Türkiye'nin 'muhtarı' e-Devlet

Yeni Şafak
17:139/02/2018, Cuma
G: 11/02/2018, Pazar
AA
E-Devlet
E-Devlet

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, vatandaşlar, e-Devlet üzerinden geçen yıl 5 milyon 244 bin 216 "nüfus kayıt örneği", 7 milyon 13 bin 573 "yerleşim yeri ve diğer adres belgesi" aldı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün e-Devlet üzerinden sunduğu hizmetle geçen yıl 5 milyon 244 bin 216 nüfus kayıt örneği, 7 milyon 13 bin 573 yerleşim yeri ve diğer adres belgesi alındı.

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 24 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 151'inci maddesinin 4'üncü fıkrasına "Kişiler, kendileri ve
    alt ya da üst soy
    larına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak
    e-Devlet
    kapısı üzerinden sorgulayabilir, e-Devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgelerle aynı hukuki değere sahiptir" hükmü eklendi.
Düzenleme çerçevesinde nüfus müdürlüklerindeki iş yoğunluklarının azaltılması amacıyla
e-Devlet
üzerinden nüfus kayıt örneği belgesi alınmaya başlandı.
  • Uygulamanın devreye girdiği tarihten 31 Aralık 2017'ye kadar e-Devlet üzerinden 5 milyon 244 bin 216 nüfus kayıt örneği belgesi alındı.
  • Yerleşim yeri ve diğer adres belgesinin e-Devlet üzerinden paylaşımı ise 2 Mart 2017'den itibaren yapılmaya başlandı. Belgenin internet ortamında alınmaya başlamasından 31 Aralık 2017 tarihine kadar e-Devlet üzerinden 7 milyon 13 bin 573 yerleşim yeri ve diğer adres belgesi alındı.

Daha önce sadece nüfus müdürlükleri ve muhtarlıklardan temin edilebilen belgelerin e-Devlet üzerinden paylaşıma açılmasının ardından alınan belge sayıları, sunulan hizmetin vatandaşlar ve kurumlar tarafından kısa süre içerisinde benimsendiği gösterdi.

Elektronik devlet uygulamalarının ana omurgasını oluşturan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, e-dönüşüm hızına katkı sağlayarak bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılmasını sağladı.

e-Devlet şifresi nedir, nasıl alınır?

e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz.

Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.

e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcısıysanız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra "Profilim" alanında bulunan iletişim bilgileri kısmına cep telefonunuzu kaydettiyseniz ya da cep telefonunuzu veya hem cep telefonunuzu hem de e-posta adresinizi e-Devlet Kapısında doğruladıysanız şifre yenileme hizmetinden yararlanarak yeniden şifre temin edebilirsiniz. Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza, yeni T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra da şifre oluşturabilirsiniz.

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT'den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.

e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.


#İçişleri Bakanlığı
#Nüfus Kayıt Örneği