Koronavirüsün yeni merkezi olan Avrupa’da yaşayan Türkler, Türkiye’ye gelmenin yollarını arıyor. Fransa’da yaklaşık 3 bin kişi, Almanya’da da binlerce kişi dönüş için başvurdu. Gurbetçiler belirlenen saatlerde kalkacak uçaklarla Türkiye’ye getirilip İstanbul’daki öğrenci yurtlarında 14 gün karantina altına alınacak.
Dünya Sağlık Örgütü’nün “Koronavirüsün yeni merkez üssü Avrupa oldu” açıklaması tüm gözleri bu ülkelere çevirdi. Hayatın durma noktasına geldiği kıtada yaşayan yüz binlerce gurbetçi ile geçici süre ile Avrupa’da bulunan Türkler, virüse karşı etkin önlemlerin alındığı Türkiye’ye dönmenin yollarını arıyor. Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda’da büyükelçiler Türkiye dönmek isteyenlerin başvurularını aldı.
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, koronavirüs nedeniyle Türkiye’ye dönüş yapmak için başvuran kişi sayısının 3 bin civarında olduğunu söyledi. Musa, “Ağırlıklı olarak 200’ü Paris bölgesinden. Yarın (Bugün) da bu vatandaşlarımızın belirlenecek saatlerde kalkacak uçaklarla Türkiye’ye tahliyesi söz konusu.” Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da net bir sayı vermeden “Birkaç bin kişi Türkiye’ye dönmek için başvuru yaptı” açıklamasında bulundu. Aydın, “Listeler kesinleştikten sonra uçaklarla Türkiye’ye gönderilecek” diye konuştu.
Avrupa’da yaşayan Türklerin önemli bir bölümü de Türkiye’ye dönmek için fırsat kolluyor. İtalya, Almanya, İngiltere ve Fransa’daki Türk vatandaşları hem Avrupa’daki son durumu hem de planlarını Yeni Şafak’a anlattı. Kabusun merkezi konumundaki İtalya’da yaşayan 40 yaşındaki İbrahim Günebakmaz, ülkede önlem alınmakta geç kalındığını söyledi. İtalya’daki Türklerin Türkiye’ye dönmek istediğini aktaran Günebakmaz, “Son 15 gün içinde tanıdığım 30 kadar aile uyarılarımıza rağmen değişik yollardan Türkiye’yi gitti” dedi.
- İtalyanların “Bizde durum çok kötü ama Türkiye’de salgın yok. Ülkenizde ne önlemler alındı?” diye sorduğunu ifade eden Günebakmaz şunlara kaydetti: “Salgın büyüdükten sonra önlemler alındı. Zorunlu ihtiyaçlar hariç sokağa çıkmak yasak. Marketler, eczaneler ve sağlık kuruluşları hariç her yer kapalı. Marketlere insanlar sıra ile alınıyor”
İtalya İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı Gençlik Başkanı Ahmet Aydın da virüsün yaygın olduğu Milano’da yaşıyor. Çevrelerinde enfekte olan Türk olmadığını belirten Aydın, “Türkiye’ye dönmek isteyenler var. Geçen Çarşamba günü tüm İtalya’da kırmızı alarm konumuna geçildi. Ondan önce pek çok arkadaş İsviçre üzerinden Türkiye’ye gitmeye çalıştı. Son 3 günde geri dönmek isteyenler ise Yunanistan üzerinden gemiyle ulaşmaya çalıştı ancak polis ülkeye girişlere izin vermedi. Kardeşlemiz Türkiye’ye gitmek yerine evlerinde önlem alsalar daha iyi olur” ifadelerini kullandı. Aydın şunları kaydetti: “Önlem almakta geç kalındığı için ölümler birden arttı. Herkes evinde, kimse dışarı çıkmıyor, hayat durdu. İtalya’da aciller başka hasta kabul etmiyor, yalnızca vaka kaptığından şüphelenen kişi hastanelerin acil servislerine başvurabiliyor. Yoğun güvenlik önlemleri var.”
İngiltere’deki Türkler endişeli
- İngiltere’de koronavirüs nedeniyle panik havasının hakim olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Samet Doğan, “Bulunduğum bölgede herhangi bir önlem yok. Sokaklar bomboş. Dayımın burada marketi var, insanlar inanılmaz bir biçimde sürekli alışveriş yaparak yiyecek stokluyor” dedi. Bilgi Teknolojileri Uzmanı Doğan, “Oturduğum bölgede Ortadoğu, Orta Avrupalı insanlar var onlar da panikte. Bu ülkelerde yabancı olmak biraz daha zor. Bölgede yaşayan Türkler de endişeli” diye konuştu. 27’sinde kız kardeşinin düğününe virüs nedeniyle gidemeyeceğini aktaran Doğan, “İngiltere’de acile gittiğiniz zaman en az 4 saat sıra beklersiniz. Koronavirüs için gitseniz zaten yer olmadığı için sıkıntı çekersiniz” dedi. Doğan, Türk vatandaşlarının dönüş planları yaptıklarını, durumun ağırlaşması durumunda kendisinin de Türkiye’ye dönebileceğini söyledi.
Paris’te durum kötü
Fransa’nın başkenti Paris’te muhasebeci olarak çalışan Ayşe Güler, “Paris’te durum çok kötü. Hastaneler tıklım tıklım dolu. Durumu iyi görünenleri içeri almıyorlar bile. Sokaklar bomboş. Kafeler, restoranlar, mağazalar hepsi kapandı. Ben maalesef işe gitmek zorundayım. Ancak gazetelerde çıkan haberlere göre çarşamba günü sokağa çıkma yasağı geleceği iddia ediliyor. Ailem Strasbourg’da yaşıyor. Yasaklar başlamadan ilk trenle onların yanına gideceğim” dedi.
Hastaneler kapalı
- Almanya’nın Frankfurt şehrinin korona virüsten en az zarar gören bölge olduğunu anlatan Seher Çetinkaya, “Hasta taşıma işi yapıyorum. Hasta insanları evinden hastaneye taşıyoruz. Son günlerde yaşlı hastalarımız 60 ve 70 yaşın üstünde olanlar randevularını iptal ediyorlar. Korkuyorlar ve korkmaları çok doğal. Hastaneler mümkün olduğu kadar hasta alınmıyor. Acil olmayan ameliyatlar yapılmıyor. Her gün dışarı mümkün olmadıkça çıkmayın uyarıları yapılıyor” diye konuştu.