığındılar

Halep kentine bağlı Cerablus kasabasında, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile İslami Cephe grupları arasında çıkan çatışmalardan kaçan 250 Suriyeli Türkmen, Gaziantep'in Karkamış ilçesinde sığındı. Türkmenler, Karkamış'taki taziye evine yerleştirildi. Suriyeli Türkmen Husam Huso, yaklaşık bir yıl önce rejime bağlı birliklerin Humus'a düzenlediği saldırılardan kaçarak Cerablus'a geldiklerini söyledi. Huso, 'IŞİD Cerablus'u ele geçirdikten sonra kendi kurallarını koydu. Canımızı zor kurtardık. Kardeşimiz olan Türkiye'den yardım istiyoruz' dedi.


11 yıl önce