TUSKON zirvesinde tercümanlık yapan yabancı üniversite öğrencileri, yaptıkları işi mezuniyet sonrası iş hayatının stajı olarak görüyor. Tıp öğrencileri bile ticareti hedefliyor
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 'Dünya Ticaret Köprüsü', Türkiye'ye üniversite eğitimi için gelen yabancı öğrencilerin kariyer planlarını değiştirtiyor. 115 ülkeden 2 bin firmanın katıldığı ve 7 milyar dolarlık iş bağlantısının yapılacağı belirtilen organizasyonda tercümanlık yapan öğrenciler, ticaretin büyüsüne kapılmış gözüküyorlar.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Mühendisliği bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan Cibuti'li Ali Hussein Mohamoud, yaptıkları tecümanlık sayesinde Türk şirketlerini, sahiplerini ve ürünlerini yakından tanıma imkanı bulduklarını söyledi. Memleketi Cibuti'nin imar ve iskan için Asya Kalkınma Bankası'ndan 1,5 milyar dolar kredi aldığını anlatan Ali Hussein Mohamoud, özellikle inşaat şirketlerine bunu anlatarak Cibuti ile ticareti geliştirmek istediğini vurguladı.
Birçok Türk şirketinin Cibuti, Kenya gibi ülkelerde şubeler açtığı bilgisini veren Ali Hussein Mohamoud, mezuniyet sonrası kendisinin de ticaret yapacağını ve ilk olarak Türk şirketlerinin temsilcisi olarak başlayacağını kaydetti. İTÜ Uçak Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Cibuti'li Muhammed Abdullah'ın da hedefi aynı, ticaret. Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Koreli Jae Hyun Choi ise lise sırasında turist olarak gelip sevdiği Türkiye'de okumayı tercih edenlerden. Mezuniyet sonrası da Türkiye'de kalmak istediğini ifade den Jae Hyun Choi, iki ülke arasında ithalat-ihracat işlerini hedeflediğini söyledi.
Zirvede karşılaştığımız yabancı tıp öğrencilerinin bile ticaretin büyüsüne kapılması dikkat çekiyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde okuyan Tanzanyalı Zöhre Muhamet, ticaretin kendisine çok sıcak geldiğini söyledi. Türklerin safariyi çok merak ettiğini anlatan Zöhre Muhamet, safari turizminin ilginç olacağını kaydetti.