Cemaate yakın STK''lardan aldığı bağışlarla gündeme gelen ''Ermeni tasarısı''nın mimarı senatör Robert Menendez, Türkiye''nin dış ticaretine darbe vurmak için 2011''den beri aktif olarak çalışıyor.
ABD'de faaliyet gösteren ve Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen kurumların para yardımı yaptığı Amerikan senatörü Robert Menendez'in, Halk Bankası başta olmak üzere İran ile ticaret yapan Türk şirketlerine ceza uygulanması için 2011 yılından bu yana aktif şekilde çalıştığı ortaya çıktı. Türkiye'nin İran ile ticaretini kısıtlamak için Halk Bankası dahil Türk şirketlerine yaptırım uygulanmasını sağlamak için harekete geçen New Jersey Senatörü Menendez, ABD Senatosu'nda 100 vekilin imzasıyla kabul edilen 'Menendez-Kirk yasası'nın iki mimarından biri oldu.
Robert Menendez ile Mark Kirk'ün hazırladığı ve 30 Kasım 2012'de kabul edilen yasa nedeniyle petrol ithalatının yüzde 50'den fazlasını İran'dan yapan Türkiye'nin petrol ticareti, 2 yıl içinde yüzde 15 seviyelerine kadar gerilemek zorunda kaldı. Yasanın Türkiye'ye ikinci büyük zararı ise altın ticaretinde oldu. Türkiye, toplam doğalgaz ihtiyacının yüzde 20'sini temin ettiği İran'dan aldığı gazın karşılığını altın olarak ödüyordu. Bu faaliyetin önü de Menendez'in çabalarıyla kesildi.
Yasanın uygulanmasının da takipçisi olan Menendez'in, Halk Bankası'nı hedef alması dikkat çekti. İran'a ağır ambargonun uygulandığı dönemde, BM tüm kurallarına uygun şekilde İran ile ticaret yapan Türk şirketlerine aracılık eden Halk Bankası'nın faaliyetleri, Menendez'in yaptırımlarına takıldı. Menendez ilk olarak, 2011 mayısında ABD Senatosu'nda yapılan özel oturuma katılan ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili David Cohen'e Türk bankalarıyla ilgili sorular sordu. Bu oturumda Menendez, 'Bildiğim kadarıyla belli bir İran bankasıyla iş yapmaya devam eden bazı Türk finans kurumları var. Bunlara yaptırım uygulamaya hazır mıyız?' diye sordu. Cohen ise 'Yasayı uygulamakta kararlıyız; eğer söylediğiniz gibi yasa uyarınca yaptırımlara çarptırılacak faaliyetler sürdüren finans kuruluşları varsa, yasayı titizlikle uygulayacağız' cevabını verdi.
Türkiye'nin İran'la ticaretinden rahatsız olan çevrelerin ABD'deki lobi faaliyetleri sonrasında devlet içindeki paralel yapının harekete geçerek hükümete yönelik 17 Aralık operasyonlarına imza atması dikkat çekmişti.
Türkiye'nin 2012 yılında İran'a 6.4 milyar dolar değerinde altın ihracatı yapmasından rahatsız olan Amerika'daki İsrail lobisinin, Menendez ve Amerikan Hazine'sinin İran'a yaptırımlar kapsamında Türk şirketlerinin ekonomik kıskaç altına alınmasına dönük çabalarına destek vermesi dikkat çekici bulundu. Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen bağışçıların, 2011 yılından bu yana Türkiye'nin İran ile ticaretine darbe vurmak amacıyla faaliyet gösteren New Jersey Senatörü Robert Menendez'e açıkça finansal yardımda bulunması Türkiye kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
ABD'de sözde Ermeni soykırımı tasarısını hazırlayan New Jersey Senatörü Robert Menendez'in, Fethullah Gülen grubuna bağlı Türk Amerikan Birliği'nin (TAA) gala yemeğinde 'onursal konuk' olarak ağırlandığının ortaya çıkması, paralel yapı yayın organlarında paniğe ve çelişkili açıklamalara neden oldu. Skandalın yayınlanmasıyla birlikte uzun süre 'sağır ve dilsiz'i oynayan paralel medya, sonunda daveti kabullenmek zorunda kaldı, ancak bu sefer de, 'Menendez tasarıyı 3 Nisan'da, yani 9 Nisan'daki davetten önce komiteye sundu. Bizim tasarıyla ilgimiz yok' yalanına sarıldı.
10 Nisan'da 12'ye karşı 5 oyla kabul edilen Ermeni tasarısını hazırlayan ve ABD Kongresi'nden eleştiriler alan Senatör Robert Menendez'i, Gülen grubunun Amerika'daki çatı kuruluşu TAA'nın gala yemeğinde ağırladığı haberinin ardından paralel yapı medyasında yapılan açıklamada 'Menendez tasarıyı 3 Nisan'da Cumhuriyetçi Partili Illinois Senatörü Mark Kirk ile birlikte komiteye sunmuştu' ifadesi kullanılarak 'TAA'nın senatoya verilen önerge ile ilgili pek yapacağı bir şey yoktu' mesajı verilmeye çalışıldı. Çelişkilerle dolu açıklama, 'Menendez'in bu önergeyi verdiğini ve desteklediğini biliyordunuz da o zaman neden onursal konuk olarak davet ettiniz?' sorusunu akıllara getirdi.
2012 seçimlerinde kampanyasına bağış yapan yakın dostundan ötürü hakkında türlü haberler çıkan Robert Menendez'e, Gülen grubunun ABD'de yaşayan üyeleri de çeşitli bağışlarda bulundu. Grubun, 2012 seçimlerinde ABD senatörlerine yaptığı bağışın milyonlarca doları bulduğu iddia edilmişti. Daha önce de ABD'de Gülen'e yakın kişilerin işlettiği sözleşmeli okullara dair muhalif yayın organlarında paylaşılan, cemaatin New Jersey grubunun sadece Menendez'e açıktan yaptığı 11 bin 500 dolarlık bağış listesi ortaya çıkmıştı.