AA muhabirinin TCDD İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, başta Ege bölgesi olmak üzere, Türkiye'nin dört yanından ihracatçıların mal gönderdiği ve ithal malların ülkenin dört yanına dağıtıldığı yer olan İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük ihracat limanı niteliğini taşıyor.
Alsancak semtindeki liman, ayrıca 2004 yılından beri Türkiye'nin önemli kruvaziyer turizmi merkezlerinden biri. Limanın turizm acenteleri tarafından tercih listesinde öncelikli olması ve bölgenin turizmden aldığı payın artması amacıyla 'ayak bastı parası'nın 1 dolara indirilmesiyle limana gelen kruvaziyer, dolayısıyla turist sayısı da giderek artıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın geçen yıl yaptığı açıklamada belirttiği şekilde İzmir Limanı'nın, kruvaziyer ve yük limanı olarak ikiye bölünüp özelleştirilmesi planlanıyor.
Gelen turistlerin başta Meryemana Evi, Efes, Bergama, tarihi Kemeraltı Çarşısı'na gittikleri kruvaziyer limanının, öncelikli özelleştirilmesi hedefleniyor. Yap-işlet-devret metoduyla yeniden yapılması planlanan limanın işletmesini devralacak şirketin, ekonomik ömrünü tamamlamış mevcut iskele yerine, en az 300 metre uzunluğundaki yeni nesil 5 kruvaziyeri aynı anda ağırlama kapasitesine sahip olacak 350 metre uzunluğunda 2 adet iskele, yolcu ve hizmet salonları, idari bina, otopark ve otobüs peronlarını içerecek yeni tesis yapması öngörülüyor. Limanda, halen yeni nesil 2 kruvaziyer ile 150-220 metre arasında birer gemi konaklayabiliyor.
Kruvaziyer limanına, 2004 yılı Mayıs ayından bu yılın Eylül ayı sonuna kadar 962 gemi, toplam 2 milyon 26 bin 371 yolcu taşıdı. Geçen yılın tamamında 161 geminin 370 bin 458 yolcu getirdiği limana, bu yılın 9 ayında 222 gemi yanaşarak, 394 bin 869 bin 222 yolcu indirdi.
Yük limanı ise yeni yatırımlarla modernize edilip genişletilecek. Limana elleçleme için alınacak yeni makinelerin yanı sıra yaklaşık 430 bin metrekarelik deniz alanına dolgu yapılarak, 550 bin metrekarelik (mevcut 487 bin metrekare) 2. kısım konteyner terminali kurulacak. Terminalin tamamlanmasıyla birlikte 750 metre rıhtım uzunluğu kazanılacak.
Ayrıca, 'Derin Su Yolu Projesi' ile İzmir Körfezi'nde Yeni Kale ile liman arasında deniz taranacak ve 250 metre eninde, 14 metre derinliğinde, yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğunda bir su yolu yapılacak. Böylece, yeni nesil konteyner gemileri de limana yanaşabilecek. 2012-2013 yılı yatırım programında yer aldığı belirtilen bu projenin yaklaşık maliyetinin 115 milyon lira olduğu kaydediliyor.
Terminalin ve 'Derin Su Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte limanın kapasitesinin 3 kat artıp, 830 bin TEU'dan 2 milyon 500 bin TEU'ya çıkması planlanıyor. Kapasitesi artışıyla birlikte liman gelirlerinin de yaklaşık 3 kat artacağı öngörülüyor. Böylece İzmir Limanı'nın bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.