15 Temmuz hain darbe girişimi dünyada da ana gündem oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarının milli politikalarından rahatsız olanlar, o gece yürekleri ağzında hop oturup hop kalktı. ABD ve Avrupa basınının tanınmış bazı kurumları Türk milletinin darbecilere direncini kırmak için yalan haberlere başvurmaktan bile çekinmedi. En çarpıcı yalan habere ABD yayın kuruluşu NBC imza attı.
Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan hasmane haberlere imza atan NBC, 'üst düzey ABD askeri kaynağına' dayandırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeden kaçtığını iddia etti. Haberde 'Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği ve uçağının Almanya'ya doğru hareket ettiği' bile öne sürüldü. NBC gibi bir çok basın yayın kuruluşu da 15 Temmuz gecesi demokrasiden değil, darbecilerden yana tavır aldı. Ancak Türk halkı çıplak elleriyle darbeyi akamete uğratınca yine takiyye devreye girdi ve 'demokrasi' yeniden hatırlandı. İşte yabancı basın yayın organlarının
İstanbul sokaklarında terk edilen bir tankın üzerine çıkan insanların sevinç çığlıklarını gösteren büyük bir fotoğrafa da yer veren İngiliz Sunday Times, “Türkler, darbeyi ezip geçti” manşetini attı. Haberde, Türk insanının kararlılığının ve cesaretinin darbecileri hezimete uğrattığı kaydedildi.
ABD’de yayınlanan New York Times’ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra İstanbul sokaklarında görüştüğü kişilerle yaptığı röportaj haberde, “Türkiye’de hafta sonunda yaşananlar Türklerin demokrasiye bağlılığının göstergesi oldu. (...) Yakın geçmişte üst düzey subayların yargılandığı davalar orduya bağlılığı azalttı. (...) Ekonomik gelişmeyle birlikte Türklerin çoğu bölgedeki monarşilerin ve güçlü adamların hâkimiyetinde olan coğrafyada demokrasiye sahip olmanın gururunu yaşadı” ifadeleri kullanıldı.
Fransız Le Monde Gazetesi, darbe girişimini “Halk darbeye karşı durdu” başlığıyla yayınladı. Haberde, Erdoğan’ın çağrısıyla halkın darbeye karşı sokaklara döküldüğü ve tankların üzerine çıkarak kalkışmayı bastırdığı yazıldı.
İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post’un internet sitesinde Türkiye’de yaşanan darbe girişimine ilişkin “20. yüzyıl zihniyetiyle yapılan darbe girişimi 21. yy teknolojisi ve halkın gücü sayesinde yenilgiye uğratıldı” ifadelerine yer verildi. Gazete, darbe girişimi sırasında yaşananları “2016’da Batılı bir ülkeden çok 10 pazar 24 Temmuz 2016 80’lerin Ankara’sına ya da 70’lerin Şilisine benziyordu” sözleriyle açıkladı.
Katar’da yayın yapan El Şark Gazetesi, 17 temmuz tarihli baskısında Türkiye’deki darbe girişimi sonrası sokaklara çıkan Türkiye halkının zaferini ön sayfadan gördü. Gazete, “Ve Türkiye kazandı” başlığını kullandı.
Belçika’nın en önemli ve Fransızca yayımlanan Le Soir gazetesinde, “başarısız darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, aldığı sert önlemlerle daha da güçlendiğini” yazdı. Ülkenin kontrolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu vurgulayan gazete, halkın kalkışmada bulunan askerlere karşı sokaklara dökülerek, iktidarın kontrolü ele almasında büyük payı olduğunu vurguladı.
Almanya’nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Der Spiegel, Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrası gelişmeleri değerlendirirken, “Erdoğan darbe yapmak isteyenlere karşı şimdi kendinden daha emin hale geldi. Erdoğan efsanesi daha da güçlendi” cümlelerine yer verdi. Der Spiegel’in online sayfasında yayınlanan haber-analizde ise, darbe girişimini atlatmış bir Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni dönemde kendinden daha emin olma yanında daha sert olabileceğine de dikkat çekildi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli İngilizce yayınlanan Arab Times Gazetesi, 17 Temmuz tarihli baskısında, darbe girişiminin ertesi akşamında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde toplanan kalabalıkların fotoğrafına ön sayfada yer verdi. Girişimin ilk saatlerinde ülke basınında çıkan darbe yanlısı haberlere rağmen gazete, “BAE liderleri, darbe tehlikesini savuşturan Türkiye yönetimine tebrik mesajı gönderdi” başlığını öne çıkardı.
İngiliz yayın kuruşu BBC, “Erdoğan darbe girişimini geçersiz kıldı” başlığıyla duyduğu haberinde, gece boyunca çatışmalarda çoğu sivil 63 kişinin hayatını kaybettiğini, 366 kişinin ise tutuklandığını yazdı. Tüm gelişmeleri ayrıntılı olarak dünyaya duyuran BBC, Başbakan Binali Yıldırım’ın “durum genel olarak kontrol altına alındı” ifadesine haberinde yer verdi.
Amerikan CNN de Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından izleyen onlarca yayın kuruluşu arasında yer aldı. CNN internet sitesinden “Erdoğan: Darbe bitti” ifadesiyle duyurdu haberi. CNN’nin haberinde en az 42 kişnin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. CNN, darbe girişiminde yer alan ordu mensupları teslim olurken yansıtan bir fotoğrafı manşetinde kullandı.
Al Jazeera’nin tercih ettiği başlık ise “Türkiye’de darbe kalkışması: ‘Bir ihanet hareketi'”. Katar merkezli yayın kuruluşu Erdoğan’ı Atatürk Havalimanı’nda destekçileriyle birlikte yansıtan bir fotoğrafla verilen haberde, “Münferit çatışma haberleri arasında, hükümet darbe girişiminin başarısız olduğunu söylüyor” ifadesi kullanıldı.
İngiliz Daily Mail gazetesi kalkışmaya internet sayfasında geniş yer verdi. Gazete “Geri ödeme zamanı” başlığını kullandı. Daily Mail, “Erdoğan ‘İhanetlerinin bedelini ağır ödeyecekler” açıklamasını kullandı. Gazete yine uzun başlığında, “Darbe girişimi başarısız olurken, 100 asker Boğaziçi Köprüsü’nde teslim oldu” yazdı. İngiliz Guardian, gelişmeleri internet sitesinde canlı veren gazeteler arasındaydı. Guardian, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetine yönelik askeri kalkışmanın ardından ‘ihanet’i lanetledi” yazdı.